Να ντριμπλάρει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ! Συγκεκριμένα, η κυβερνώσα πλειοψηφία εμφανίζεται να κατέληξε σε μια πρόταση που γεννά αρκετά ερωτήματα, αφού προωθεί την ψήφο της ελληνικής ομογένειας, από την οποία θα εκλέγονται πέντε βουλευτές. Το στοιχείο, ωστόσο, που προκαλεί αρκετή συζήτηση είναι ότι οι υποψήφιοι θα περιλαμβάνονται σε ένα κοινό που δεν θα περιλαμβάνει παρατάξεις.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν και προφανώς έχουν πάρει το πράσινο φως του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση. Παράλληλα, σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα αυτό που ενδεχομένως να προταθεί είναι να «πέσει» το μπόνους του πρώτου κόμματος, αγγίζοντας το 10%. Σχετικά με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών (το άρθρο 86 του Συντάγματος) το επικρατέστερο σενάριο είναι η απάλειψη της αποσβεστικής προθεσμίας των αδικημάτων και την εξίσωσή της με την αντίστοιχη των υπόλοιπων Ελλήνων πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, διεξοδική συζήτηση έγινε για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υιοθετήθηκε η άποψη του πρωθυπουργού να μην υπάρξει ρήγμα με την Εκκλησία με δεδομένες τις καλές σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αν και κάποιοι φαίνεται ότι διατήρησαν ορισμένες ενστάσεις, η πλειοψηφία συμφώνησε με την «λογική» Τσίπρα, μη θέλοντας να μπει σε μια μάχη με την Εκκλησία, ειδικά εν όψει εκλογών.
Τέλος, επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Συγκεκριμένα, από την στιγμή που ο Α. Τσίπρας πρότεινε ο πρωθυπουργός να είναι απαραίτητα βουλευτής, κάποιοι ζήτησαν να ισχύσει αυτό και για τους υπουργούς.
Αλέξανδρος Διαμάντης