Μετά το αφιέρωμα στη Σίντι Σέρμαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ένα άλλο μεγάλο όνομα της σύγχρονης εικαστικής σκηνής έρχεται στα μέρη μας. Ο λόγος για τον Άνσελμ Κίφερ που παρουσιάζει η γκαλερί Gagosian στο Λυκαβηττό. Από τους μεγαλύτερους εν ζωή μεταπολεμικούς εικαστικούς, γεννημένος το 1945, στα ερείπια του πολέμου στο Ντοναουεσίνγκεν της Γερμανίας, ο Κίφερ παραμένει ενεργός, βάζοντας την υπογραφή του σε μνημειώδεις χώρους. Τέτοια είναι η έκθεση που πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο στο Palazzo Strozzi της Φλωρεντίας ως τις 21 Ιουλίου, με τίτλο «Angeli caduti» (Πεπτωκότες Άγγελοι).
Εγκατεστημένος στη Γαλλία από τότε που ο Ζακ Λανγκ το 1992 του άνοιξε τις πόρτες της χώρας προκειμένου να δουλεύει απερίσπαστος σε άπλετο χώρο, αυτοαποκαλείται Γάλλος και Γερμανός. Πιο σωστά, θα λέγαμε πως πρόκειται για Ευρωπαίο στοχαστή που έχει συνεχή διάλογο με τη συλλογική μνήμη μέσα από το μύθο, την ιστορία, τη φιλοσοφία και την ποίηση. Στην Αθήνα, τη μητέρα της παιδείας της Ευρώπης, ο κορυφαίος δημιουργός πρόκειται να παρουσιάσει νέους και πρόσφατους πίνακες, γλυπτά και φωτογραφικά έργα.
Άνσελμ Κίφερ, «Nehebkau» (1993-2023). Πηγή φωτ.: Γκαλερί Gagosian/ https://gagosian.com/
Με ελληνικά γράμματα χαράσσει τη «Δανάη», μια διπλή σύνθεση από το 2023 που αλιεύει από τον περίφημο μύθο, τον ίδιο που ενέπνευσε τον Τιτσιάνο, τον Ρέμπραντ και τον Κλιμτ. Η μορφή της Δανάης, θυμίζουμε, φυλακίστηκε από τον πατέρα της Ακρίσιο, βασιλιά του Άργους, ως αντίδραση στο χρησμό που έλεγε ότι ο γιος της και εγγονός του θα τον σκότωνε. Ένας πίνακας απεικονίζει τη φυλακή της Δανάης ως αρχαίο θολωτό τάφο – αναφορά στους μυκηναϊκούς χρόνους – μέσα σε πυκνή βλάστηση. Ο δεύτερος ανακαλεί την πράξη της μεταμόρφωσης που είναι κεντρική στο μύθο, φιλοτεχνώντας μια σειρά από μαύρα ηλιοτρόπια με σπόρους που πέφτουν βροχή.
Anselm Kiefer, Danaë, 2023, γαλάκτωμα, λάδι, ακρυλικό, βερνίκι γομαλάκας και φύλλο χρυσού σε καμβά, 280 × 380 cm
© Anselm Kiefer. Φωτογραφία: Georges Poncet
Στο δελτίο της γκαλερί με την περιγραφή των έργων συναντούμε ιστορικά ονόματα καλλιτεχνών (όπως τον Κάσπαρ Φρίντριχ), αλλά και μέρη της Μεσογείου (Ιταλία, Γαλλία, Αίγυπτος), πρόσωπα και μέρη με τα οποία ο Κίφερ συγκροτεί το μύθο του. Αναμφίβολα, είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο από τους φιλότεχνους.
Γκαλερί Gagosian, Αναπήρων πολέμου 22, Κολωνάκι. Έως 24 Αυγούστου.