Στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον χρόνο που φεύγει, εκτός από κάποια επιμέρους θέματα υπουργείων, θα παρουσιαστεί το «Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2025». Υπό τον τεχνοκρατικό αυτόν τίτλο, δομείται ο αναλυτικός σχεδιασμός πολιτικής και δράσεων, για τη νέα χρονιά.
Ο κυβερνητικός μπούσουλας, τον οποίο θα εξειδικεύσει ο υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, περιλαμβάνει συνολικά 460 κυβερνητικούς στόχους εκ των οποίων οι 257 χαρακτηρίζονται ως έργα και 203 ως μεταρρυθμιστικές δράσεις. Στην πλειονότητα τους συνδέονται και με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανακάμψης το οποίο, όσο και αν φημολογείται ότι θα πάρει παράταση, έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2026. Για το Μέγαρο Μαξίμου, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων και των προγραμμάτων του ΤΑΑ και η εξάντληση των χρηματοδοτήσεων, είναι μεγάλο στοίχημα με προβολή στο μέλλον καθώς έτσι, αυξάνεται η δυνατότητα διεκδίκησης περισσοτέρων και με καλύτερους όρους στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Στην κυριακάτικη εβδομαδιαία απολογιστική και ενημερωτική ανάρτηση του στο fb ο πρωθυπουργός, έκανε εκτενή αναφορά επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει στις 5 πρώτες θέσεις ως προς την απορρόφηση πόρων από το ΤΑΑ έχοντας ολοκληρώσει 135 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα. Ποσό 18 δισεκατομμυρίων έχει εισρεύσει στη χώρα και μόλις την Παρασκευή υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 5οαίτημα πληρωμής, που μεταφράζεται σε 1,3 δισ. δωρεάν επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. δανείων.
Στη βάση του επιτελικού σχεδιασμού και της ομώνυμης μεθόδου διακυβέρνησης, οι υπουργοί θα παραλάβουν και τα ετήσια σχέδια δράσης ανά υπουργείο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει στα μέλη της κυβέρνησής του, ότι για τους επόμενους 20 μήνες δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο αβελτηρίας ως προς την ολοκλήρωση των μικρών και μεγάλων μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το ευρύτερο εθνικό σχέδιο. «Ένα σχέδιο που έχει συμβάλει σημαντικά έως σήμερα στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας εκατομμυρίων συμπολιτών μας» ανέφερε στην ανάρτησή του στο FB.
Οι εβδομαδιαίες πρωθυπουργικές αναρτήσεις - τις οποίες ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης το Νοέμβριο του 2022 για αδιαμεσολάβητη επικοινωνία των μικρών και μεγάλων κυβερνητικών δράσεων – διαχέουν σημαντική ενημέρωση για θέματα τα οποία στην τρέχουσα επικαιρότητα δεν αξιολογούνται ούτε καν ως μονόστηλο. Όπως για παράδειγμα, ότι μέσα στην πρώτη εβδομάδα που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα περισσότερες από 80.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία». Αντίστοιχα στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και στο πλαίσιο του Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, εγκρίθηκαν 100 επενδυτικά σχέδια και από αυτά, τα 79 (σχέδια) προέρχονται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 144 εκ. ευρώ.
Στόχος η δημιουργία 592 θέσεων εργασίας για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους. Σίγουρα ορισμένοι θα βρουν ότι τα λεφτά είναι πολλά και οι θέσεις λίγες. Αλλά κάπως έτσι μισό εκατομμύριο άνθρωποι βρήκαν δουλειά. Αυτό που πρέπει να «σκοτώσει» η κυβέρνηση το νέο χρόνο, είναι η στρεβλή εντύπωση ότι δυο ή τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις αρκούν για να προχωρήσει η χώρα με αλματώδη τρόπο. Η εμπειρία, κυρίως αυτής της κυβέρνησης, δείχνει το ανάποδο: μικρομεσαίες αλλά εντελώς δομικές παρεμβάσεις κάνουν εν τέλει τη διαφορά.
Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αποτελεί τη μεταρρύθμιση του…αιώνα. Μεγαλύτερη κι από την «κατάκτηση» της δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων μετά από ιδεολογική μάχη περί όνου σκιάς που κράτησε δεκαετίες. Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, θα εισηγηθούν το σχέδιο για καθορισμό ποσοτικών στόχων ανά υπηρεσία του δημοσίου, απαραίτητων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων. Παρέμβαση η οποία εκτιμάται ότι θα «μεταρρυθμίσει» επί της ουσίας τους ρυθμούς και την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης σε κρίσιμους κρίκους.