Τι κι αν η συζήτηση στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να επαναφέρει την λέξη «ενότητα» σε ένα ουσιαστικά διαιρεμένο κόμμα, τι κι αν ο Στ. Κασσελάκης πασχίζει να ρίξει τους τόνους, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπο με μια διπλή κρίση: Αφενός τη δημοσκοπική περιδίνηση, αφετέρου τις πρωτοβουλίες του προέδρου για την παρουσία των στελεχών στα κανάλια. Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος για τις διαγραφές.
Συγκεκριμένα στις 16:30 θα συνέλθει η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασιστεί η διαδικασία για την παραπομπή προς διαγραφή των Στέφανου Τζουμάκα, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη και Δημήτρη Βίτσα.
Σημειώνεται πως πρόκειται για απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να προχωρήσει στη διαγραφή του Δημήτρη Βίτσα, του Νίκου Φίλη και του Πάνου Σκουρλέτη και του Στέφανου Τζουμάκα λόγω των ανοικτών δηλώσεων αμφισβήτησης της ηγεσίας.
Την ίδια στιγμή, μέσα σε ένα 48ωρο, δύο δημοσκοπήσεις, αυτή της Metron Analysis χθες, Πέμπτη (26/10) και η αντίστοιχη της GPO την Τετάρτη (25/10), κατέγραψαν κάθετη πτώση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, σε συνέντευξή του στο Liberal.gr υπογράμμισε: «Η καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι θα παρακολουθούμε μια συνεχή διαρροή καθ’ οδόν προς μονοψήφια ποσοστά. Και καθώς θα αποσυντίθεται και θα πλησιάζει στη διάσπαση, θα αδυνατεί όλο και περισσότερο να συγκρατήσει δυνάμεις και απομαγευμένες, με βασικό ωφελημένο το ΚΚΕ».
Μ. Σπουρδαλάκης: Χρειάζονται 10 από τις 15 ψήφους για να περάσουν οι διαγραφές
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι για τέτοιες «σοβαρές ποινές» η απόφαση πρέπει να είναι υπέρ από τα 2/3 του σώματος, δηλαδή από τα 15 άτομα που αποτελούν την Επιτροπή, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής τα 10, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαγραφεί ή να ανασταλεί η ιδιότητα κάποιους μέλους με άλλον τρόπο.
«Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος και είναι 15μελής. Πάντα με την ισορροπία των γενικότερων κανόνων του κόμματος συμμετοχής γυναικών στην Επιτροπή αυτή και ο βασικός σκοπός της είναι να προασπίζεται την εικόνα του κόμματος, να φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες και το καταστατικό από όλους. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να προσφύγει με μια αναφορά, τεκμηριωμένη ει δυνατόν, το κάθε μέλος για κάποιο άλλο μέλος ή για κάποια απόφαση του οργάνου κλπ» σημείωσε ο κ. Σπουρδαλάκης αναφορικά με τα μέλη και διαδικασία εκλογής τους και πρόσθεσε πως της όποιας απόφασης «προηγείται μια διαδικασία διερεύνησης της κάθε αναφοράς. Η Επιτροπή ορίζει τρία μέλη τα οποία διερευνούν την υπόθεση, καλεί τον «ενάγοντα» και τον «εναγόμενο» σε μία συζήτηση ενημέρωσης. Αυτοί μπορούν να φέρουν και έναν μικρό αριθμό μαρτύρων και συντάσσεται μία έκθεση. Εάν η πρόταση είναι για τις «αυστηρές» προτάσεις της Επιτροπής, τότε χρειάζεται μια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων» υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο πως μόνο με 10 από τις 15 ψήφους διαγράφεται κάποιος ή αναστέλλεται η ιδιότητά του» και τόνισε πως «υπάρχουν και άλλες αποφάσεις, όπως είναι η σύσταση ή η επίπληξη γι αυτές αυτές δύο τελευταίες δεν χρειάζεται η γνωμοδότηση του οργάνου στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος».
Χρ. Σπίρτζης: Σταλινικού χαρακτήρα η απόφαση Κασσελάκη να βγαίνουν με λίστα τα στελέχη στα κανάλια
Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής σφοδρή κριτική στην απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπούν το κόμμα στα κανάλια να επιλέγονται από το Γραφείο Τύπου άσκησε ο Χρήστος Σπίρτζης.
«Εγώ είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μόλις γίνω μέλος του ΣΥΡΙΖΑ - Σταλινική Συμμαχία θα παίρνουμε άδεια για να βγαίνουμε στα κανάλια», δήλωσε σε σκωπτικό ύφος ο Χρ. Σπίρτζης μιλώντας στο Action 24.
«Ακόμα δεν έχει μετασχηματιστεί ίο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που θα δίνει άδεια για να βγουν στα κανάλια τα στελέχη του. Προφανώς, διαφωνώ με την απόφασή αυτή και θα τα πούμε όταν συνεδριάσουν τα οργανα», πρόσθεσε.
