Μπορεί η αρχή της εβδομάδας να βρίσκει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βελιγράδι, συνοδευόμενο από 5 υπουργούς και 35μελή επιχειρηματική αποστολή, σε μια επίσκεψη, που στοχεύει να επαναλάβει τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και να στείλει το μήνυμα της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές και οι μεταφορές, ωστόσο η εβδομάδα αυτή αναμένεται να είναι καθοριστική για τα εσωτερικά ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης. Αγροτικές κινητοποιήσεις, φοιτητικές αντιδράσεις, αλλά και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, συνθέτουν μια «βαριά» ατζέντα τις επόμενες ημέρες, για το Μέγαρο Μαξίμου.
Την ώρα, που ο πρωθυπουργός θα συναντάται με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic, στην Αθήνα το κυβερνητικό επιτελείο θα εξετάζει τις τελευταίες δυνατότητες, που υπάρχουν ώστε στην αυριανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου, να «κλείσει» το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων και τα τρακτέρ να επιστρέψουν από τα μπλόκα στα χωράφια. Το πλαίσιο για την κατάληξη αυτής της συνάντησης έχει ήδη τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και βασίζεται σε τρία σημεία.
Πρώτον, προϋπόθεση για να υπάρξει συζήτηση είναι ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί, όταν εκείνος θα υποδέχεται τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μαξίμου.
Δεύτερον, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα, ωστόσο ο ίδιος δεσμεύεται ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα, που υπάρχει για να μειωθεί το κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».
Τρίτον, ότι τα αιτήματα, πολλά από τα οποία κρίνονται δίκαια από την κυβέρνηση, αλλά αφορούν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, θα τεθούν εκ νέου στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα να έχει δημιουργήσει μια «συμμαχία», όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός με άλλες 9 χώρες του Νότου.
Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει για τρίτη χρονιά στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, μέτρο, που κοστολογείται στα 82 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μελετά η επιστροφή αυτή να καταβάλλεται νωρίτερα και όχι στα τέλη του χρόνου. Την Τρίτη θα φανεί αν ένα τέτοιο μέτρο είναι ικανό να βάλει «φρένο» στις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Η εβδομάδα επιφυλάσσει και το πιο κρίσιμο κρας-τεστ για το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. 14 και 15 Φεβρουαρίου, το πιο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο των προηγούμενων εβδομάδων, που θεσπίζει τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, εισάγεται προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη σταθμίσει τα δεδομένα, όπως τον αριθμό των βουλευτών, οι οποίοι πρόκειται να διαφοροποιηθούν, επιλέγοντας είτε την αποχή, είτε, κυρίως, την καταψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά και τις τοποθετήσεις, που θα υπάρξουν στο κοινοβούλιο από πρόσωπα, όπως για παράδειγμα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι θα τοποθετηθεί. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι έχοντας ήδη περάσει μια μεγάλη περίοδο συζητήσεων, αλλά και εσωτερικών ζυμώσεων για το θέμα, το αποτέλεσμα θα είναι διαχειρίσιμο, χωρίς οι διαφοροποιήσεις, που θα καταγραφούν να δημιουργούν πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση. Στο νομοσχέδιο αυτό, άλλωστε, αναμένονται με ενδιαφέρον και οι συσχετισμοί, που θα καταγραφούν σε κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο επίσης υπάρχουν «αναταράξεις».
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται και οι αντιδράσεις στο μέτωπο της παιδείας. Το επίμαχο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων έχει δοθεί σε διαβούλευση, με τη γνωστοποίηση των λεπτομερειών για προϋποθέσεις λειτουργίας τους και τα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων ΑΕΙ να μην κάμπτουν κινητοποιήσεις και καταλήψεις.
Σε αντίθεση με τους αγρότες, η κυβέρνηση δε διαβλέπει πεδίο συνεννόησης στον χώρο των πανεπιστημίων, καθώς η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας και μέρος του κυβερνητικού της προγράμματος. Με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, άλλωστε, να τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι αντιδρώντες αποτελούν μια μειοψηφία και αναμένουν οι κινητοποιήσεις να φθίνουν με την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Η κατάσταση στον χώρο της υγείας, όπως και η ακρίβεια, παραμένουν ίσως τα πιο ακανθώδη ζητήματα του επόμενου διαστήματος, καθώς είναι εκείνα, που σε όλες τις μετρήσεις αναδεικνύονται ως τα μείζονα από τους πολίτες και τα πλέον δυσεπίλυτα, όπως αποδεικνύεται, για την κυβέρνηση. Σε αυτούς τους τομείς, που αγγίζουν το σύνολο των πολιτών, την καθημερινότητα, το διαθέσιμο εισόδημά τους και την ποιότητα των παροχών της πολιτείας, θα κριθούν εν πολλοίς και οι κυβερνητικές επιδόσεις στο τέλος της ημέρας.