Του Γιάννη Κ.Τρουπή
Αδειάζει η κλεψύδρα για τον Αλέξη Τσίπρα και όλοι οι στενοί του συνεργάτες περιμένουν σιγά σιγά από τον πρωθυπουργό να πάρει και να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του. Μπορεί στις δημόσιες παρεμβάσεις του να δηλώνει βέβαιος ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, στήνοντας κάλπες τον Οκτώβριο, όμως ουδείς στον πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου «δε βάζει το χέρι του στη φωτιά» ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με τον τρόπο που έχουν ήδη διατυπωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα.
Όσο λοιπόν και αν προσπάθησε να «ξορκίσει» το κακό και να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» με την φιέστα στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός κινείται σε μία πορεία, η οποία στο τέλος του δρόμου έχει την αναμέτρηση με την ετυμηγορία των πολιτών.
Οι πιο υποψηφιασμένοι εκ των πρωτοκλασσάτων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος τις μέρες αυτές δεν λένε πολλά , αφήνοντας επί της ουσίας όλα τις επιλογές ανοιχτές, ακόμα και αυτή της διεξαγωγής εθνικών εκλογών εντός του Μαίου. Ένας από αυτούς και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος με κάθε αφορμή τονίζει ότι το υπουργείο του είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα. Υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν προτιμότερη η προσφυγή σε εθνικές κάλπες στο τέλος της άνοιξης αλλά προτιμούν να σιωπούν.
Όπως για παράδειγμα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης, που έχουν εδώ και αρκετές μέρες αποφεύγουν να τοποθετηθούν, τουλάχιστον σε δημόσιο επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση η σκληρή καθημερινότητα μοιάζει να δημιουργεί έναν αόρατο κλοιό που πιέζει το Μέγαρο Μαξίμου, με τις μέρες να περνούν όχι προς όφελος αλλά εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος.
Οι υποθέσεις που καταρρίπτουν το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς (Λοΐζου, Πετσίτης), οι «δύσκολες» στιγμές που βιώνουν τα κυβερνητικά στελέχη εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και η πραγματική οικονομία που λιμνάζει αποτελούν ένα σκηνικό που απειλεί πολιτικά σε καθημερινή βάση τον κ.Τσίπρα. Παράλληλα αυτοί που αναλύουν την πορεία των δημοσκοπήσεων με αντικείμενο τις ευρωεκλογές, κυρίως αυτών που δεν δημοσιοποιούνται, κάνουν λόγο για μία κακή εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ που αντί να βελτιώνεται, παραμένει σταθερή αρνητική.
Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία οι πολίτες φαίνεται πως έχουν πάρει απόφαση να καταψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τιμωρώντας τον για την πολιτική που ακολούθησε τα χρόνια της διακυβερνησής του. Οι κάλπες του Μαΐου άλλωστε θα είναι οι πρώτες μετά από τέσσερα χρόνια και αυτό δείχνει να αποτελεί καταλυτικό στοιχείο της εκλογικής συμπεριφοράς.
Η λεγόμενη «χαλαρή» ψήφος της ευρωκάλπης δείχνει να αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ και μετατρέπεται μέρα με την μέρα σε ψήφο διαμαρτυρίας, πλήττοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγοντας την ψαλίδα της διαφοράς με την ΝΔ.
Την ίδια ώρα τα μηνύματα που έρχονται από τις 13 περιφέρειες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν είναι ευχάριστα για το κυβερνών κόμμα.
Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ κινείται για να κερδίσει μεγάλη πλειοψηφία των περιφερειών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει μάχη για την νίκη το πολύ σε τρεις, εκ των οποίων στις δύο με υποψήφιους που δεν ανήκουν στο δυναμικό του.
Η ΝΔ έχει ισχυρό προβάδισμα να κερδίσει :
- Την περιφέρεια Αττικής
- Την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
- Την περιφέρεια Ηπείρου
- Την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
- Την περιφέρεια Θεσσαλίας
- Την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
- Την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
- Την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
- Την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Στην περιφέρεια Πελοποννήσου μεγάλη κόντρα αναπτύσσεται μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του Παναγιώτη Νίκα, με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Δέδε να κινδυνεύει να μείνει εκτός δευτέρου γύρου.
Σκληρή μάχη διεξάγεται στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τον Ρόδη Κράτσα που έχει την στήριξη της ΝΔ να συγκρούεται με τον σημερινό περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον γαλάζιο «αντάρτη» Σπύρο Σπύρου να κατεβαίνει και αυτός.
Ανοιχτό είναι το αποτέλεσμα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον σημερινό περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα να έχει μεν την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος αλλά ασφαλώς να μην αποτελεί στέλεχος του και τον Νεκτάριο Φαρμάκη που στηρίζεται από την ΝΔ να διεκδικεί στα ίσια την πρωτιά.
Στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και έχοντας το χρίσμα και του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά την επανεκλογή του, με τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη να καταγράφει σημαντικά ποσοστά.
Προφανώς και ο Αλέξης Τσίπρας αλλιώς τα είχε σχεδιάσει και αλλιώς φαίνεται πως του βγαίνουν τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν οι όποιες αποφάσεις μόνο εύκολες δεν είναι , ειδικά όταν η πίεση μεγαλώνει μέρα με την μέρα...