ΣΥΡΙΖΑ: Τι προβλέπει το καταστατικό σε περίπτωση πρότασης μομφής κατά του προέδρου
Eurokinissi
Eurokinissi

ΣΥΡΙΖΑ: Τι προβλέπει το καταστατικό σε περίπτωση πρότασης μομφής κατά του προέδρου

Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σάββατο. 

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση μομφής υπογράφουν 100 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Παύλος Πολάκης έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν κάνει για πρόεδρος», ενώ παράλληλα έδωσε ραντεβού με όσους τον αμφισβητούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου.

Προς το παρόν, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο Παύλος Πολάκης. Ανάλογο αίτημα με του Παύλου Πολάκη κατέθεσε εκ μέρους της ομάδας των «87» η Όλγα Γεροβασίλη αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ αν το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο και, εφόσον προφανώς ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι εκλέγουν νέο πρόεδρο.

Τι ισχύει σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης

Το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τα εξής για τον πρόεδρο του κόμματος: «Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

Ο Παύλος Πολάκης δύσκολα θα κάνει πίσω μετά τα «καρφιά» που έχει εξαπολύσει προς την ηγεσία. Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει ψηφοφορία για πρόταση μομφής.

Τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει ήδη «φωτιά». Εκτιμήσεις θέλουν οι «87» να έχουν δύναμη περί τα 110-120 μέλη της Κ.Ε. και ο Παύλος Πολάκης κοντά στα 20 με 30. Τα νούμερα είναι οριακά ενώ θα μετρηθεί σίγουρα και η αλλαγή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αν οι ισορροπίες έχουν αλλάξει.