Του Γιάννη Σιδέρη
Ευτυχώς που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι ήταν πολύ κακό για το τίποτα ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε για τις 12.000 που θα στοίχιζε η πρωτοχρονιάτικη πίτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, - σε αίθουσα ξενοδοχείου και για 750 υπαλλήλους του υπουργείου μετά συζύγων και τέκνων τους.
Ήταν τέτοιος ο λαϊκίστικος ορυμαγδός που ακούστηκε στα social media μετά την σχετική αποκάλυψη «βουλεύτριας» του ΣΥΡΙΖΑ, που όποιος τολμούσε να ισχυριστεί κάτι παρόμοιο, κατετάσσετο αυτομάτως στη υπαλληλία Βορίδη, στους συμμετόχους καταδολίευσης δημοσίου χρήματος, και γιατί όχι, και κοινωνός των πολιτικών απόψεων Βορίδη!
Είναι γνωστή η ελαφρολαϊκότητα των social media (δεν υπάρχουν αποχρώσεις, όλα είναι άσπρο ή μαύρο), αλλά ο καταιγισμός περί διασπάθισης δημοσίου χρήματος που προήλθε από την ελαφρολαϊκότητα κάποιων Συριζαίων, δεν άφησε αλώβητους οπαδούς άλλων παρατάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οπαδοί του ΓΑΠ βρήκαν την ευκαιρία να θριαμβολογήσουν ότι ήταν αυτός που καθιέρωσε την «Διαύγεια» και εξ αυτού αποκαλύφθηκε η «ακριβή» πίτα Βορίδη - και δεν κατανοούσαν το α-σόβαρο της υπερβολής.
Ο «Γιουκλίντ» δήλωσε ότι θεωρεί άστοχη αυτού του είδους την αντιπολίτευση: «Διαβάζω αυτές τις ημέρες για τη βασιλόπιτα Βορίδη. Εγώ πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι πρόεδρος του fan club του κ. Βορίδη , ούτε μέλος αυτού του fan club, αλλά είναι αυτό το κυρίαρχο ζήτημα;».
Όχι, αλλά αυτό, λέμε εμείς, είναι το αιχμιακό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση γιατί δε έχει επεξεργασμένη γραμμή και γιατί συνήθως βρίσκεται εκτεθειμένος. Τελευταίο παράδειγμα, η ισοτιμία των πτυχίων των κολεγίων. Η κυβέρνησή του αναγνώριζε την επαγγελματική ισοτιμία των αποφοίτων κολεγίων, καθότι ήταν κοινοτική οδηγία. Τα κατάργησε δυο μήνες προ των εκλογών ο Γαβρόγλου για να μοιράσει προεκλογικά αντιστασιακό «σανό». Και ξάφνου ο ΣΥΡΙΖΑ (η κυβέρνηση του οποίου παράλληλα εξομοίωσε τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ), κατηγορεί την Κεραμέως γι’ αυτό που και ο ίδιος είχε καθιερώσει. Πως να πείσει για το ορθολογικό και τεκμηριωμένο της αντιπολίτευσης που ασκεί - πέραν των εντεταλμένων troll και των φανατικών και αδαών - τους ενημερωμένους και σοβαρούς;
Το ίδιο ανεχέγγυα είναι και η ξαφνική λατρεία της απλής αναλογικής. Δεν του καταλογίζεται ασυνέπεια ως προς την πολιτική γραμμή, αφού πάντα η αριστερά ήταν υπέρ της απλής. Του καταλογίζεται μικροπολιτική αήθεια, καθώς για όσο καιρό ήταν πρώτο κόμμα δεν ενδιαφέρθηκε για τη θέσπισή της. Αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον του τώρα όταν είδε ότι έρχεται δεύτερος.
Παράλληλα υπολείπεται σοβαρότητας και τροφοδοτεί χαμόγελο η σιγουριά του επιχειρήματος που χρησιμοποιεί, ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και θα συγκροτηθεί «προοδευτική» κυβέρνηση, λένε. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται να πιάσει το 50% (δεν το ξέρουμε βέβαια αλλά σε λογικά πλαίσια δεν προβλέπεται. Στις μεγάλες του δόξες και με το μπόνους των 50 βουλευτών, χρειάστηκε ως συγκυβερνήτη τον Πάνο για να σχηματίσει κυβέρνηση), «προοδευτική» κυβέρνηση όπως την εννοεί δεν πρόκειται να υπάρξει. Ακόμη και το ΚΙΝΑΛ και τον Βαρουφάκη να είχε δεδομένους, δεν αρκούν τα «κουκιά». Η μόνη περίπτωση θα ήταν να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ).
Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αδυναμία να συγκροτήσει μια αξιόπιστη αντιπολιτευτική στρατηγική, μαίνεται στο εσωτερικό του ο πόλεμος ομάδων και οι αποστασιοποιήσεις από τα αφηγήματα του Τσίπρα. Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, διαφώνησε με την περίφημη λέξη «αυταπάτες» με την οποία είχε δικαιολογήσει ο πρώην Πρωθυπουργός την kolotumba.
Ο πρώην κυβερνητικός αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν «πιο προετοιμασμένος από ό,τι είναι η ΝΔ σήμερα», ισχυριζόμενος επιπροσθέτως ότι το 2012 το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αποτέλεσμα κατάρρευσης . «Δεν το καταρρεύσαμε εμείς, αλλά κατέρρευσε. Σε αυτή την συνθήκη πλήρους απονομιμοποίησης ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δημοκρατική επιλογή της κοινωνίας», είπε.
Βέβαια δεν φαίνεται να έχει συνομιλήσει με τον σύντροφό του Νίκο Βούτση ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθετη άποψη, λέγοντας ότι «το 2015 εμείς ρίξαμε την κυβέρνηση Σαμαρά» και «δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε».
Ο ίδιος σημείωσε ότι δε δέχεται τη λέξη «αυταπάτη» του Τσίπρα. Αυτός όπως είπε βίωσε ότι είχαν ένα σχέδιο! Μάλιστα υποστήριξε ότι από μεθοδολογική άποψη, «είχαμε την ίδια αντίφαση που είχε και ο Λένιν το 17. Ξεκίνησε να κάνει μια παγκόσμια επανάσταση και κατέληξε να γίνει επανάσταση μόνο στη χώρα του»! (ούτε αυτό δεν το θεωρεί αυταπάτη, το γεγονός ότι όχι μόνο ο Λένιν αλλά ο θεωρητικός ιδρυτής του κομμουνισμού, Κάρολος Μαρξ, περίμενε να αρχίσει η επανάσταση από την καπιταλιστική Δύση, εκεί όπου οι εργάτες δεν είχαν να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους!).
Και ενώ όλα αυτά εντάσσονται στη εσωκομματική διελκυστίνδα του ΣΥΡIΖΑ και ελάχιστα αφορούν τους πολίτες, ο κ. Δραγασάκης ισχυρίστηκε για το περίφημο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ότι οι προσδοκίες αναπτύχθηκαν από τον λαό, «εμείς τις υιοθετήσαμε και τις υιοθετήσαμε».
Πρωτοφανής η μετατόπιση ευθυνών. Δημιούργησαν ψευδείς προσδοκίες με θηριώδη ψέματα, και δεν φταίνε οι ίδιοι, ο λαός ανέπτυξε τις προσδοκίες και αυτοί ευπειθείς και φιλολαϊκοί, τι να κάνουν, ανταποκρίθηκαν! ( και σε όσους εξηγούσαν τότε ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα troll τους τους επιτίθονταν χαρακτηρίζοντάς τους ως τσιράκια των αφεντικών, ως μερκελιστές, προδότες και άλλες ων ουκ έστιν αριθμός ελεεινολογιών).
Την ίδια στιγμή τα στρατόπεδα συσπειρώνονται ενόψει του συνεδρίου του Μαΐου. Η πρώτιστη διαμάχη είναι μεταξύ των κομματικών και των επήλυδων Πασόκων. Οι κομματικοί δεν θέλουν να μοιραστούν την κομματική δύναμη, δηλαδή τα κομματικά «κλειδιά», με τους ξενόφερτους. Αλλά αυτά θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον, στην πορεία προς το συνέδριο. Προς το παρόν διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που από πάντα ήταν ένα ανομοιογενές μόρφωμα, γίνεται σταδιακά Πύργος της Βαβέλ. Και αυτό οφείλεται στον Τσίπρα, που δεν έκανε ένα συνέδριο για τις αιτίες της ήττας, αλλά νόμισε ότι θα το περάσει στα μουλωχτά.