Τυχόν δημοσιοποίηση αστάθμητης έρευνας είναι σαν να μας ζητείται να παραπλανήσουμε τους πολίτες, υπογράμμισε ο διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης αναφερόμενος στο σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρωτογενή και αστάθμητα στοιχεία των δημοσκοπήσεων.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Ζούπης αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια εντυπωσιακή σύμπτωση και προσέγγιση των ευρημάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανοδική πορεία της ΝΔ.
«Υπάρχει μία επανάκαμψη της ΝΔ. Την παρακολουθούσαμε μετά τον πρώτο κύκλο ερευνών από τα Τέμπη, ουσιαστικά έχει επανακάμψει αυτή τη στιγμή το 70% των απωλειών που είχε η ΝΔ» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «φαίνεται ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε πληγεί και ο ίδιος, οι δείκτες καταλληλότητα, δημοφιλία, ικανοποίηση από το έργο του ως πρωθυπουργός, είναι σχεδόν στα επίπεδα τα προ Τεμπών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η «ΝΔ επιστρέφει, διευρύνει τη διαφορά, ο μέσος όρος είναι από 6-6,5 και διευρύνει τη διαφορά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σε αυτή τη φάση με συν-πλην ουσιαστικά στα ίδια, φαίνεται μπλοκαρισμένος».
Για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ζούπης ανέφερε ότι «δεν φαίνεται να έχει βρει έναν βηματισμό ώστε να ξεφύγει από ένα καθοδικό σπιράλ που βρέθηκε μέσα στο 2022» και σχετικά με το ΚΚΕ, πρόσθεσε, ότι απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό.
«Υπήρχαν δύο προτάσεις για τη διακυβέρνηση του τόπου. Η μία ήταν της ΝΔ, που λέει θέλω αυτοδυναμία, συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος, είναι μία καθαρή πρόταση. Η άλλη ήταν η πρόταση για την προοδευτική συνεργασία που ήδη είχε πολλά εάν και εφόσον, εάν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεχτεί τον Τσίπρα ο Ανδρουλάκης, ο Ανδρουλάκης δεν ήθελε τον Βαρουφάκη, αν τα βρουν προγραμματικά», επισήμανε.
Επικεντρώνοντας την ανάλυσή του στο μήνυμα του κ. Βαρουφάκη εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι σαφές και κατά τη γνώμη του έχει στοιχεία στρατηγικής επιλογής, εστιάζοντας σε δύο σημεία.
- Το πρώτο σημείο είναι ότι όσο και αν γίνεται μία προσπάθεια επίμονης συζήτησης για το Δήμητρα, για τον Οδυσσέα, πρακτικά τινάζει στον αέρα κάθε έννοια προοδευτικής συνεργασίας, γιατί ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε μόνο το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, δεν προκύπτει από δημοσκόπηση, δεν προκύπτει και ως προβολή μιας δυναμικής πορείας που θα μπορούσε να στηρίξει, αριθμητικά πάντα, μία τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας.
- Από την άλλη, έχοντας εντοπίσει ένα θέμα - πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από αυτά που λέμε, της διείσδυσης στο χώρο του κέντρου, παραπέρα, που φαίνεται να του κοστίζει σε αυτή τη φάση, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι έχει διαρροές προς τα αριστερά του.
«Μέχρι στιγμής μία αγαπημένη συζήτηση όλων μας ήταν τι χάνει η ΝΔ από τα δεξιά της. Φαίνεται ότι υπάρχουν διαρροές προς το ΚΚΕ, προς ΜέΡΑ25 και σε άλλα μικρότερα κόμματα, σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αυτή τη στιγμή. Αυτή την ώρα λοιπόν ο κ. Βαρουφάκης διατυπώνοντας αυτή την πρόταση, δεν επέλεξε την στιγμή τυχαία κατά την άποψή μου, προσπαθεί να διεμβολίσει από τα αριστερά και να εκφράσει ό,τι πιο αντισυστημικό, πιο αριστερό και καλά, τον ίδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ» εξήγησε αναλυτικά ο κ. Ζούπης.
«Το πιο σοβαρό θέμα αυτή την ώρα είναι ότι, εάν ο κ. Βαρουφάκης διεμβολίσει έστω και λίγο τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η διαρροή που είπα πριν συνεχιστεί, ίσως στον δεύτερο γύρο τα αποτελέσματα να είναι περίεργα, δηλαδή πολύ καλύτερα για τη ΝΔ από ό,τι φαίνεται και αυτή τη στιγμή» υποστήριξε ο κ. Ζούπης, σημειώνοντας ότι το ΜέΡΑ25, προσπαθεί να μπει «σφήνα» ενώ τόνισε πως τα ποσοστά για τον κ. Βαρουφάκη είναι πάρα πολύ καλά στις νέες ηλικίες, πολύ περισσότερο από τα ποσοστά που βλέπουμε στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, το 4-5%.
«Ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Κασιδιάρης είναι αυτή τη στιγμή στις μετρήσεις τρίτο και τέταρτο κόμμα στους νέους», επισήμανε ακόμα.
Επιπλέον, σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη, σημείωσε πως θα έχουν αξία οι έρευνες μετά την 5η Μαΐου, που θα έχει ληφθεί απόφαση από τον Άρειο Πάγο και ανέφερε ακόμα πως η «Ελληνική Λύση» εμφανιζόταν να εισπράττει στις δημοσκοπήσεις, με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν τις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις.
«Όμως βασικά, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ενισχύονται αξιοσημείωτα και θα έλεγα και μικρότεροι σχηματισμοί, για παράδειγμα η Πλεύση Ελευθερίας, φαίνεται να εισπράττουν» επισήμανε, τέλος, ο κ. Ζούπης.