Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το σκοπιανό επανήλθε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής από την κυβέρνηση με στόχο να διχάσει και να προκαλέσει ρήγματα στην ΝΔ. Άλλοι πάλι θεωρούν πως η συμφωνία των Πρεσπών επινοήθηκε και για να ενισχύσει τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα στην αναδιατάξη του προοδευτικού χώρου μέσα από τη διάλυση ή την συρρίκνωση κομμάτων και παράλληλης προσάρτησης τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο ΣΥΡΙΖΑ.
Όποια άποψη και αν διαλέξεις για να συμφωνήσεις, ένα είναι το βέβαιο συμπέρασμα:
Οι Πρέσπες το μόνο που δεν κατάφεραν τελικά να κάνουν είναι να βραχυκυκλώσουν την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ για την υπόλοιπη οι δημόσιες δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της, είναι αρκετές για να αντιληφθεί κανείς πως το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για την επιβίωση της.
Παράλληλα δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι πολλά στοιχεία της κοινοβουλευτικής μας λειτουργίας και της απλής πολιτικής λογικής, τα οποία τα θεωρούσαμε μέχρι σήμερα ως σταθερές, η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας φρόντισε να μας τα ανατρέψει, κάνοντας το παράλογο λογικό.
Πιο συγκεκριμένα :
- Δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ (Ζουράρις, Κόκαλης) δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση σε όλα αλλά “όχι” στο θέμα της συμφωνίας, την οποία και δε θα ψηφίσουν.
- Τρεις βουλευτές του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση για τους συνολικούς της χειρισμούς (δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης),αλλά την εμπιστεύονται όμως για τις Πρέσπες.
- Ένας βουλευτής του ΚΙΝΑΛ (Θεοχαρόπουλος) δεν εμπιστεύεται τον κ.Τσίπρα, αφού ζητά από εκείνον να δεσμευθεί ότι η χώρα θα πάει άμεσα σε εκλογές, αλλά μάλλον τον εμπιστεύεται τελικά για να λύσει το θέμα του ονοματολογικού.
---Δύο άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ (Κουντουρά, Κόκαλης) φεύγουν μακριά από την Ελλάδα προκειμένου να μπόρεσαν να αισθανθούν άνετα και να δημοσιοποιήσουν την απόφαση της πως εμπιστεύονται τελικά την κυβέρνηση, παρότι ανήκαν σε άλλο κόμμα.
- Ο μέχρι χθες κυβερνητικός εταίρος τονίζει ότι αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία δημιουργήθηκε και υπεγράφη κατά τη διάρκεια της στήριξης που παρείχε στον συνασπισμό, ο μικρότερος εταίρος που πλέον είναι κάτι σαν κυβερνώσα αντιπολίτευση.
- Διάσταση απόψεων έχουμε για την συμφωνία και μέσα στην οικογένεια Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι υπέρ, ενώ ο αδερφός του Νίκος τάσσεται κατά.
Την ίδια ώρα πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να κρατά μία ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα, καταγράφοντας μάλιστα σχεδόν μηδενικές απώλειες στο εσωτερικό της, ειδικά σε σχέση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ τάχθηκε εμφατικά εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία παραχωρεί γλώσσα και ταυτότητα, όπως επιμένουν στην Πειραιώς.
Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζουν την παρουσία του στο κοινοβούλιο , όπου μεταξύ των άλλων θα επιχειρήσουν να αποδομήσουν σημείο προς σημείο την ρηματική διακοίνωση που ήρθε από τα Σκόπια, για την οποία ξεκαθαρίζουν ότι όχι μόνον δεν μεταβάλλει στο παραμικρό τον αρνητικό χαρακτήρα της συμφωνίας, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο.
“Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»! Το αναφέρει ξεκάθαρα και μάλιστα δύο φορές η ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. Εξυπακούεται πως αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά” επιμένει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη.