Στήριξη στον Παύλο Πολάκη, την ώρα που εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φωνές που ζητούν την αποπομπή του, πρόσφερε για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας μάλιστα ότι το στέλεχος του κόμματος «δεν μας κάνει ζημιά».
Ταυτόχρονα υποστήριξε πως δεν θέλει να κάνει το κόμμα αρχηγικό, αλλά και ότι αν ήθελε, θα μπορούσε να το πράξει εδώ και καιρό, όπως και το να απομακρύνει στελέχη παλαιά. Δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ευρώπη.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα», υψώνοντας τους τόνους κατά του πρωθυπουργού, καλώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποσαφηνίσει με ποιόν θα πάει και δηλώνοντας πως έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέμε, αναφορικά με τη στάση του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 στο ενδεχόμενο να τεθεί θέμα δημιουργίας προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές με απλή αναλογική.
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση πάντως, είναι το γεγονός πως για μια ακόμη φορά έσπευσε να στηρίξει πλήρως τον Παύλο Πολάκη, αν και υποστήριξε πως δεν συμφωνεί με όλα όσα λέει.
Απέδωσε όμως το γεγονός αυτό στον χαρακτήρα του βουλευτή, καθώς και στο γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλουραλιστικό κόμμα όπου υπάρχουν πολλές φωνές. Αναφέρθηκε δε στην ιστορία του Παύλου Πολάκη σημειώνοντας πως είναι... μακρά, αν και εμφανίστηκε στην Κουμουνδούρου μετά το 2012.
Δήλωσε με σαφήνεια πως δεν προκαλεί ζημιά στο κόμμα και στηλίτευσε το γεγονός πως η ΝΔ δίνει έμφαση σε όλα όσα λέει και κάνει ο στενός του συνεργάτης.
Αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις αντιδράσεις από μια σειρά παλαιών στελεχών που εντάσσονται στην τάση της Ομπρέλας, αναγνωρίζοντας πως αιφνιδίασε με την πρότασή του, αλλά υποστηρίζοντας πως αν ήθελε να έχει κάνει το κόμμα αρχηγικό θα το είχε κάνει εδώ και καιρό όπως το ίδιο θα είχε κάνει αν ήθελε να απομακρύνει κάποιους από το κόμμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε και στο γεγονός πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ότι θα είναι πρώτο κόμμα καθώς και ότι θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ίδιο. Στο πλαίσιο αυτό και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στάση του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 φάνηκε να υποστηρίζει πως τηρούν αυτή τη στάση σήμερα διότι δεν έχουν κληθεί να πάρουν αποφάσεις. «Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέμε» είπε παραπέμποντας στην ημέρα μετά τις εκλογές με απλή αναλογική.
Αναφορικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε να πάρει ξεκάθαρη θέση και να αποσαφηνίσει αν θα πάει με τη Δεξιά ή με τη Δημοκρατική Παράταξη. Σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι το μεγαλύτερο κόμμα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ευρώπη ουσιαστικά έδειξε τους όρους με τους οποίους επιδιώκει να συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ την επόμενη ημέρα.
Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά τους στις δημοσκοπήσεις την ώρα που ζητά εκλογές άμεσα για να σώσει τη χώρα και να γλιτώσουν οι πολίτες όπως επισημαίνει.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε πως τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει καθώς και ότι η όποια μείωση της ψαλίδας που καταγράφεται οφείλεται στη φθορά του κυβερνώντος κόμματος. Επίσης, ότι πολίτες που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ταυτιστεί με αυτόν και ως εκ τούτου υπάρχει και μια υποεκπροσώπησει, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως οι αλλαγές που προτείνει έχουν στόχο να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα.
Έτσι, γεννάται το ερώτημα πώς ο Τσίπρας δηλώνει ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές ακόμη και αν αυτές γίνουν άμεσα, όπως ζητά ο ίδιος, αφού υπολείπεται της ΝΔ και το αναγνωρίζει. Πώς θα προλάβει να ανατρέψει αυτή την εικόνα, αφού τώρα προωθεί τις αλλαγές στο κόμμα του για να δημιουργήσει συνθήκες ικανές να καταστεί πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Ουσιαστικά αναιρεί το αφήγημα ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει, αλλά και την πεποίθηση πως θα είναι πρώτο κόμμα αν οι εκλογές γίνουν αύριο.
Σε κάθε περίπτωση, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν τον Ανδρουλάκη να φτάνει σε απόσταση αναπνοής, τη διαφορά να παραμένει διψήφια με τη ΝΔ και τον ίδιο να δηλώνει πως αποδέχεται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει, το αφήγημα που έχει στηθεί αφορά ουσιαστικά μόνο τους ψηφοφόρους του κόμματος που εξακολουθούν να το στηρίζουν ως μια ένεση τόνωσης ηθικού, την ώρα όμως που ανοίγει και ένα μεγάλο εσωκομματικό μέτωπο μέσα από τις αλλαγές που προωθεί.