Μόλις πέντε χιλιόμετρα από το Αργοστόλι κάτω από το ιστορικό, βενετσιάνικο κάστρο του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται η έδρα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή Έλληνες γλύπτες. Στο χωριό Μαζαρακάτα ο Μεμάς Καλογηράτος έκτισε το σπίτι του (κεντρική φωτ.), οργάνωσε το εργαστήριο και το χυτήριό του, διαµόρφωσε έναν κήπο σπαρμένο από τα φυτά και τα γλυπτά του και σε τέσσερις αίθουσες στέγασε εκατοντάδες έργα και προπλάσµατα δηµόσιων µνηµείων που έχει φιλοτεχνήσει, χαρίζοντας στο νησί του µια μοναδική γλυπτοθήκη.
«Ο Φρουρός του Ιονίου» είναι το τελευταίο μνημειακό γλυπτό του Καλογηράτου. Φτιαγμένος από ορείχαλκο, με ύψος 3,3 μέτρα, ο Φρουρός απηχεί το αναγνωρίσιμο ύφος του δημιουργού, φανερώνοντας πρωτίστως το ήθος της ανυπότακτης αντίστασης που ενσαρκώνει.
«Ο γλύπτης, άγνωστος ευρύτερα παρά το συγκλονιστικό του έργο, ζώντας στην Κεφαλονιά δημιούργησε ένα έργο υψηλής αισθητικής αλλά και βαθιάς, πολιτικής εγρήγορσης» θα πει ο Καθηγητής Μάνος Στεφανίδης που αποκαλύπτει τον δημιουργό και το έργο του στην έκδοση «Ήφαιστος – Δεσμώτης, Το σπίτι-μουσείο του Μέμα Καλογηράτου στην Κεφαλονιά» (Νίκας, 2022).
«Φόρμα του ο εξπρεσιονισμός και θέμα του η πρόσφατη ιστορία μας, τα δράματα αλλά και οι εξάρσεις του τόπου μας» εξηγεί ο Καθηγητής που πέρυσι επιμελήθηκε την αναδρομική έκθεση του γλύπτη στους χώρους των παλιών δικαστηρίων της οδού Σανταρόζα.
Γεννημένος στα Πετρικάτα της Κεφαλονιάς το 1940, ο Καλογηράτος πήρε μαθήματα σχεδίου στην Πάτρα με δάσκαλο τον Γεώργιο Παπαδημητρίου και στη συνέχεια σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Θανάση Απάρτη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, μέσα από τη δουλειά του, από τα πρώτα ήδη χρόνια της ενασχόλησης με τη γλυπτική, «τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν ύψος».
«Δεν ήμουν ποτέ φωνακλάς, η δουλειά μου δεν ήθελε να φωνάζω, ήθελε μια σεμνότητα και μια σιωπή» εξομολογείται. «Αυτό δεν ξέρω αν το κατάφερα ή όχι, πάντως έτσι είναι η δουλειά. Έχουν πει ότι είμαι επικός. Δεν το είχα σκεφτεί ότι έχω κάνει τόσα έργα. Η δουλειά μου, μου έδωσε ζωή.
Πιστεύω ότι για όλους τους ανθρώπους, με ό,τι κι αν ασχολούνται, τα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι τα πιο σημαντικά, τα πιο ολοκληρωμένα. Είναι ακριβώς αυτές οι στιγμές που πλάθουν τον καθένα μας μέσα από το κοινωνικό περιβάλλον, από τους φίλους μας, από τους συντρόφους μας, από τους έρωτές μας, από τους ανθρώπους που έζησες μαζί τους, μεγάλωσες, ανδρώθηκες, άρχισες να καταλαβαίνεις τη ζωή και τον κόσμο».
Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού στο κέντρο του μεγάλου, γλυπτικού κήπου του Μουσείου θα τελέσει ο δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος σε επίσημη τελετή, στις 10 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ. Θα ακολουθήσει ξενάγηση από τον Μάνο Στεφανίδη.
Κεντρική φωτ.: Το σπίτι - μουσείο του γλύπτη στην Κεφαλλονιά