Τοξικό πολιτικό νέφος πάνω από την Ελλάδα που καίγεται
Shutterstock
Shutterstock

Τοξικό πολιτικό νέφος πάνω από την Ελλάδα που καίγεται

Την ίδια στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται από mega πυρκαγιές, που καύσωνες σαρώνουν τρεις ηπείρους και οι ειδικοί μιλούν για μια άνευ προηγουμένου επέλαση της κλιματικής κρίσης, η τοξικότητα στο διαδίκτυο δείχνει την αδυναμία κατανόησης όχι μόνο του μηνύματος των εκλογών, αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας. Των αλλαγών που έχουν επέλθει στην ίδια μας, την ζωή.

Οι τοξικές φωνές υπονομεύουν το 112, λέγοντας ότι τα σχέδια εκκενώσεων είναι καταστροφικά.

Ειρωνεύονται τις προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους των περικυκλωμένων από τις φλόγες οικισμών, με άρθρα, όπως «Εκκενώσεις ο Μητσοτάκης» και πρωτοσέλιδα «Ενα είναι το σχέδιο: Εκκενώστε τη χώρα».

Κυρίως όμως χλευαζουν τους πολίτες στις περιοχές που καίγονται, λέγοντας «σε περίπτωση πυρκαγιάς καλέστε το 41%» (#41τακατό).

Όπως ακριβώς μετά τις εκλογές, που ο ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατουντος του τότε προεδρου του Αλέξη Τσιπρα, κατηγορούσε τους πολίτες που ψήφισαν ΝΔ ότι δεν κατάλαβαν τι έριξαν στην κάλπη, έτσι και τώρα τα πληρωμένα τρολ του διαδικτύου, λοιδωρουν τους πολίτες για την επιλογή τους.

«Τώρα που η φωτιά έφτασε στο σπίτι σου να καλέσεις το 41%», είναι μια από τις δεκάδες παραλλαγές της ανάρτησης που κυκλοφορεί μέσω στρατευμένων λογαριασμών και έχει γίνει hashtag στο twitter, σαρκάζοντας τους κατοίκους των περιοχών σε κίνδυνο, γι' αυτό που ψήφισαν. Σαν να τους λένε «καλά να πάθετε» που καίγεστε!

Μοχθηρία και εχθροπαθεια, χέρι-χέρι. Αλλά, η τοξικότητα πάνω από την Ελλάδα που φλέγεται δεν έχει σχέση με την κριτική στην εξουσία για τις όποιες  παραλείψεις της. Αλλο, να ζητάς να ερευνηθεί αν ξέφυγε η φωτιά στην Ρόδο, αν υπήρξε υποεκτίμηση του κινδύνου, να απαιτείς έλεγχο ακόμη και για το τελευταίο ευρώ που έδωσε το κράτος στους Δήμους για τον καθαρισμό των δασών ή να έχεις την απαίτηση να μάθεις αν τα λεφτά έγιναν κολονάκια και έργα προεκλογικού καλλωπισμού, και άλλο να απευθύνεσαι χεραικακα στους πολίτες που αγωνιούν μπροστά στη φωτιά, λέγοντας τους  «λουστείτε την ψήφο σας».

Κάποιοι έφτασαν στο σημείο, κάτω από αναρτήσεις Βρετανών που περιγράφουν σκηνές από την επιχείρηση εκκένωσης στην Ρόδο, να σχολιάζουν «μα, στην Ελλάδα βρήκατε να έρθετε». Με τους τουρίστες να τους απαντούν πώς ο απλός κόσμος, οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι έσπευσαν να τους βοηθήσουν με νερά, τρόφιμα, μεταφορικά μέσα, και συνεχίζουν να βοηθούν όπως μπορούν, τους ξένους επισκέπτες.

Η τοξικότητα πάνω από την Ελλάδα που καίγεται. Ένα πολιτικό – κοινωνικό κοκτέιλ, μια μερίδα συμπολιτών μας που είτε πρόκειται για σιδηροδρομικό ατύχημα, είτε για πλημμύρα, είτε για πυρκαγιές, χαίρονται με την συμφορά του άλλου. Σαν ηδονοθήρες της καταστροφής.

Η μία όψη του νομίσματος είναι αυτή. Η άλλη αφορά τις δηλώσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή που δείχνουν στην καλύτερη περίπτωση έλλειμμα επαφής με την πραγματικότητα, και στην χειρότερη, διαστρέβλωσή της.

«Δεν γίνεται οι εκκενώσεις να είναι το μόνο σχέδιο», δήλωσε προ ημερών η εκ των υποψηφίων για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου. Λες και η κριτική που δέχεται από το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι με τους 103 νεκρούς ήταν επειδή ξέφυγε η φωτιά. Οχι γιατί δεν εκκένωσε την περιοχή, αφήνοντας τον κόσμο να καεί και γιατί μετά έκανε επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας.

Κατά την συζήτηση πάντως χθες στην Βουλή, ελάχιστοι έδειξαν να γνωρίζουν το θέμα της υπερθέρμανσης. 'Η έστω να έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό για το ποια πρέπει να είναι η κρατική αντίδραση στην εποχή της επελαύνουσας κλιματικής αλλαγής, του φαινομένου των παρατεταμένων καυσώνων και της αστικής θερμικής νησίδας.

«Η κλιματική κρίση είναι βολική δικαιολογία για τις πυρκαγιές», είπε ο Σωκράτης Φάμελος. «Το επιτελικό κράτος απέτυχε να καθαρίσει τα δάση και να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Θράσος να προβάλλεται ως άθλος η εκκένωση στην Ρόδο», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Τώρα που χρειάζονται τα ρωσικά Ιλιούσιν δεν μπορούμε να τα έχουμε», ήταν το φιλορωσικό παραλήρημα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Έχουμε παγιδευτεί σε ένα σπιράλ υπερθέρμανσης, εμπάθειας και άγνοιας.. 

Τι κι αν ένα ντόμινο πυρκαγιών έχει κάψει από το 2017 μια έκταση μεγαλύτερη του Βελγίου. Τι κι αν φωναζουν χρόνια οι ειδικοι γι' αυτά. Μεριδα συμπολιτων μας εχει τα αυτια κλειστα, προτιμουν το πολιτικο δηλητηριο, την διαρκή καταστροφολογια, τις ευχές να καούν συνάνθρωποί μας, με τη λογική ότι ψήφισαν άλλο κόμμα.