Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, 156 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ», 90 βουλευτές ψήφισαν «κατά» ενώ κανείς δεν ψήφισε «παρών». Να σημειωθεί ότι την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από την εισήγηση της ΕΕΑ για υποβιβασμό των δύο ομάδων.
Πλην των βουλευτών που βρίσκονταν σε κοινοβουλευτική αποστολή και ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου, απουσίαζαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γ. Βαγιωνάς από την πλευρά της ΝΔ, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόγλου.
Ο Γ. Βαγιωνάς, που σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, απέστειλε επιστολή δηλώνοντας με αυτή ότι αν δεν απουσίαζε θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας. Η επιστολή πάντως δεν προσμετράται στις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο Αντ. Σαμαράς δεν έστειλε σχετική επιστολή και προς το παρόν παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι της απουσίας του.
Νωρίτερα πάντως κυβερνητικά αλλά και κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ άφηναν να εννοηθεί ότι η παρουσία των βουλευτών και η υπερψήφιση της τροπολογίας αφορά ζητήματα κομματικής πειθαρχίας, μετά τα σενάρια που ήθελαν ορισμένους βουλευτές να απέχουν από την σημερινή ψηφοφορία. «Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων», έλεγαν από το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι «είναι ώρες ευθύνης για όλους. Κυρίως για τους πολίτες που δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνονται εργαλεία στις επιδιώξεις κανενός». Εξάλλου, ο πρωθυπουργός με τη διαγραφή του Θ. Ζαγοράκη είχε ήδη στείλει το μήνυμά του προς όλες τις κατευθύνσεις.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Στ. Πέτσας ξεκαθάρισε το πρωί ότι «δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την ονομαστική ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι «το θέμα του ποδοσφαίρου δεν προκάλεσε κυβερνητική κρίση». Αναφορικά με την στάση των άλλων κομμάτων σημείωσε πως «κάποιοι επέλεξαν να βγάλουν το χέρι τους από την φωτιά, πολλά κόμματα ζήτησαν να απέχουν από την ψηφοφορία άρα δεν έχουν θέση και στα δύσκολα επιλέγουν να είναι έξω από το κάδρο ενώ επεσήμανε πως «όντως καταλαβαίνουμε την συναισθηματική φόρτιση σε Θεσσαλονίκη – Πειραιά».
Τι προβλέπει η τροπολογία
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προβλέπει την επιβολή ποινής από πέντε μέχρι δέκα βαθμών Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «σε συμμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποία η πράξη χαρακτηρίζεται στις πειθαρχικές διατάξεις».
Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου ή ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία.
Παράλληλα, με παράγραφο 2 της ρύθμισης προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων της νομιμότητας των διοικήσεων και των μετοχών των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετοχών των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε. επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.