Tο πρώτο μάθημα που πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο τα παιδιά, είναι η ακριβής έννοια της λέξης «δωρεάν», ώστε στην πορεία να μην πέφτουν θύματα της πλάνης ότι υπάρχει η δήθεν «τζάμπα» εκπαίδευση, την οποία η κατάπτυστη κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να καταργήσει και οι θεματοφύλακές της - πολιτικά κόμματα, καθηγητές και φοιτητές - με τις καταλήψεις και την άρνηση να γίνει διαδικτυακά η εξεταστική, την προστατεύουν.
Επί δεκαετίες προστατεύουμε τη συλλογική φενάκη της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, έχοντας πλήρη επίγνωση των δικτύων που έτσι διατηρούνται ανέπαφα.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφέρεται, μερικά εξαιρετικά διαφωτιστικά πινακάκια, που καταγράφουν με ακρίβεια τους λογαριασμούς.
Καταγράφει πόσα πληρώνει το κράτος από τον προϋπολογισμό του ανά έτος και ανά εκπαιδευτική βαθμίδα.
Κάνει όμως μια πιο σημαντική καταγραφή. Τι ακριβώς πληρώνουν τα νοικοκυριά για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Από το νηπιαγωγείο μέχρι την αποφοίτηση τους από το Πανεπιστήμιο. Δαπάνες για τα δίδακτρα στην τυπική εκπαίδευση, στα φροντιστήρια, στα ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι ή στο σπίτι του δασκάλου ή διαδικτυακά. Για την αγορά σχολικού εξοπλισμού, βιβλίων και αναλώσιμων.
Αν έχουμε συμφωνήσει ότι οι αριθμοί συνήθως λένε την αλήθεια, τότε οι φωνασκούντες για την δωρεάν δημόσια εκπαίδευση αποκρύπτουν εξαιρετικά τα τερατώδη ψέματα τους.
Το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ενώ παραπάνω από το μισό χρόνο είχαμε capital controls, τα νοικοκυριά πλήρωσαν για την…δωρεάν εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο, 2,242 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον ίδιο χρόνο οι φόροι στα ακίνητα ανήλθαν στα 3,18 δισ. ευρώ.
Οι φόροι στα ακίνητα θεωρούνται δυσβάστακτο «χαράτσι», ενώ για την πανάκριβη και καθόλου δωρεάν εκπαίδευση δεν διεγείρεται ουδόλως το αίσθημα αδικίας.
2016: δαπάνη οικογένειας για εκπαίδευση 2,144 δισ. ευρώ - Φόροι ακινήτων 3,53 δισ. ευρώ
2017: δαπάνη για εκπαίδευση 2,164 δισ. ευρώ – Φόροι ακινήτων 3,6 δισ. ευρώ
Το 2018: δαπάνη για εκπαίδευση 2,155 δισ. ευρώ – Φόροι ακινήτων 3,217 δισ. €
Μεταξύ 2015 και 2018 πληρώθηκαν από τα νοικοκυριά 6,7 δισ. για την παιδεία. Σχεδόν το μισό των φόρων που πληρώθηκαν για τα ακίνητα.
Ποιοι πλήρωσαν τα περισσότερα;
Οι οικογένειες που είχαν παιδιά στα γενικά λύκεια και έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις. Κατέβαλλαν ποσό 2,798 δισ. ευρώ.
Και οι οικογένειες των επιτυχόντων φοιτητών στις Ανώτατες Σχολές. Πλήρωσαν συνολικό ποσό 2,406 δισ. ευρώ.
Προσοχή, στα παραπάνω, δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά για στέγαση, διατροφή, μεταφορές, διασκέδαση κλπ.
Μέσα στα ίδια χρόνια το κράτος εισέφερε από τους φόρους για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ποσό 25,233 δισ. ευρώ.
Ας προσθέσουμε και μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία διαθέτουν οι Δήμοι για τα σχολεία και τη λειτουργία τους.
Και μιας και ανοίξαμε τα τεφτέρια της δωρεάν παιδείας, να δούμε και τα στοιχεία για τη δαπάνη μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια).
Το 2019 σε σύγκριση με το 2018, οι απολαβές των εκπαιδευτικών αυξήθηκαν κατά 4,7%. Συγκρίνοντας το 2019 με το 2015, οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατά 9,5%.
Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Πανεπιστημιακός Τομέας). Για να γίνει λίγο πιο κατανοητό, οι καθηγητές στα ΑΕΙ είδαν τους μισθούς να έχουν αυξηθεί το 2019 σε σχέση με το 2015 κατά 21,5%.
Ας κάνουμε όμως και ένα άλμα από το οικονομικό σκέλος για να πάμε στην ηθική διάσταση της στάσης μερίδας των πανεπιστημιακών δασκάλων.
Αξιοσημείωτος αριθμός μελών του Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων έχει πρόβλημα με τις διαδικτυακές εξετάσεις και πλέρια συμπαράσταση και αβάντα στις μειοψηφίες, που καταλαμβάνουν τις σχολές και εμποδίζουν τους κανονικούς φοιτητές να τελειώσουν τις σπουδές τους.
Παίρνοντας το χιλιοπληρωμένο πτυχίο και ελαφρύνοντας τις τσέπες των γονιών του μεροκάματου, που κατ΄εξοχήν είναι εκείνοι που στέλνουν τα παιδιά τους στα δημόσια μη δωρεάν πανεπιστήμια.
Γιατί οι πλούσιοι τα στέλνουν στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και όχι στη Νομική Κομοτηνής ή στη Φιλοσοφική της Κρήτης.
Μεταξύ αυτών που στέλνουν τα παιδιά τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, που ανοιγοκλείνουν όποτε τους κάνει κέφι τα επαγγελματικά στελέχη της Αριστεράς και οι αιώνιοι Παππάδες, είναι και οι αγρότες που διεκδικούν στα μπλόκα μεγαλύτερη στήριξη των οικογενειών τους.