Συνδυασμό μέτρων, όπως κοινό με μάσκες, αποστάσεις και γενικότερα περιοριστικά μέτρα, περιλαμβάνουν τα σενάρια για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, που όπως φαίνεται θα διεξαχθεί κανονικά. Στην κυβέρνηση μπροστά στην έξαρση που γνωρίζει η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα και την πίεση που αρχίζουν να δέχονται τα νοσοκομεία, εξετάζουν κάθε πιθανό μέτρο για τις μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις, χωρίς προς ώρας να τίθεται θέμα αναβολής τους. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι ο Οκτώβριος δεν είναι Μάρτιος και ότι παρά τις αυξητικές τάσεις κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, η λήψη των κατάλληλων μέτρων επιτρέπει τη διεξαγωγή της παρέλασης.
Στη λογική αυτή, το πλαίσιο διεξαγωγής της παρέλασης θα περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας στους πολίτες που θα την παρακολουθήσουν, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται συμπληρωματικά και άλλες σκέψεις. Όπως περιορισμένος αριθμό καλεσμένων και σημαντικές μεταξύ τους αποστάσεις, στη λίστα των προσκεκλημένων να βρίσκεται μόνο η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και μάλιστα χωρίς συνοδούς, μείωση των συμμετεχόντων στην παρέλαση για την αποφυγή συγχρωτισμού, κ.ο.κ. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Κοινή παραδοχή είναι ότι η πρόοδος των εμβολιασμών, παρ’ ότι στη Θεσσαλονίκη καλύπτουν το 54% του πληθυσμού, ποσοστό όχι ιδιαίτερα υψηλό, εντούτοις δημιουργεί μια εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 2020, καθώς η ανοσία υπολογίζεται στο 70% του πληθυσμού, τουλάχιστον, μαζί με όσους έχουν νοσήσει. Με βάση την παραπάνω παραδοχή το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει την πιθανότητα επιβολής νέου lockdown στην πόλη και ξεκαθαρίζει ότι οι πρόσφατοι περιορισμοί που τέθηκαν στην περιοχή, είναι αυτοί που ισχύουν από το καλοκαίρι κατά περίπτωση και εφαρμόστηκαν σε νησιά όπως η Μύκονος και η Ίος.
Η πρόθεση άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην πάει η χώρα σε γενικευμένο «λουκέτο» εξαιτίας του κορονοϊού αποτυπώθηκε και στο τέλος της περασμένης εβδομάδας όταν κατά το τετ α τετ που είχε με τον Σλοβάκο ομόλογό του Έντουαρτ Χέγκερ στο Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι «οδεύοντας προς το τέλος της πανδημίας, οι οικονομίες μας δεν μπορούν να υποστούν άλλους περιορισμούς και εφαλτήριο για την ανάπτυξη, για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας στην Ευρώπη αποτελεί αναμφίβολα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Το γεγονός φυσικά ότι η πανδημία δείχνει μια σχετική ύφεση σε πανελλαδικό επίπεδο δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Η στρατηγική απέναντι στις τοπικές εξάρσεις έχουν δύο άξονες :
- Αυστηρότερη τήρηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων με έμφαση στους χώρους εστίασης.
- Αύξηση εμβολιασμών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο σκέλος του εμβολιασμού είναι οι 600.000 μη εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών, που δυνητικά είναι αυτοί που μπορεί να γεμίσουν τα νοσοκομεία και να πιέσουν το σύστημα Υγείας. Εκεί όπως είναι λογικά θα δοθεί το επόμενο διάστημα το μεγαλύτερο βάρος, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των εμβολιασμών.