Σε μία διαφορετική συγκυρία πιθανόν να μην είχε το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και η συνάντηση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζονσον πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη φάση για το μέλλον των ευρώ - βρετανικών σχέσεων, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διπλωματική διελκυνστίδα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη βρετανική κυβέρνηση για μία σειρά εκκρεμοτήτων.
Μερικές από αυτές μάλιστα όπως οι εμπορικές συμφωνίες για το Brexit και το Πρωτόκολλο της Βορείου Ιρλανδίας αποτελούν σημαντικά "αγκάθια", στα οποία Μητσοτάκης Τζόνσον θα αφιερώσουν χρόνο στις συζητήσεις τους.
Η αλήθεια είναι ότι το τετ α τετ το μεσημέρι της Τρίτης στο νούμερο δέκα της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει μία δόση αμηχανίας μια και θα είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογο του από τότε που η Μεγάλη Βρετανία έφυγε από το τραπέζι των 28 στις Βρυξέλλες.
Παρόλαυτα η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη : Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πολύ καλές σχέσεις με την Αγγλία, όμως στα θέματα που ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία καταγράφουν διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Μ. Βρετανία συμπαρατάσσεται πλήρως με τις Βρυξέλλες. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει πως η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αμφισβητείται και πως η Ελλάδα παραμένει δίπλα στην Ιρλανδία.
Η συνάντηση στο Λονδίνο γίνεται με φόντο τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και μόλις μερικά 24ωρα μετά από τις ευθείες απειλές του κ. Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και τον απαξιωτικό τρόπο που χρησιμοποίησε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει με μεγάλη λεπτομέρεια τον Μπόρις Τζόνσον για τη νέα φάση όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη. Παράλληλα η ελληνική πλευρά θα επισημάνει ότι η χώρα μας λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα την εδαφική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα περιμένει από τον κύριο Τζόνσον μία σαφή δήλωση καταδίκης εναντίον της Τουρκίας.
Ειδική αναφορά προφανώς και θα γίνει στο Κυπριακό, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατηγορήσει ευθέως την Τουρκία και το ψευδοκράτος για τη στάση που τηρεί ο Ταγίπ Ερντογάν που επιμένει στη λύση των δύο κρατών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ιδιαίτερα στο επενδυτικό κομμάτι της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βρετανική πρωτεύουσα. Οι επαφές με πιθανούς επενδυτές θα κυριαρχήσουν τη δεύτερα μέρα του ταξιδιού στο Λονδίνο, όπου και θα συζητηθούν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τη Βρετανική κυβέρνηση να συνεργαστεί για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση τους στην Ελλάδα. Θα τονίσει στον κ. Τζόνσον ότι το εν λόγω ζήτημα αφορά στις δύο κυβερνήσεις, το οποίο, όπως θα πει, δεν πρέπει να ρίχνει σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του κ.Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στη "The Telegraph" : «Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης (σ.σ. του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς, οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας». Μία θέση που θα επαναλάβει και ενώπιον του Βρετανού ομολόγου του.