Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου ξετυλίγει τον «καιρό των κρίσεων»
Shutterstock
Shutterstock
Ηνωμένο Βασίλειο

Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου ξετυλίγει τον «καιρό των κρίσεων»

«Praxis 9: Ο καιρός των κρίσεων» τιτλοφορείται το εφετινό Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου (Ηνωμένο Βασίλειο), το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει εννέα θεατρικά αναλόγια με καθένα από αυτά να ξετυλίγει ποικίλες όψεις των κρίσεων. Θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου (12:00 - 21:00) στο Simpkins Lee Theatre, Lady Margaret Hall, στην Οξφόρδη.

Κατά τη διεξαγωγή του φεστιβάλ θα γίνει σύντομη αναδρομή στην 10ετή διαδρομή του Praxis Oxford, καθένας/μία εκ των συγγραφέων θα τοποθετηθεί επί του έργου του πριν από την παρουσίαση του αναλογίου, και θα υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί μικρής διαρκείας διάλογος ανάμεσα στο κοινό και τους συγγραφείς που θα παρευρεθούν. Με το πέρας του φεστιβάλ θα δοθεί χρόνος για συζήτηση, networking και δυνατότητα πώλησης βιβλίων των συγγραφέων.

Τα έργα παρουσιάζονται στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους, υπό τη σκηνοθετική ματιά της Αναστασίας Ρεβή. Η υπαρξιακή κωμωδία «Όλα πάνε καλά» της Ευγενίας Μαραγκού θέτει στο επίκεντρο την υπαρξιακή κρίση δύο ανθρώπων σε ένα ίδρυμα/χώρο πειραμάτων. «Η σχεδία της Μέδουσας» (ποιητική καταγγελία) του Θεόδωρου Εσπίριτου πραγματεύεται την τραγωδία ενός ναυαγίου με διπλό πρόσημο, ατομικής και μαζικής καταστροφής. «Ο Δεσμώτης» (κοινωνικό δράμα) της Νατάσσας Σιδέρη θέτει το ερώτημα πώς η οικονομική κρίση οδηγεί σε κρίση αξιών, ηθών και σχέσεων. «Η μεγάλη αποστολή» (δυστοπικό δράμα) της Ειρήνης Σοφιανού αποτελεί μια δυστοπική εικόνα μιας κοινωνίας σε περιβαλλοντική κρίση, ο μονόλογος «Es Kocht» των Μιχάλη Δαρνάκη και Μαρίας Λαφτσίδου ξετυλίγει την προετοιμασία μιας αυτοχειρίας. 

Η μαύρη κωμωδία «Η βδέλλα» της Ειρήνης Δερμιτζάκη εξετάζει μία κρίση που αναδύεται στο εργασιακό περιβάλλον. Η «Γουρούνα/ Αθώος» της Τζένης Δάγλα πραγματεύεται την κρίση των διλημμάτων του ηθικού ή νομικού δικαίου μέσα από δύο απλούς καθημερινούς χαρακτήρες. Ο εσωτερικός διάλογος «Έσπασε» του Στέλιου Χατζηαδαμίδη θέτει στο επίκεντρο την κρίση της ενηλικίωσης, το θεατρικό ντοκιμαντέρ «Φίλεμα» του Μάνου Κουνουγάκη εστιάζει στο δίπολο ζωή και θάνατος θέτοντας το ερώτημα που στέκεται η ανθρωπιά.

Παίζουν οι Ηλίας Αλεξέας,Λυδία Βη, Βιργινία Βιλιώτη, Κατερίνα Κασελίμη, Μαρία Κοκκινίδου, Ιωάννα Κόρμπιλα, Αστέριος Κόριτας, Μαρία-Σοφία Λύκου, Χριστιάνα Μέισι, Έλενα Μιχαηλίδη, Αγγελική Ξιφάρα, Γιώργος Παυλίδης, Αφροδίτη Πέκου, Πάρι Σκαμνιώτη, Χρήστος Τσιαμαντάς, Φαίδρα Φαϊτάκη, Ειρήνη Φασια και Σέβη Φιλιππίδου.

Το Praxis ξεκίνησε την πορεία του το 2013, ως Θεατρική Ομάδα της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Κοινότητας της Οξφόρδης, με το όραμα να παράγει παραστάσεις σύγχρονου Ελληνικού θεάτρου, στην ελληνική γλώσσα, οι οποίες θα απευθύνονται στο αγγλόφωνο κοινό με αγγλικούς υπέρτιτλους και είναι υπερήφανο που είναι το πρώτο που κατάφερε κάτι τέτοιο στην Οξφόρδη. Μετά την πρώτη του εμφάνιση, τον Μάιο του 2014 με τη σάτιρα «Εσωτερικαί Ειδήσεις» του Μάριου Ποντίκα, σήμερα το Praxis παρουσιάζει την ένατη παραγωγή του, Praxis 9: «Ο καιρός των κρίσεων» σε συνέχεια του περσινού επιτυχημένου και μεγάλης απήχησης Φεστιβάλ Praxis 8: «Είμαστε όλοι διαφορετικοί». 

Πηγή κεντρικής φωτ.: Shutterstock