Σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα συνεχίζει να βαδίζει προς την εσωκομματική κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ, με το επόμενο δίμηνο μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, να μοιάζει... αιώνας.
Πρακτικά, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο, το κόμμα της Κουμουνδούρου βρίσκεται πλέον σε προεκλογική τροχιά.
Ο πρώην πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης υπέστη δύο ήττες, μία... οριακή (87-84) σχετικά με την απαραίτητη προϋπόθεση για κατάθεση πόθεν έσχες ως συνοδευτικού των υποψηφιοτήτων εγγράφου (με τους «κασσελακικούς» να έχουν ενστάσεις) και μία ευρύτερη (112-62) σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Έτσι η πίεση προς το πρόσωπό του αυξάνεται, ωστόσο όπως τονίζεται από το περιβάλλον του, ο ίδιος ποντάρει στο έρεισμα που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει στη βάση του κόμματος.
Οι υποψηφιότητες
Εκτός απροόπτου, εντός της εβδομάδας, ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις και επαφές με συνεργάτες και πολιτικά στελέχη κι αρχίζει το συντομότερο, κύκλο περιοδειών, σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (24/09) συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη της αρχηγίας του κόμματος.
Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στην Κ.Ε., «φωτογράφισε» την είσοδό του στην εκλογική κούρσα, κατά τις αναφορές που έκανε σε χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν οι υποψηφιότητες. Μέχρι να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση πάντως, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, αφού ο ίδιος ακόμα φαίνεται να ζυγίζει τα δεδομένα για το αν θα είναι, τελικά, ο εκλεκτός της ομάδας των «100».
Ο δε Παύλος Πολάκης έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι θα είναι υποψήφιος και έχει ήδη οργανώσει πλάνο περιοδειών.
Γεροβασίλη: Δεν θα είμαι υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Ο κόσμος έδειξε ανοχή στον Κασσελάκη
Το πρωί της Δευτέρας (23/09), η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας πως τη δεδομένη στιγμή επέλεξε να μην μπει στη διαδικασία «γιατί είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται».
«Επέλεξα σε αυτή τη φάση να μην μπω στον διαγωνισμό προσώπων, εκτιμώντας ότι είναι σημαντικότερα τα διακυβεύματα και πιο δύσκολα. Το σκέφτηκα, το ζύγισα, το συζήτησα διότι δεν είναι απλό», τόνισε.
Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο, επεσήμανε πως «περάσαμε έναν χρόνο με μία βίαιη επίθεση από το υπερεγώ στο εμείς. Επίθεση στις συλλογικές διαδικασίας και διχασμοί».
Ο κόσμος έδειξε ανοχή στον Κασσελάκη
Κληθείσα να σχολιάσει τις τοποθετήσεις Κασσελάκη περί στοχοποίησής του, διαφώνησε λέγοντας πως, «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μεγάλη ανοχή στον κ.Κασσελάκη».
Σημείωσε ωστόσο πως, «ήμουν η πρώτη που έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου για τον κ.Κασσελάκη, στο συνέδριο του Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια συντάχθηκα, για τις ευρωεκλογές. Απόδειξη ότι, ο νομός μου ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα».
Και συμπλήρωσε σχετικά: «Δεν επέλεξα για τον εαυτό μου τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Κι ας με έβαλαν εκεί».
Δίνοντας παραδείγματα του διχαστικού κλίματος που περιγράφει στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως, «δεν ακούστηκαν πράγματα κι από τις δύο πλευρές, αλλά από τη μία. Η πλευρά των στελεχών που ήταν και παραμένουν ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπήκαν σε τέτοιο διάλογο. Μονόπλευρο ήταν» και έκανε λόγο για «οργανωμένο στρατό δολοφονίας χαρακτήρων», ο οποίος μάλιστα όπως είπε, «υπάρχει ακόμα».
Για το επόμενο βήμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως, «αυτήν τη στιγμή το μείζον είναι το πώς θα φτάσουμε στις εκλογές. Πρέπει να αντιστραφούν οι όροι και εντός του ΣΥΡΙΖΑ».
Αν χάσει ο κ. Κασσελάκης θα μείνει;
Ο κ. Κασσελάκης «στηρίχθηκε, δόθηκε χρόνος, δόθηκαν ευκαιρίες, έγιναν σχέσεις», τονίζοντας πως, «δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα όλων που στηρίζουν τον Κασσελάκη, που συχνά είναι οπαδικός και έχει στοιχεία ακροδεξιάς».
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην κερδίσει ο Κασσελάκης», υπογράμμισε σε κάθε τόνο και ερωτηθείσα για το αν θα παραμείνει στο κόμμα αν τελικά εκλεγεί, αντέστρεψε το ερώτημα λέγοντας: «αν χάσει ο κ.Κασσελάκης, θα μείνει; Αυτοί που τον υποστηρίζουν θα μείνουν;» και είπε για τον εαυτό της πως πρόκειται για «δύσκολες απαντήσεις».
Κάλεσε τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στο «έφερε τον διχασμό» και ερωτηθείσα για το αν θα είναι υποψήφιος ο Σωκράτης Φάμελλος κι αν θα τον στηρίξει, απάντησε πως, «μπορεί να είναι παραπάνω από ένας υποψήφιοι», για να διευκρινίσει πως, «η δική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να είναι ένας υποψήφιος, χωρίς όμως να αποκλείεται κι άλλος».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι, ενώ «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ένα έχει κλείσει: ότι η Κεντρική Επιτροπή η θητεία της οποίας δεν έχει λήξει, έβαλε το θέμα ηγεσίας» και κάλεσε και τους βουλευτές που κατηγορούν στελέχη για διχασμό, να «πάρουν την ευθύνη αυτοί οι βουλευτές οι οποίοι κατηγόρησαν τους 11 που έφυγαν».
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνεργασία με τη Νέα Αριστερά είπε ότι, «αυτή η συζήτηση ούτε έχει ξεκινήσει κι είναι πολύ πρόχειρη η συζήτηση» και βάζοντας το περίγραμμα σε έναν ιδεατό ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι, «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να είναι ένα κόμμα που μπορεί να δώσει λύση».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα απάντησε πως, αφενός «έχει επιλέξει να απέχει» αφετέρου «δεν πατρονάρει τις διαδικασίες».
Και κατέληξε διατυπώνοντας την προσωπική της άποψη για μια μεγάλη κεντροαριστερά παράταξη στη χώρα, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα μπορούσε να ήταν επικεφαλής ο Τσίπρας. Ξεκαθάρισε όμως ότι, πρόκειται για δική της θέση κι όχι του Αλέξη Τσίπρα.
Ο «χάρτης» των εκλογών
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει αποφασιστεί:
- Στις 5 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να κλειδώσουν σημαντικές λεπτομέρειες για την εκλογική διαδικασία.
- Στις 19-20 Οκτωβρίου θα γίνει η εκλογή συνέδρων με μέτρο όπως αυτό του συνεδρίου του περασμένου Φεβρουαρίου (δηλαδή 1/40 επί του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών).
- Η 24η Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος.
- Από 1 έως 3 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο και θα επισημοποιηθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία.
- Στις 24 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος εκλογής προέδρου και η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Η 1η Δεκεμβρίου θα είναι η ημερομηνία για τον δεύτερο γύρο εκλογής προέδρου εφόσον αυτό θα απαιτηθεί.