«Ό,τι κι αν σκαρφιστούν οι γείτονές μας ο Έβρος είναι απροσπέλαστος και δεν πρόκειται να περάσει κανείς παράνομα τα σύνορα της πατρίδας με την Τουρκία». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, εγκαινιάζοντας το πληροφοριακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην 86η ΔΕΘ, παρουσία και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.
Στο χαιρετισμό του για τα εγκαίνια ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στον Έβρο, τονίζοντας ότι «εργαλειοποιεί με τον πιο προκλητικό και ανήθικο τρόπο, συστηματικά, δυστυχισμένους ανθρώπους- τους μετανάστες, που είναι παράτυποι με τον τρόπο που οι Τούρκοι τους σπρώχνουν να μπουν στην Ελλάδα».
Τόνισε δε, ότι μόνο τον περασμένο Αύγουστο, στον Έβρο, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στα σύνορα προκειμένου να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος, όσοι δηλαδή ήταν και το Μάρτιο του 2020, μόνο που τότε, όπως είπε ο υπουργός, (οι μετανάστες) ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα πιο περιορισμένο σημείο. «Τώρα εξαπλώνονται κατά μήκος των 180 χλμ. του ποταμού Έβρου […] και η πρόκληση είναι πιο μεγάλη για την ΕΛ.ΑΣ. και το Ελληνικό Στρατό».
Σχέδιο «Ακρίτας»
Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε αναφορά στο σχέδιο «Ακρίτας» για τη θωράκιση των συνόρων και σχολιάζοντας την προ ημερών επίσκεψή του στον Έβρο, «όπου χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Διαπίστωσε πως «όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην πλήρη επέκταση τού φράχτη τεχνικού εμποδίου, όπως αποφάσισε πρόσφατα το ΚΥΣΕΑ». Επισήμανε, εξάλλου, ότι από το Νοέμβριο ο Έβρος θα ενισχυθεί με 250 συνοριοφύλακες, ενώ στη "φαρέτρα" της Αστυνομίας και του Στρατού θα προστεθούν ηλεκτρονικός εξοπλισμός και μέσα, αναβαθμίζοντας το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης.
Εξήρε δε, το έργο των αστυνομικών και στρατιωτικών του Έβρου που «προστατεύουν τα σύνορα του δυτικού κόσμου με την Τουρκία». «Ακρίτες που κινούνται με βάση τις αξίες του πατριωτισμού, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, κινδυνεύοντας ακόμη και οι ίδιοι για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, όπως το έκαναν σε δεκάδες περιπτώσεις τον χειμώνα σώζοντας πάνω από 250 μετανάστες που κινδύνευσαν οι ζωές τους στα φουσκωμένα νερά» σημείωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε, ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να τους μετατρέψει σε υπηρέτες δουλεμπόρων ή σε αδύναμους κρίκους μίας ασύμμετρης απειλής την οποία έχει στήσει η Τουρκία και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τους συκοφαντεί υιοθετώντας ψέματα και την προπαγάνδα των γειτόνων».
Για την πανεπιστημιακή αστυνομία
Αναφερόμενος στην πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε: «Η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές οι οποίες έχουν την ευθύνη συγκεκριμένων σχεδίων ασφαλείας που έχουν διαμορφώσει. Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) έχουν τεθεί στη διάθεση των Πρυτανικών Αρχών και οι κινήσεις τους γίνονται με βάση τα σχέδια ασφαλείας. Η ΕΛ.ΑΣ. συνεργάζεται με τις Πρυτανικές Αρχές και ο στόχος είναι ένας και κοινός: η ασφάλεια των φοιτητών, καθηγητών, εργαζομένων, των Πρυτανικών Αρχών και των υποδομών των Πανεπιστημίων. Ήρθε η ώρα όλοι με ευθύνη να σταθούν απέναντι σ' αυτό το θέμα για να συμβάλλουν στο να μπουν τέλος ιδεοληπτικές ακραίες συμπεριφορές που δεν τιμούν το Πανεπιστήμιο».
Μείωση 25% της χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας
Αναφερόμενος στους δείκτες της χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας συγκριτικά με την προ-covid εποχή, δηλαδή την περίοδο 2018-19, σχολίασε ότι υπάρχει μείωση σε ποσοστό 25%, ενώ γνωστοποίησε ότι με το ψηφισθέν νομοσχέδιο των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης μπαίνει τέλος στο πάρεργο της μεταφοράς των δικαστικών εγγράφων από τους αστυνομικούς προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες και με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται άλλοι 1500 αστυνομικοί για να επιστρέψουν στα ουσιαστικά αστυνομικά τους καθήκοντα. Στάθηκε επίσης στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και στην ίδρυση ακόμη 12 γραφείων για την αντιμετώπιση του φαινομένου (2 στο Λεκανοπέδιο Αττικής, ένα στη Θεσσαλονίκη και 9 σε διάφορες πόλεις της χώρας).
Ο Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.
Το μήνυμα που απευθύνει η ΕΛ.ΑΣ. από την 86 η ΔΕΘ είναι «ασφάλεια και προστασία για κάθε πολίτη, από τα μεγάλα αστικά κέντρα ως τα πιο απομακρυσμένα χωριά», όπως επισήμανε από την πλευρά του ο Αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας. Τόνισε, ότι «ο αγώνας για την ενίσχυση και εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία είναι συνεχής και αδιάκοπος. Απαιτεί υψηλό επαγγελματισμό και εγρήγορση, διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργασία με άλλες χώρες».Συμπλήρωσε δε πως η ΕΛ.ΑΣ. έχει και τη βούληση και τη δυνατότητα να πετύχει αυτόν τον σκοπό. «Είναι η εποχή των έργων. Οι πολίτες θέλουν πλέον απτά και μετρήσιμα στοιχεία. Πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο τιμής με τους πολίτες, το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. θα τιμήσει και θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της στοχεύοντας σε μία ασφαλή και ευημερούσα κοινωνία για όλους» κατέληξε στην ομιλία του.