Με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών και τη μείωση της καύσιμης ύλης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέπτυξε τον καινοτόμο κυβερνητικό σχεδιασμό στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Όπως τόνισε πρέπει να «επενδύσουμε στα δάση μας» προκειμένου η βιομάζα που βγαίνει από αυτά να αξιοποιείται σε βιοκαύσιμα και σε αγροτική βιομάζα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως είναι κρίσιμης σημασίας η παροχή οικονομικών κινήτρων για τον καθαρισμό των δασών μας, η εξειδίκευση των οποίων βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης.
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί επίσημα το νέο δασικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη, με εύρεση πόρων που θα δίνουν κίνητρα, προκειμένου να αξιοποιείται η καύσιμη ύλη και να μετατρέπεται σε βιοκαύσιμα για αγροτικούς και άλλους σκοπούς.
Για παράδειγμα, «δαπανήθηκε πέρυσι και φέτος ποσό πενταπλάσιο από εκείνο που δαπανούσαμε επί σειρά ετών για τον καθαρισμό των δασών. 100 εκατ. ευρώ αντί για 20 εκατ. ευρώ».
Ο ίδιος επεσήμανε πως τα δάση στην Ελλάδα είναι «εγκαταλελειμμένα και αφρόντιστα» για αυτό «υπάρχει τεράστια συσσώρευση καύσιμης ύλης», ενώ προσέθεσε πως υπάρχει σχεδιασμός για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, προκειμένου «να φτιάξουμε γραμμές άμυνας».
Σχετικά με την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και τα μπλακ άουτ που καταγράφονται στη χώρα ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως «η διείσδυση των ΑΠΕ συνεχίζεται και πρέπει να δούμε πως οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν το δίκτυο».
Παρατήρησε επίσης πως το «σύστημά μας είναι πλέον πιο ευσταθές». Έφερε ως παράδειγμα τη Ρόδο, όπου «έγινε τεράστια προσπάθεια το σύστημα ηλεκτροδότησης να κρατηθεί όρθιο», ένα στοίχημα που κερδήθηκε.
Επεσήμανε πως οι πυρκαγιές μεταφέρονται πολύ γρήγορα σε άλλα μέρη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο καναντέρ, στη μάχη με τις πυρκαγιές.
Τι είπε για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στα μέτρα στήριξης για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Τόνισε πως στόχος είναι να γίνει η μετάβαση σε ομαλή κατάσταση τόσο για τους προμηθευτές, όσο και για τους καταναλωτές.
Σημείωσε πως πρέπει να αξιοποιηθεί το δυναμικό των ΑΠΕ και να ενταθεί η αποθήκευση ενέργειας, προκειμένου να πιεστούν οι τιμές προς τα κάτω, μεσοπρόθεσμα. Προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών και όσων βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
Τέλος, έδωσε έμφαση στη συνέχιση των επενδύσεων στην ενέργεια και απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στο χωροταξικό των ΑΠΕ, υπογράμμισε πως «προχωράει και σύντομα θα ολοκληρωθεί».
Γιατί είναι απαραίτητη η μείωση καύσιμης ύλης – Εξηγούν επιστήμονες στο Liberal
Μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου που πρότεινε ο κ. Σκυλακάκης στην ουσία αντιμετωπίζεται ως ένα βαθμό το σημαντικότερο πρόβλημα που οδηγεί σε πυρκαγιές. Πρόκειται για την ύπαρξη άπειρης καύσιμης ύλης στα δάση μας. Μια θέση που έχουν εκφράσει στο Liberal αρκετοί επιστήμονες.
Ειδικότερα ο διεθνούς φήμης καθηγητής «Emergency Planning and Management» στο University College of London (UCL), David E. Alexander, είχε δηλώσει στο Liberal πως μεταξύ των αιτιών που ξεσπούν μεγάλες πυρκαγιές στη Μεσόγειο είναι η καύσιμη ύλη που υπάρχει στα δάση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Μιλώντας στο Liberal είχε εξηγήσει πως ένας από τους λόγους των μεγάλων πυρκαγιών είναι η καύσιμη ύλη που υπάρχει στα ελληνικά δάση.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκος Χανιάς, ο οποίος μιλώντας στο Liberal, εξήγησε τον λόγο που οι φωτιές είναι δύσκολο να ελεγχθούν, αναφέροντας ως κρίσιμο παράγοντα την ύπαρξη μεγάλης καύσιμης ύλης.