«Κλειδώνει» τις αμέσως επόμενες ημέρες, η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με το κυρίαρχο σενάριο να προβλέπει αναπροσαρμογή μεταξύ 6% - 7%, γεγονός που θα τον φέρει πάνω από τα 700 ευρώ (από 663 ευρώ σήμερα), σε μία περίοδο έξαρσης της ακρίβειας και συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης.
Εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω σενάρια, και με δεδομένο ότι ο κατώτατος μισθός έχει ήδη αυξηθεί 2% από την αρχή του έτους, θα πρόκειται για μια σωρευτική αύξηση της τάξης του 9%.
Οι σχετικές εισηγήσεις για αναπροσαρμογή από 1ης Μαίου του κατώτατου μισθού, έχουν φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο και μαζί με τις αναφορές των κοινωνικών εταίρων, τις επιδόσεις του πληθωρισμού και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων συνεκτιμούνται, όπως επισημαίνουν συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, και παρ' ότι αρά το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος της αύξησης, θεωρείται βέβαιο ότι θα πρόκειται για μία «γενναία» κίνηση.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί κεντρικό κομμάτι του ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για αύξηση των μισθών των εργαζόμενων και ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας. Ένα σχέδιο που θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα ως στοιχείο του προεκλογικού αφηγήματος της ΝΔ, με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες του 2023.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως εστιάζουν ιδιαίτερα την προσοχή του στην ομιλία του πρωθυπουργού κατά την έναρξη του 14ου συνεδρίου της ΝΔ στις 6 Μαΐου. Εκεί, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστεί εκτενώς το κοινωνικό «πρόσωπο» της κυβέρνησης.
Θα γίνει αναλυτική αναφορά όλων των πρωτοβουλιών που έχει ήδη λάβει αλλά και αυτές που προτίθεται να πάρει. Εκεί, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, με όλες τις διευκολύνσεις για τη στέγαση νέων ζευγαριών.
Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη κάνουν λόγο για ένα είδος καινούργιου «κοινωνικού συμβολαίου», όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε που θα προτείνει ο πρωθυπουργός στους πολίτες. Μια μετεξέλιξη δηλαδή της «συμφωνίας αλήθειας» που είχε ο ίδιος διατυπώσει προς την κοινωνία ως πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θέλει να χάσει το κεκτημένο των εκλογών του 2019, στις οποίες ο δίαυλος επικοινωνίας με τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχος λειτούργησε σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Ειδικά σε αυτή την τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία που βιώνει η χώρα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η σχέση αυτή θα πρέπει να κρατηθεί ζωντανή, κάτι που δεν είναι πολύ εύκολο.
Παρόλα αυτά, όπως θα φανεί και στο προσεχές διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου θα θελήσει να υπενθυμίζει στους πολίτες το τι πραγματικά έγινε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συγκρίνοντάς το με την κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Μια τακτική που θα συνεχίσει μέχρι και τις εθνικές κάλπες.