Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει αυλαία στη συγκεκριμένη σκηνή με το έργο του Ηλία Βενέζη, Αιολική γη, ένα μωσαϊκό από μνήμες, συναρπαστικές ιστορίες και παραμύθια από την Ανατολή. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο σε διασκευή Σάββα Κυριακίδη, με συνεργάτη στη διασκευή τον Δημήτρη Χαλιώτη, και σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.
Στη Σκηνή θα ζωντανέψουν με την τεχνική της sand art (βιντεο-ζωγραφική με άμμο) εντυπωσιακές εικόνες από τα πρώτα χρόνια της ζωής του συγγραφέα στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το 1914, όταν άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί.
Η Αιολική Γη ξεπηδάει από τις ρίζες των δέντρων της Ανατολής, από τα βουνά της Μικρασίας που τα λένε Κιμιντένια και ταξιδεύει από το κτήμα του παππού και της γιαγιάς στα κύματα του Αιγαίου. Έτσι όπως ταξιδεύει και η ψυχή του μικρού Πέτρου, που παρέα με την αγαπημένη αδελφή του, ακούει τις μυστικές φωνές της φύσης, τα καλέσματα των σπηλιών και των φαραγγιών και αφουγκράζεται τους ήχους της γης και του νερού. Κοντά στα τσακάλια, τα αγριογούρουνα, τις αρκούδες και τους αετούς ο Πέτρος θα γνωρίσει μαζί με τα παραμύθια της γιαγιάς, τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα. Θα γνωρίσει την τραχιά και άγρια φύση του τόπου και των ανθρώπων και θα μάθει για τους προγόνους του, που ξεχέρσωσαν την άγονη γη κάνοντάς τη ζωή και πεπρωμένο τους.
Το υποστατικό του παππού ξεχειλίζει από ιστορίες και μύθους του μαγικού κόσμου της Ανατολής, από ήχους, χρώματα και μυρωδιές, από μνήμες ανεξίτηλες που θα συνοδεύουν τον νεαρό ήρωα για πάντα.
«Η τραγωδία τον ξεριζωμού του από τα μέρη της Ανατολής εξακολουθεί ακόμη να πιέζει βαριά την καρδιά κάθε σύγχρονου Έλληνα,αδιάφορο αν κατοικούσε από πριν στη μητροπολιτική Ελλάδα ή αν ήρθε εξόριστος από τους πλούσιους κάπους και τα δασωμένα βουνά της Μικρασίας» γράφει ο Λόρενς Ντάρελ στον πρόλογό του για την αγγλική έκδοση. «Δεν μπορεί ποτέ να ξεχάσει. Αν είναι εξόριστος, ξαναγυρίζει πάλι και πάλι στην Ανατολή μέσα στα όνειρά του:
Τη νοσταλγεί μελαγχολικά όπως ο Αδάμ και η Εύα θα νοσταλγούσαν τον Κήπο της Εδέμ μετά την Έξωση.
Οι θεόρατες φλόγες από την πυρκαϊά της Σμύρνης φωτίσανε ολόκληρο τον ουρανό του ανατολικού Αιγαίου. Λένε, μάλιστα, ότι ακόμα κι ως τις απέναντι ακτές οι τοίχοι των κελλιών του Αγίου Όρους πήρανε κάποιο φέγγος από τη φευγαλέα λάμψη των πυρπολημένων πόλεων.
Τα νερά της Σμύρνης είχαν γεμίσει από κουφάρια. Αλλά κάτι περισσότερο
Από την αδικία, την απανθρωπιά και την παραφροσύνη της ιστορικής αυτής στιγμής, έχει μείνει στη σκέψη του σύγχρονου Έλληνα: μια αίσθηση χαμένου πλούτου, χαμένης ψυχικής γαλήνης».
Η Αιολική γη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, έργο του Ηλία Βενέζη. Εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 14 Δεκεμβρίου 1943, από τις εκδόσεις «Άλφα», με την καλλιτεχνική εκδοτική επιμέλεια του Γιάννη Σκαζίκη, σε 3.500 κοινά αντίτυπα και 400 πολυτελείας. Η συγγραφή του όμως είχε αρχίσει μερικά χρόνια πριν και συγκεκριμένα γύρω στο 1938.
Γραμμένο σε πρώτο ενικό πρόσωπο σε αυτό του το μυθιστόρημα ο Βενέζης αναφέρεται με νοσταλγία στις παιδικές του αναμνήσεις στις Κυδωνίες (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας. Ο συγγραφέας γεννήθηκε και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων σε αυτήν την περιοχή, έως το 1914, όταν άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ο ίδιος και η οικογένειά του έπεσαν θύματα του διωγμού. Σε αυτό το έργο, ο Βενέζης μας παρουσιάζει έναν κόσμο αιθέριο, αγγελικό και αγνό στα Κιμιντένια βουνά της Μικράς Ασίας.
Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή: Σάββας Κυριακίδης, Συνεργάτης στη διασκευή: Δημήτρης Χαλιώτης
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνικά-κοστούμια- Video: Παντελής Μάκκας
Μουσική σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης, Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ, Συνεργάτης Σκηνογράφος: Σωτήρης Μελανός
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλία Καραντζούλη
Bοηθός ενδυματολόγου: Έλλη Εμπεδοκλή, Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Μπίζα
Video Sand Artist: Ιρίνα Μπόικο, Β΄Βοηθός σκηνοθέτη: Φραγκίσκος Παπαδάκης
Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά
Διανομή
Αλίκη Αλεξανδράκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Μαρία Δελετζέ, Κωστής Καλλιβρετάκης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Παναγιώτης Κατσώλης, Νίκος Καρδώνης, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Κλεοπάτρα Μάρκου, Έλενα Μαρσίδου, Δημήτρης Μαύρος, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Ντάσκας, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Τάσος Ροδοβίτης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Βικτώρια Φώτα, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.
Φωτογράφος παράστασης: Ανδρέας Σιμόπουλος
Σημείωση: Οι Σκηνές του Εθνικού Θεάτρου λειτουργούν ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Η είσοδος των θεατών θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr και στο 210.7234567 (με χρήση πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας)
Πληροφορίες: Ταμεία κτηρίου Τσίλλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24), τηλ. 210.5288170-171