Αφού, δε, ανακοίνωσε ότι «θα ζητήσω να μην είμαι στη δεξαμενή αυτή καθώς είναι επιλογή του κάθε στελέχους αν θα βγει ή όχι σε κάποιο κανάλι» εκτίμησε ότι η απόφαση Κασσελάκη έχει σταλινικά χαρακτηριστικά που «δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα της κεντροαριστεράς και παραπέμπουν αλλού» και πρόβλεψε ότι «όταν προταθεί στα όργανα θα απορριφθεί μετ επαίνων».
Συνεχίζοντας την κριτική του για την απόφαση Κασσελάκη μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου την Πέμπτη, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι «παραπέμπουν σε άλλα κόμματα, με άλλη δομή, άλλη ιδεολογία και άλλη λειτουργία».
Σχολίασε, επίσης, ότι «πολλές αλλαγές από αυτές που θέλει να φέρει ο Στέφανος Κασσελάκης έχουν αποφασιστεί από το προηγούμενο συνέδριο. Το ότι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ένα κόμμα που θα λειτουργεί στη βάση αποφασίστηκε εκεί, και η τότε μειοψηφία του κόμματος με λειτουργία όχι θεμιτή δεν άφησε αυτά να υλοποιηθούν, π.χ. έχουν θεσμοθετηθεί τα δημοψηφίσματα για συγκεκριμένα θέματα και δεν έγινε, έχουν θεσμοθετηθεί τα δίκτυα αλλά δεν έγιναν ποτέ στα κινήματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς».
«Νομίζω ότι είναι μια λογική που είχαν αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μειοψηφική ως αντίληψη κατά τη γνώμη μου που δεν ήθελαν ανοιχτό κόμμα αλλά κλειστό και δεν επέτρεψαν να γίνει ουσιαστική διεύρυνση» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «λυπηρά όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι «έχει μπροστά ένα συνέδριο, οφείλει να δοκιμάσει τη σύνθεση των απόψεων και αυτά είναι αποτέλεσμα μιας απολίτικης διαδικασίας εκλογής προέδρου που δεν πλαισιώθηκε από πολιτικές πλατφόρμες, πήρε οπαδικά και όχι πολιτικά χαρακτηριστικά».
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν θα στηρίξω την πρόταση να τεθεί θέμα ηγεσίας. Ο Φίλης και άλλοι που έχουν μια συγκεκριμένη αντίληψη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτοί που στήριξαν να πάμε σε αυτή τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Όταν έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες μέλη που ψήφισαν το θεωρώ προσβολή να μην γίνει αποδεκτή. Εγώ δεν συμμετείχα γιατί τη θεωρούσα εκφυλιστική αλλά δεν γίνεται ακόμα κι εγώ που δεν αποδέχομαι τη διαδικασία να μη σεβαστώ το αποτέλεσμα».
Π. Κουρουμπλής: Δεν μπορεί να γίνεται αυτό το πανηγύρι στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υπεραμύνθηκε της απόφασης του Στ. Κασσελάκη να υπάρχει λίστα στελεχών που θα εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να γίνεται αυτό το πανηγύρι» στο κόμμα.
«Όποιος θέλει να συστρατευθεί είναι πολυτέλεια αυτού του είδους οι συμπεριφορές. Όλοι χωράμε σε αυτό τον χώρο προτάσσοντας όχι το προσωπικό εγώ αλλά την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, μιλώντας στο OPEN.
Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «υπερβολικά όσα είπαν στα τηλεοπτικά πάνελ» υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος όταν διεγράφη από το κόμμα δεν έδωσε δικαιώματα για σχόλια «γιατί τα ζητήματα τα συζητάμε στα πολιτικά όργανα».
«Δεν υπήρχαν επιχειρήματα για να ειπωθούν βαριές κουβέντες, αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε στο συνέδριο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή ο Στέφανος Κασσελάκης «από την πρώτη στιγμή έδειξε μια διαλλακτική διάθεση και πρέπει να πω ότι είναι σπάνιο αυτό που έκανε όταν εξελέγη να καλέσει την Αχτσιόγλου και της έδωσε τη δυνατότητα να έχει τον δεύτερο ρόλο».
«Ο πρόεδρος έχει διάθεση να συμβάλει στην ενότητα», συνέχισε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας «δεν νομίζω ότι τα χτυπήματα προς την Αχτσιόγλου ήρθαν από την πλευρά Κασσελάκη, έχει ήθος».
«Ο Κασσελάκης δεν είναι ανεπάγγελτος, δούλεψε στη ζωή του, ήρθε ένας άνθρωπος καταξιωμένος επαγγελματικά που είναι αποφασισμένος να δουλέψει στον χώρο αυτό με όλους μαζί. Είπε καταθέτω κάποιες προτάσεις όχι θέσφατα»
Δήλωσε, επίσης, κατά των διαγραφών προσθέτοντας ότι ρόλος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «είναι να δίνουν μάχη για τα προβλήματα της κοινωνίας».
