Πρόγραμμα 100 ημερών για νομοθετικές παρεμβάσεις με σκοπό την απλούστευση των διαδικασιών, την επένδυση στον «πιο κρίσιμο κρίκο απονομής της δικαιοσύνης», δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό και τη βελτίωση των υποδομών παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στο πλαίσιο του 4ου InvestGR Forum 2021.
Ο υπουργός ξεκίνησε από μια ευρύτερη πολιτική παρατήρηση: «Παρά την πανδημία και την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, το μεταρρυθμιστικό σχέδιο αυτής της κυβέρνησης δεν ανεστάλη. Η πανδημία δεν αξιοποιήθηκε ως άλλοθι για τη ματαίωση των μεταρρυθμίσεων, αντίθετα ακόμη και μέσα στη δίνη της υγειονομικής κρίσης επιταχύναμε το βηματισμό μας θεσμοθετώντας καινοτομίες στο δικαστικό σύστημα».
Απολογισμός δράσεων για προσέλκυση επενδύσεων
Στη συνέχεια προχώρησε σε μίνι απολογισμό των ενεργειών που έγιναν από το υπουργείο του και οι οποίες συνέβαλαν, με τον τρόπο τους, στην προσέλκυση επενδύσεων.
Νέο πλαίσιο για τον θεσμό της διαμεσολάβησης θεσπίστηκε με τον νόμο 4640/2019 με «εξόχως ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τις αστικές και εμπορικές διαφορές, οι οποίες επιλύονται ταχύτερα, με μικρότερο κόστος για τα εμπλεκόμενα μέρη, φυσικά έξω από τις δικαστικές αίθουσες».
Καθιερώθηκαν τα ειδικά τμήματα στα μεγάλα πρωτοδικεία και εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης για την εκδίκαση διαφορών αναπτυξιακού χαρακτήρα, ενώ επιπλέον, όπως ανέφερε ο υπουργός, «σε λίγες ημέρες φαίνεται ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα εγκρίνει τις αποφάσεις αυτών των δικαστηρίων για την έναρξη λειτουργίας των ειδικών τμημάτων».
Υιοθετήθηκε ακόμη, η νέα δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την κωδικοποίηση όλων των διάσπαρτων διατάξεων, ακόμη επιταχύνθηκε η διαδικασία εκδίκασης των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη «με ρήτρες προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας: οχυρώσαμε, έτσι, το τραπεζικό σύστημα από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και με αυτόν τον τρόπο το θωρακίσαμε επιπλέον».
Παράλληλα, «εισαγάγαμε το νέο θεσμό του επίκουρου των δικαστών (…) ιδρύσαμε την κατεύθυνση ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών υλοποιώντας τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη δικαστική εκπαίδευση από τη σύσταση της Σχολής. Συστάθηκε το γραφείο στατιστικών της δικαιοσύνης, το οποίο θα συμβάλει στην ακριβή και αντικειμενική μέτρηση αποδοτικότητας του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης». Και, κοντά σε όλα τα παραπάνω, «υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης που εκπονήθηκε ποτέ».
Διαφάνεια και επιχειρηματικότητα
Για το από εδώ και πέρα, και στην έναρξη του β' μισού της θητείας αυτής της κυβέρνησης, το υπουργείο Δικαιοσύνης εκκινεί πρόγραμμα 100 ημερών με «πλούσιες νομοθετικές παρεμβάσεις που εδραιώνουν τους κανόνες διαφάνειας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, απλοποιούν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με τις δικαστικές αρχές, εισάγουν καινοτομίες για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης», δεσμεύτηκε ο Κ. Τσιάρας, θέτοντας και τους τρεις άξονες του κυβερνητικού σχεδίου στον τομέα της δικαιοσύνης:
- Απλούστευση των διαδικασιών,
- Επένδυση στον «πιο κρίσιμο κρίκο απονομής της δικαιοσύνης», δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό,
- Βελτίωση των υποδομών.
Για το τελευταίο ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως το υπουργείο διεκδίκησε και εξασφάλισε «σημαντικό μέρος από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των δικαστικών υποδομών σε όλη την Επικράτεια», με κατασκευή νέων δικαστηρίων. Ανάμεσά τους πρόκειται να υλοποιηθούν και εμβληματικά, όπως τα χαρακτήρισε, έργα, όπως το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά και η μεταστέγαση του Πρωτοδικείου Αθηνών από την πρώην σχολή Ευελπίδων δίπλα στον Άρειο Πάγο.
Ο Κ. Τσιάρας έκλεισε την ομιλία του παρουσιάζοντας τον στόχο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επόμενη πενταετία, που είναι, η σταδιακή προσέγγιση του «μέσου όρου των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις καλύτερες επιδόσεις στο δείκτη επίλυσης διαφορών».