«Η ΝΔ έχει από καιρό εκφράσει τις θέσεις της και είναι απόλυτα σταθερή σ'' αυτές. Θεωρεί ότι αυτή η συμφωνία δεν συμφέρει την Ελλάδα, είναι μια συμφωνία η οποία είναι στο σύνολό της αρνητική κυρίως για τα δύο ζητήματα που έχει αναδείξει πολλές φορές η ΝΔ το ζήτημα της εθνότητας και το ζήτημα της γλώσσας» τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Και - συνέχισε ο κ. Φορτσάκης - « (η ΝΔ) έχει δηλώσει επανειλημμένα- επειδή το θέμα έρχεται και επανέρχεται- ότι δεν θα τη στηρίξει τη συμφωνία ούτε αν έρθει τώρα, ούτε αν έρθει αργότερα στη Βουλή, ούτε θα στηρίξει το παράρτημά της που ειναι η είσοδος της FYROM στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι απόλυτα εξαρτημένη από τη συμφωνία (...)Θεωρούμε ότι είναι μια κακή συμφωνία και δεν τη θέλουμε».
Όπως είπε ο κ. Φορτσάκης «αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι η κυβέρνηση, ενώ υπάρχει ένα αλαλούμ για το αν θα μείνει ή αν θα φύγει ο κ. Καμμένος, αν θα μείνει η κυβερνητική πλειοψηφία ως έχει και τι θα απογίνει από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να τηρήσει αυτή την απλή δημοκρατική αρχή που απορρέει από την αρχή της δεδηλωμένης (...) Όταν η Βουλή σου έχει δώσει την εμπιστοσύνη της μέσα από ένα συγκεκριμένο σχήμα, η Βουλή των Ελλήνων έδωσε την εμπιστοσύνη της στο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Όταν σου φύγει το ένα κομμάτι πρέπει να γυρίσεις και να δεις τι θα κάνεις, και να μην αρκεστείς στη μειοψηφία».
Στην ερώτηση "εκλογές πριν ή μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών", ο κ. Φορτσάκης ανέφερε: "Εγώ θα προτιμούσα να είναι πριν, για να μη ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών».
Ερωτηθείς αν θεωρεί δεδομένο ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί εάν πάει στη Βουλή των Ελλήνων, σημείωσε «δεν ξέρω αν θα βρει την πλειοψηφία (...) Όποια και αν είναι η εξέλιξη δείχνει ότι πηγαίνουμε σε μια κατάσταση κυβέρνησης ανοχής με μια πλειοψηφία συγκυριακή και αυτό είναι κάτι που το θεωρώ αρνητικό και στην ουσία του τη δημοκρατική και από άποψη πολιτικής συγκυρίας. Αν δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να μείνει στη θέση της , ας κάνει εκλογές να πει ο κόσμος τι θέλει».
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Φορτσάκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οικονομία πάει καλύτερα. Αλλά το καλύτερα είναι κάτι το σχετικό. Βεβαίως πάει καλύτερα σε σχέση με το 2015 που είχαμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού , αλλά αυτό το καλύτερα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερα εάν παίρναμε μέτρα τα οποία θα ήταν θετικά για την οικονομία».
Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, ο κ. Φορτσάκης επισήμανε πως «ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα είναι σημαντικός. Η Ελλάδα κατάφερε να είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη που κατάφερε αυτόν τον θεσμό να τον γελοιοποιήσει με τον χειρότερο τρόπο. Μάρτυρες αντιφατικοί, μάρτυρες των οποίων τα ονόματα έγιναν γνωστά και τα ξέρει το πανελλήνιο, μάρτυρες που αλληλοκατηγορούνται (...)Μια κατάσταση η οποία είναι κωμικοτραγική. Γελοιοποιήσαμε μια διαδικασία σοβαρή, φερθήκαμε με έναν τρόπο πραγματικά απαράδεκτο, είναι εντελώς λυπηρό».
Επισήμανε, επίσης, ότι «με ενδιαφέρει μόνο η θεσμική διάσταση του θέματος» και συμπλήρωσε: «με ενδιαφέρει, επίσης, πολύ, το ότι ήρθε στη Βουλή, ένα ζήτημα με πολύ σοβαρές κατηγορίες κατά σημαντικών πολιτικών προσώπων χωρίς να υπάρχουν στοιχεία. Αν υπάρχουν στοιχεία για ένα πολιτικό πρόσωπο, να είναι η τιμωρία εξαιρετικά βαριά και παραδειγματική. Αν δεν υπάρχουν στοιχεία δεν μπορούν τα πρόσωπα να ευτελίζονται. Είχαμε μια διαδικασία η οποία κινήθηκε από πολιτικά και μικροκομματικά κριτήρια».
Φωτογραφία: intime.news