Τέλος, ο Παν. Κουρουμπλής εκτίμησε, τέλος, πώς «όχι δεν πάμε για διάσπαση. Όποιος επιχειρήσει κάτι τέτοιο θα βρεθεί σε "κενό αέρος". Το ίδιο έπαθε ο Αρσένης, ο Στεφανόπουλος, ο Λαφαζάνης, ο Παπανδρέου η Ντόρα, η κοινωνία θέλει μεγάλα κόμματα, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια κυβερνώσα αριστερά».
Πάνος Ρήγας: Κάποιοι ξεπέρασαν τα εσκαμμένα
Για την αμφισβήτηση που υφίσταται ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα αλλά και για τις βαριές κουβέντες περί διαπλοκής τοποθετήθηκε ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Πάνος Ρήγας.
«Από την αρχή ο κ. Κασσελάκης έδειξε ότι θέλει να πάει με όλους και ταυτόχρονα να πάει μπροστά το κόμμα. Έχουμε περάσει μία ήττα στις εθνικές εκλογές, υπήρξε η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα που παραμένει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, επομένως υπήρξε μία κατάσταση από την πρώτη μέρα, υπήρξε μία αμφισβήτηση του κ. Κασσελάκη από την πρώτη ημέρα και εξελισσόταν καθημερινά», δήλωσε ο κ. Ρήγας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Ακούγονται βαριές κουβέντες, ότι το κόμμα είναι διαπλεκόμενο, μας προσβάλλει απολύτως», συνέχισε
«Εγώ δε θα μπορούσα να είμαι σε ένα κόμμα όπου ο πρόεδρος ήρθε "φυτευτός'', όποτε καταλαβαίνετε ότι ξεπέρασαν τα εσκαμμένα και νομίζω ότι έπρεπε να προστατευτούμε όλοι αλλά και ο ίδιος προσωπικά», πρόσθεσε ο κ. Ρήγας.
Ερωτηθείς για τις παραπομπές κορυφαίων στελεχών ο ίδιος δήλωσε πως «ήταν δικαιολογημένες απολύτως οι κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, το ερώτημα είναι ότι μπορούν κάποιοι να λένε ότι λένε και και να συνεχίζουν να βρίσκονται στο κόμμα; Εγώ προσωπικά αν είχα πολιτικές διαφωνίες θα αποχωρούσα μόνος μου», είπε.
«Απειλές εγώ δε μπορώ να δεχτώ από κανέναν. Όταν προσβάλλεσαι και προσβάλλεις και πολιτικές διαδρομές, και χώρους, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τη Νέα Δημοκρατία... Όλα αυτά λοιπόν χρειάζονται έναν άλλον τρόπο, έναν άλλον χειρισμό. Θα ήμασταν πολύ πιο ισχυροί αν είχαμε κοινό μέτωπο απέναντι στη ΝΔ και όχι εσωτερικό».Ερωτηθείς αν το γραφείο Τύπου θα ορίζει ποιοι βουλευτές θα βγαίνουν σε τηλεοπτικές εκπομπές δήλωσε: «Αρχικά, θα ξεκινήσω από τα βασικά, ότι θα πρέπει να είμαστε διαβασμένοι, να έχουμε την ατζέντα που θα πρέπει να επιβάλλουμε και να έχουμε ενιαία έκφραση. Το μέτωπό μας πρέπει να είναι στα προβλήματα του κόσμου. Δε θα επιτρέψουμε να βγαίνει ο καθένας και να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία. Η πρόθεση είναι να μη βάζουμε φραγμούς σε κανέναν. Δε θα αποκλειστεί κανείς. Θα προσπαθήσουμε αυτό να γίνει πράξη όμως ώστε να υπάρξει μία ενίαια φωνή. Δεν μπορεί να αντιπολιτευόμαστε το ίδιο μας το κόμμα».
«Όταν ο κ. Βίτσας λέει ότι έχει βρει το όνομα του νέου κόμματος αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι που με ξεπερνάει», σχολίασε.
«Αν χρειαστεί να κάνουμε πολιτική γραμματεία θα την κάνουμε. Αν εξελιχθεί όλο αυτό δεν υπηρετείς τον στόχο που είχες ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως χώρος προοδευτικής δημοκρατικής Αριστεράς, άρα απομειώνεις -και φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις- τη δυναμική του κόμματος στην επίλυση των προβλημάτων. Άρα ή αυτό σταματάει και μετά θα δούμε τι θα γίνει με τις ακραίες αυτές εκφράσεις που προηγήθηκαν ή δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Εγώ θέλω κάτι ενιαίο, το κόμμα μας είχε μία ιδιαιτερότητα πάντα υπήρχε η δυνατότητα ελευθερίας γνώμης, το θέμα είναι να μην υπερβαίνεις τα εσκαμμένα», είπε ο κ. Ρήγας.