Μήνυμα στην Άγκυρα, αλλά αυτή τη φορά επί ρωσικού εδάφους, ότι η Ελλάδα θα υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καθώς και ότι είναι υπέρ του διαλόγου, υπό την προϋπόθεση του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, έστειλε μέσω Σότσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε δημόσια στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας που επιμένει να συμπεριφέρεται με τρόπο που δυσχεραίνει τη συνεννόηση μεταξύ των κρατών της Αν.Μεσογείου, αλλά και τις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων, επαναλαμβάνοντας, αυτή τη φορά, παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Ρώσος Πρόεδρος ο οποίος έχει αναδειχθεί σε «σωτήρα» του Τ. Ερντογάν σε πολλές περιπτώσεις, απέφυγε να πάρει θέση, επιβεβαιώνοντας το καλό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας. Αντέδρασε χωρίς καμία αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις, παρά μίλησε για την ανάγκη διαλόγου για τον οποίο δεν βλέπει κανένα εμπόδιο, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Αν και οι σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο, ο Βλ. Πούτιν απέφυγε - ως αναμενόταν- να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες, ωστόσο αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη ρωσική θέση υπέρ της αναζήτησης δίκαιης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με στόχο διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία με μία εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία.
Σίγουρα είναι σημαντικό ότι η Μόσχα, ούσα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διατηρεί την προσήλωσή της στα ψηφίσματα για τη Κύπρο που κάνουν λόγο για διζωνική -δικοινοτική ομοσπονδία, κόντρα στα όσα υποστηρίζει η Τουρκία περί ανάγκης διοχοτόμησης.
Έχει τη σημασία του και η αναφορά Μητσοτάκη ότι για την Ελλάδα δε νοείται λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Για το ζήτημα των Βαρωσίων ξεκαθάρισε ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει με την υλοποίηση των εξαγγελιών για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού.
Στην πράξη ωστόσο, από τις δηλώσεις Πούτιν δεν προέκυψε κάτι το ουσιαστικό ή το νέο αναφορικά με τις θέσεις της Μόσχας απέναντι στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό αλλά και ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο. Κατά τα λοιπά, έχει επίσης τη σημασία του το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας έχουν ένα βαθμό αυτονομίας, ωστόσο υπάρχουν προφανώς και δεσμεύσεις, έτσι όπως απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Αναγνωρίζοντας τις υφιστάμενες προκλήσεις, στο κρίσιμο ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς το συμφέρον όλων και διαβεβαίωσε για την προσήλωση της Ελλάδας στο διάλογο ως μόνο μέσο για την εξεύρεση λύσεων. Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα παγίως θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με έμφαση στη Λιβύη. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία τήρησης του χρονοδιαγράμματος των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου. Επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού της Συμφωνίας Εκεχειρίας και των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2570/2571 και κάλεσε για πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων, στη βάση των Συμπερασμάτων της πρόσφατης Διάσκεψης των Παρισίων για τη Λιβύη.