Τοτέμ του Σύριζα ή σύμβολα καταστροφής για όλους εμάς;
Shutterstock
Shutterstock

Τοτέμ του Σύριζα ή σύμβολα καταστροφής για όλους εμάς;

Το χώρο των πρωτοσέλιδων και των κεντρικών ειδήσεων στις εφημερίδες, στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και στις ιστοσελίδες, καταλαμβάνουν ειδήσεις σχετικά με τις αποκαθηλώσεις ιστορικών στελεχών και προσωπικοτήτων που αποτελούν «τοτέμ» για τον πολιτικό χώρο του Σύριζα και της Αριστεράς γενικότερα. 

Δάκρυα, παράπονα, λόγια παρηγοριάς, αλλά και ισχυρές αγιογραφίες συνοδεύουν τη σχετική αρθρογραφία. Και είναι λογικό. Ο χώρος της Αριστεράς χάνοντας τα ιερά τοτέμ του, χάνει τους προστάτες τους, τους σύγχρονους γενάρχες του και τον προσανατολισμό του. Η λέξη Τοτέμ προέρχεται από τις ινδιάνικες φυλές του Καναδά. Η λέξη «Ototeman» στη γλώσσα σήμαινε «αυτός, είναι της φυλής μου» στη γλώσσα Αlgonquin, η οποία έχει εκλείψει στη Βόρειο Αμερική. Η λέξη τοτέμ περιέγραφε κάθε φυσικό αντικείμενο, ζώο, ή φυτό, για το οποίο οι ινδιάνοι πίστευαν ότι έχει ιερές ιδιότητες κι έτσι το εκτιμούσαν και λάτρευαν ως προστάτη της φυλής, και γενικότερα ως γενάρχη. Το τοτέμ ήταν κάτι σαν τη σημαία τα κάθε φυλής.

Τα τοτέμ ήταν φτιαγμένα από ξύλο και σκαλισμένα στο χέρι από τους μάγους της φυλής που είχαν την ευλογία του πνεύματος στο οποίο πίστευε η κάθε φυλή. Τα ζώα που απεικονίζονταν στα τοτέμ είχαν σχεδόν πάντα μια φρικτή έκφραση, με τους ανθρωπολόγους να εκτιμούν ότι πολλές φορές τα τοτέμ, λειτουργούσαν και σαν σύμβολα φόβου απέναντι σε αντίπαλες φυλές.

Κανένα μέλος της φυλής δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τη συσσωρευμένη  σοφία των τοτέμ, τον ισχυρό συμβολισμό τους και τον βαθύ προστατευτικό τους χαρακτήρα. Και δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι ακόμα και σε ταινίες εποχής βλέπουμε στις μάχες εντός των ινδιάνικων καταυλισμών ανάμεσα  στους Μοϊκανούς και τους Τσεγιέν, τους Απάτσι και τους Ναβάχο, ο πρώτος στόχος να είναι η παράδοση των Τοτέμ στις φλόγες. Με σκοπό την πλήρη αποκοπή των ηττηθέντων από την παράδοση και τη δύναμη τους.

Η αποκαθήλωση και η κατάρρευση των εγχώριων τοτέμ των φυλών του Σύριζα και της Αριστεράς, εκεί οδηγεί. Στην πλήρη αποκοπή του Σύριζα από την παράδοση και την πρώην δύναμη του. Ωστόσο, η σοφία των συγκεκριμένων τοτέμ είχε εξαντληθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από το αριστερολαϊκίστικο μόρφωμα του Σύριζα με την ακροδεξιά ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ήδη από την πρώτη στιγμή αυτής της τερατώδους κυβερνητικής σύμπραξης το σαράκι της πραγματικότητας είχε αρχίσει να «τρώει» τα ξύλινα τοτέμ. Τα τοτέμ αυτά, έπαψαν να αποτελούν μια εσωτερική υπόθεση μόνο της ευρύτερης φυλής της Αριστεράς. Εκτέθηκαν στο φως και βρέθηκαν αντιμέτωπα με την πραγματικότητα. 

Δυστυχώς, για όλους εμάς, που δεν ανήκουμε στη φυλή που τους λάτρευε, γνωρίσαμε το άγριο προσωπείο τους από την άλλη πλευρά. Και υποστήκαμε την οδυνηρή εφαρμογή των μαγικών συνταγών τους, μαζί με την καταστροφική λαγνεία των φυλών που ήταν έτοιμες να συγκρουστούν με ό, τι τους φαινόταν ξένο ή άγνωστο.

Δεν θα ρίξουμε μαύρο δάκρυ για την αποκαθήλωση των τοτέμ του Σύριζα. Ούτε θα τους πλέξουμε το εγκώμιο, για λόγους «πολιτικού καθωσπρεπισμού». Διότι είναι αυτά τα ίδια τοτέμ που είχαν φλερτάρει μέσω των εμμονικών ιδεοληψιών τους με την πτώση της Ελλάδας στον γκρεμό. Και είναι αυτά τα ίδια τοτέμ που είχαν δηλώσει σχετικά τον απολογισμό της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου : «Είμαστε περήφανοι για όσα πετύχαμε. Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση το μέλλον». Το μόνο λάθος που είχαν βρει τα τοτέμ στη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ήταν ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ακόμα μνημονιακή κυβέρνηση. Και ως προς αυτόν τον βασικό πολιτικό χαρακτηρισμό, όμοια με τις άλλες». Δηλαδή τα ιερά τοτέμ του Σύριζα και της Αριστεράς, για όλους εμάς τους υπόλοιπους, ήταν απλά σύμβολα καταστροφής.

Η απλή παράθεση μιας είδησης του Ιουλίου του 2017, πιστοποιεί απόλυτα το γεγονός. Ειδικά όταν αφορά τον πρώην ιδεολογικό και οικονομικό μέντορα του Αλέξη Τσίπρα και τελευταίο τοτέμ του Σύριζα, τον Γιάννη Δραγασάκη.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς όπως η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB) και η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), στην οποία μέτοχοι είναι οι χώρες των BRICS εξετάσθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής το οποίο συνεδρίασε υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.  Επίσημη επιστολή προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), αναμένεται να αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από εξουσιοδότηση του χθεσινού Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.»

Όλοι όσοι γνωρίζουν ελάχιστα οικονομικά, ή έχουν έστω και την ελάχιστη επαφή με την παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα, αντιλαμβάνονται το ιδεοληπτικό ρίσκο και το καταστροφικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης, η οποία τελικά είχε αποφευχθεί. στα πλαίσια της γενικότερης «kolotoumba».