Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Πρωί Τρίτης. Κατάρ. Το κόκκινο χαλί είχε στρωθεί στην είσοδο του επιβλητικού παλατιού, στο κέντρο της Ντόχα. Το άγημα είχε πάρει τη θέση του, το ίδιο και η στρατιωτική μπάντα. Η εικόνα συνηθισμένη, καθώς το πρωτόκολλο τηρείται αυστηρά κάθε φορά που ο ηγέτης του εμιράτου υποδέχεται έναν αρχηγό κράτους.
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του προέδρου της Ουκρανίας Petro Poroshenko να συναντήσει τον ηγέτη του πάμπλουτου εμιράτου. Μερικά λεπτά όμως πριν από αυτή την συνάντηση ο αρχηγός του εμιράτου Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani είχε ένα άλλο προγραμματισμένο τετ α τετ. Η μόνη διαφορά ήταν ότι αυτό δεν αφορούσε αρχηγό κράτους αλλά αρχηγό αντιπολίτευσης.
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Al Thani κράτησε περίπου σαράντα λεπτά και είχε ένα στοιχείο που από την αρχή την καθιστούσε διαφορετική. Ήταν από τις σπάνιες φορές, όπως μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, που ο εμίρης του Κατάρ δέχεται σε κατιδίαν τετ α τετ στο παλάτι , έναν πολιτικό ο οποίος δεν είναι ούτε αρχηγός κράτους ούτε πρωθυπουργός, παρέχοντας μάλιστα και δικαίωμα τηλεοπτικής κάλυψης.
Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Al Thani αποτέλεσε την εξαίρεση του κανόνα που θέλει τον αρχηγό του εμιράτου να μην συναντά αρχηγούς αντιπολίτευσης ή τουλάχιστον και όταν ακόμα τις κάνει να μην τις δημοσιοποιεί σε βαθμό ανάλογο εκείνων που έχει με αρχηγούς κρατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι οι εξηγήσεις, οι οποίες μπορούν να δοθούν για την... ασυνήθιστη αυτή κίνηση του εμίρη. Πρώτον η αγάπη του ίδιου και της οικογένειάς του για την Ελλάδα, η οποία άλλωστε δεν αποτελεί είδηση.
Η οικογένεια Al Thani ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα και έχει δείξει πως η χώρα μας αποτελεί επενδυτικό στόχο του εμιράτου. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ήδη η qatar airways έχει βάλει απευθείας πτήσεις για την Μύκονο.
Δεύτερον το Κατάρ την περίοδο αυτή αναζητά διαύλους επικοινωνίας ειδικά με ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας της διαμάχης με τα υπόλοιπα αραβικά κράτη. Για τον Al Thani λοιπόν ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλει την εικόνα του ηγέτη που κινείται σε διπλωματικό επίπεδο, παρά το εμπάργκο των Αράβων που βρίσκεται σε ισχύ. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπήρξε είναι πως το τετ α τετ καλύφθηκε και από συνεργείο του παλατιού προκειμένου τα σχετικά πλάνα να προβληθούν στην τηλεόραση του Κατάρ.
Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση αναμφίβολα αποτέλεσε μία ακόμα κίνηση ενίσχυσης του διεθνούς προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στις ΗΠΑ και την Πέμπτη θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Το τετ α τετ πάντως δεν κινήθηκε αποκλειστικά σε θεωρητικό επίπεδο, αναφορικά με τις επενδύσεις. Ο Al Thani ήταν ιδιαίτερα διαβασμένος και έδειξε ενδιαφέρον κυρίως για την περιοχή της Αθήνας, με αιχμή το παραλιακό μέτωπο. Ένα ενδιαφέρον που προφανώς λέει πολλά για τα σχέδια του εμιράτου, στο προσεχές διάστημα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως φτάνοντας στο Κατάρ είχε και κάτι ακόμα στο μυαλό του. Να ζητήσει την μεσολάβηση του εμίρη προς τον Tayyip Erdogan για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, πρόθεση την οποία έκανε πράξη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο παλάτι.
Είναι γνωστό άλλωστε πως Κατάρ και Τουρκία διατηρούν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, γεγονός που επισφραγίστηκε από δύο πρόσφατα γεγονότα:
- Μόλις ξέσπασε η κρίση με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες η Άγκυρα έστειλε στρατεύματα στο Κατάρ για να αποτρέψει ουσιαστικά την εισβολή σαουδαραβικών στρατευμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το εμιράτο.
- Το πρώτο επίσημο ταξίδι του Al Thani μετά την έναρξη της κρίσης, στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, έγινε στην Άγκυρα, ως μία κίνηση με έντονο συμβολισμό.
Δεδομένων λοιπόν των παραπάνω, είναι αντιληπτό πως ο Al Thani αποτελεί προνομιακό συνομιλητή του Tayyip Erdogan, κάτι που ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να εκμεταλλευθεί προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.