Την ενίσχυση των εκλογικών ποσοστών της ΝΔ καταγράφει νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τη Metron Analysis μετά τις ευρωεκλογές, για λογαριασμό του Mega, καθώς στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα προηγείται με 30,4% από 28,3% που έλαβε στις ευρωεκλογές και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,8% από 14,9%.
Έπονται το ΚΚΕ με 9,9%, η Ελληνική Λύση με 9,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,7%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%, η Φωνή Λογικής με 3,1% και η ΝΙΚΗ με 3%.
Στο ερώτημα αν είχαμε την επόμενη Κυριακή βουλευτικές εκλογές τι θα ψηφίζατε, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι: ΝΔ 24,4%, ΣΥΡΙΖΑ 11,1%, ΠΑΣΟΚ 10,3%, ΚΚΕ 7,9%, Ελληνική Λύση 7,4%, Πλεύση Ελευθερίας: 4,6%, ΝΙΚΗ: 2,4%.
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός υπερτερεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ποσοστό 33% και ακολουθεί ο «κανένας» με 32%, ο Στέφανος Κασσελάκης με το μονοψήφιο ποσοστό του 7%, Κυριάκος Βελόπουλος με 6% και τέταρτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 4%.
Ως προς τον κύριο λόγο της αποχής το 47% των ερωτηθέντων να απαντά πως η αδιαφορία για πολιτικά δρώμενα ήταν ο κυριότερος λόγος. Ακολουθεί η απάντηση «η στάση διαμαρτυρίας για το πολιτικό σύστημα» με 42%, ενώ οι πρακτικοί λόγοι είναι πολύ πίσω με 8%.
Παράλληλα, οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ποσοστό 81% των ερωτηθέντων, ενώ το 66% έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση.
Στη δημοσκόπηση και στο ερώτημα σχετικά με το εάν το κομματικό σύστημα βρίσκεται σε φάση ρευστότητας ή σταθερότητας μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, το 74% των πολιτών απαντάει ξεκάθαρα ότι βρίσκεται σε ρευστότητα. Από την άλλη πλευρά, το 23% απάντησε ότι βρίσκεται σε φάση σταθερότητας.
H πλειοψηφία των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί και κεντρώοι θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών επιβάλλει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, το 63% των κεντροαριστερών ψηφοφόρων είναι υπέρ της εκλογής νέου προέδρου, όπως και το 57% των κεντρώων.
Στο 55% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους κεντροδεξιούς, ενώ αντίθετα είναι τα αποτελέσματα μεταξύ των αριστερών (41% υπέρ της αλλαγής) και δεξιών (41% υπέρ της αλλαγής) ψηφοφόρων.
Οι ερωτηθέντες αξιολογούν ως σημαντικότερα προβλήματα για την καθημερινότητα τους την ακρίβεια και την οικονομία, σε ποσοστό 46% και 23 αντίστοιχα.