Θ. Πλεύρης για τα Τέμπη: Ο Σπίρτζης έχει σαφέστατες ευθύνες για τη σύμβαση 717
Eurokinissi
Eurokinissi

Θ. Πλεύρης για τα Τέμπη: Ο Σπίρτζης έχει σαφέστατες ευθύνες για τη σύμβαση 717

«Ο Κώστας Καραμανλής έκανε το οτιδήποτε για να τρέξει τη σύμβαση 717», επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρηςγια τον πρώην υπουργό Μεταφορών, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στον αρμόδιο υπουργό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη.

«Ο Σπίρτζης έχει σαφέστατες ευθύνες για τη σύμβαση 717», υπογράμμισε στις δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1.

Για τις ευρωεκλογές, ανέφερε: «Δεν μου έχει γίνει καμία κρούση».

«Πρέπει να πείσουμε τους δεξιούς ψηφοφόρους, γιατί πολλοί έχουν μια πικρία στο κομμάτι του γάμου. Η δική μας δουλειά είναι να τους πείσουμε ότι η σοβαρή Δεξιά είναι στη ΝΔ και ότι πρέπει να βλέπουν συνολικά τις πολιτικές της παράταξης και δεν είναι ώρα να πουν «θέλω να δώσω κάποιο μήνυμα». Εγώ δεν πιστεύω στη λογική του «μαγνήτη προσώπου», ότι ξαφνικά ο ψηφοφόρος θα δει ένα πρόσωπο και θα πει «α! μπήκε αυτό το πρόσωπο», εγώ πιστεύω ότι είναι δική μας δουλειά των βουλευτών της ΝΔ και όλων των στελεχών να τους πείσουμε ότι η πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ είναι η σοβαρή πολιτική», πρόσθεσε.

«Αν ο Φρέντι Μπελέρης κατέβαινε στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, εγώ θα γινόμουν οπαδός να γυρίσω ανά την Ελλάδα για να εκλεγεί ο Φρέντι», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα χάσουν ψήφους από την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Ζαγοράκη με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Οι υποψήφιοι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι οι ψήφοι συνήθως ανήκουν στο κόμμα. Εμένα στην Α’ Αθηνών με ψηφίζουν Νεοδημοκράτες και από εκεί και πέρα είμαι προτίμηση κάποιων Νεοδημοκρατών από εκεί και πέρα σίγουρα το κάθε πρόσωπο μπορεί να έχει και μια δική του δυναμική αλλά εγώ πιστεύω ότι οι πρώτες υποψηφιότητες που ανακοίνωσε η ΝΔ είναι υποψηφιότητες που δείχνουν ότι έχουμε πλήρη επαφή με την κοινωνία και έχουμε και τα έμπειρα στελέχη τα οποία βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης άρα θεωρώ ότι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν θα ψηφίζεται λόγω προσώπων, θα ψηφίζεται λόγω πολιτικών και ενός πρωθυπουργού που έχει κάνει πολύ μεγάλο αγώνα».

Για τη βουλευτική ασυλία και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ανέφερε: «Άλλο η βουλευτική ασυλία και άλλο ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών σημαίνει ότι αν κάποιος πει ότι θέλω να πάω στο Ειδικό Δικαστήριο στην πραγματικότητα αποδέχεται ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει διαπράξει αδίκημα και ότι όχι απλώς υπάρχουν ενδείξεις πρέπει να σχηματιστεί και κατηγορητήριο σε βάρος του άρα να τα αποσυνδέσουμε. Εγώ σαν βουλευτής αν έβλεπα ότι κάποιος δεν έχει ποινικές ευθύνες δεν θα τον προέτρεπα να πάει στο Ειδικό Δικαστήριο ή θα έλεγα ότι θα πάω να ψηφίσω επειδή μου το ζητάει. 

Πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό ότι εμείς με την έρευνα που έχουμε κάνει έχουμε καταλήξει σε σαφέστατες ευθύνες του κ. Σπίρτζη γιατί το σπάσιμο που έγινε το ’16 του σιδηροδρόμου οδήγησε σε όλες τις μετέπειτα παρατάσεις και ο κ. Καραμανλής αντιθέτως έκανε ότι ήταν δυνατό για να ολοκληρωθεί η 717. Μπορεί αυτό να μην είναι δημοφιλές να το λες σε κόσμο που θέλει όλων τα κεφάλια να τιμωρηθούν αλλά οι βουλευτές τουλάχιστον οφείλουμε να κρίνουμε με αυτό που μας ορίζει το σύνταγμα. Εάν κάποιος έχει διαφορετική άποψη αντί να λεει τι θα έκανε θα μπορούσε να ψηφίσει ανάλογα τη Βουλή. Στη Βουλή ήρθε ο φάκελος και κρίναμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τον κ. Καραμανλή αν κάποιος συνάδελφος βουλευτής προτρέπει τον κ. Καραμανλή ο ίδιος να το προκαλέσει θα είχε τη δυνατότητα ο ίδιος ψηφίζοντας να έλεγε ότι εγώ έχω αυτή τη θέση».

«Αν κάποιος νομίζει ότι είναι θέμα βουλευτικής ασυλίας, κάνει λάθος. Αν ήταν θέμα βουλευτικής ασυλίας θα μπορούσε να πει κάποιος «κάντε άρση», εδώ είναι νόμος περί ευθύνης υπουργών», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα κατέβαινε στις εκλογές στην περίπτωση που είχε στα χέρια του την καυτή πατάτα της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών, απάντησε: «Θεωρώ ότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης στον υπουργό γίνεται με την παραίτηση από την υπουργική του ιδιότητα, από εκεί και πέρα ως βουλευτής ο ίδιος αξιολογεί και τελικά ο κόσμος κρίνει αν πρέπει να είσαι ή να μην είσαι βουλευτής».