Υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους τάχθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αν και τόνισε πως δεν είναι ακόμη ώριμα τα πράγματα στην Ελλάδα. Παράλληλα υποστήριξε πως ο κατώτερος κλήρος εμπιστεύεται περισσότερο το κράτος παρά κάποιου ιεράρχες που «βουτάνε» ακόμα και τάματα.
«Η χώρα πρέπει να ξεφύγει από αυτή την ιστορία δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι από τη μία και από την άλλη να έχουμε μείνει εδώ στα πολύ παλιά. Δεν μπορεί οι κληρικοί να καθορίζουν την εξωτερική πολιτική, αυτό πρέπει να τελειώνει. Εγώ είμαι υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους παρόλο που είμαι θρησκευόμενος και το πληρώνω αυτό».
Τα «φιλέτα» της Εκκλησίας
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, ο κ. Παπαχριστόπουλος σημείωσε μιλώντας στον Xfm 9,43: «Το ένα θέμα είναι το πολύ σοβαρό κατ' εμέ, η εκκλησιαστική περιουσία. Για δεκαετίες υπάρχει δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην πολιτεία και στον κλήρο. Με την εκμετάλλευση 50-50 αυτής της περιουσίας δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανένας. Εκεί που δεν παίρνεις τίποτα, από ένα φιλέτο που λέγεται Hilton, λέω ένα παράδειγμα, είναι κρίμα. Και μιλάμε για απίστευτα οικόπεδα – φιλέτα στη Βουλιαγμένη, στη Βούλα . Αυτό πιστεύω ότι το θέλουν όλοι και θα γίνει. Δεν είναι μόνο 200 εκατ. είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ δηλαδή θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της Εκκλησίας σε 1-2 χρόνια. Αυτή η πρόταση είναι προς το συμφέρον και των δύο, είναι απίστευτα τα χρήματα που χάνονται».
«Μερικοί ιεράρχες βουτάνε και τάματα»
Αναφερόμενος στο θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σημείωσε: «Λυπάμαι που θα το πω αλλά ένα μεγάλο κομμάτι κατώτερων κληρικών δεν έχουν εμπιστοσύνη. Θα μιλήσω ωμά: Δεν το κάνουν όλοι, αλλά μερικοί το κάνουν, πηγαίνουν στα τάματα, στα μοναστήρια, σε φτωχές καλόγριες και βουτάνε. Δεν τους έχουν εμπιστοσύνη και σου λένε “καλύτερα το κράτος”. Το κράτος κατά 99,99% - και δεν λέω 100% αφήνω πάντα μια επιφύλαξη - διασφαλίζει και τη μισθοδοσία και τα συνταξιοδοτικά τους. Δεν φέρονται όλοι οι ιεράρχες ωραία. Οι κληρικοί εμπιστεύονται το κράτος και όχι τους δικούς τους ανθρώπους και είναι κρίμα».
Η αποκάλυψη για τον Ιερώνυμο
Ο κ. Παπαχριστόπουλος αναφέρθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κάνοντας και μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί: «Ο συγκεκριμένος αρχιεπίσκοπος, ο Ιερώνυμος τον οποίο σεβόμαστε όλοι θα έπρεπε να είναι αρχιεπίσκοπος πολλά χρόνια πριν. Εκκρεμούσε μια υπόθεση τότε που σκόπιμα κάποιοι – ενώ είχε αθωωθεί τελείως – δεν την έβγαλαν και δεν μπορούσε να διεκδικήσει τον αρχιερατικό θρόνο. Πολλοί ιεράρχες εσιώπησαν τότε και δικαιώθηκε ο Ιερώνυμος». Παρά τις ερωτήσεις, ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν είπε κάτι περισσότερο: «Δεν θέλω να μιλάω γι' αυτά έχουν πεθάνει πολλοί άνθρωποι, συνέβησαν πριν από 14 χρόνια. Έπρεπε να είναι Αρχιεπίσκοπος 14 χρόνια πριν, τίποτε άλλο δεν σας λέω. Είναι ένας άγιος άνθρωπος, δεν έχει πλούτη, ούτε το παλάτι του προκατόχου του είχε, ξέρω που μένει, όλοι μιλάνε για το πόσο σεμνός άνθρωπος είναι».
«Στα μεγάλα κόμματα δεν μπαίνεις αν δεν είσαι ελεγχόμενος»
Ο Θαν. Παπαχριστόπουλος μίλησε ακόμη για την διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματιών. «Όταν ο Καμμένος με κάλεσε του είπα κοίτα το βιογραφικό μου και να πολεμήσουμε τη μιντιακή δικτατορία, τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Στα μεγάλα κόμματα αν δεν σε ελέγχουν δεν μπαίνεις πια. Ποτέ. Ρωτήστε τους. Στη Β' Αθήνας; Μιλώ για τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Μπορεί να τους ξεφύγει κανείς στην επαρχία. Τους ξεφεύγει κανείς από τις μεγάλες περιφέρειες; Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είσαι ελεγχόμενος. Τώρα βέβαια το ΠΑΣΟΚ είναι μικρό κόμμα, παρακαλάει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω αν θα χαλάσει, προς το παρόν δεν έχει χαλάσει πάντως. Αυτή είναι η αλήθεια» υποστήριξε.
«Η χώρα πρέπει να ξεφύγει από αυτή την ιστορία δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι από τη μία και από την άλλη να έχουμε μείνει εδώ στα πολύ παλιά. Δεν μπορεί οι κληρικοί να καθορίζουν την εξωτερική πολιτική, αυτό πρέπει να τελειώνει. Εγώ είμαι υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους παρόλο που είμαι θρησκευόμενος και το πληρώνω αυτό».