Τρεις καλλιτέχνες που έχουν σμιλέψει το δικό τους αποτύπωμα στον χώρο της γλυπτικής, πρόκειται να τιμήσει το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας. Η Ακαδημία Αθηνών αφιερώνει φέτος ιδιαίτερη θέση στη γλυπτική τέχνη και θα απονείμει το βραβείο της τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών στους Κυριάκο Ρόκο, Χρήστο Ρηγανά και Κωνσταντίνο Δικέφαλο.
Η τιμητική διάκριση στον Γιαννιώτη Κυριάκο Ρόκο (γ. 1945) έρχεται σε μία ιδιαίτερη χρονική συγκυρία. Την περίοδο αυτή παρουσιάζει μια ξεχωριστή πλευρά του έργου του στον τόπο καταγωγής του, το Μέτσοβο. Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ μοιράζεται με το κοινό 50 σχέδια, στα οποία αποτυπώνει αλληγορικές εικόνες με επίκεντρο τον άνθρωπο της εποχής. Πρόκειται για έργα ολοκληρωμένα που αποκαλύπτουν τη μαστοριά του Ρόκου στο χαρτί. Τα έργα αυτά πλαισιώνει μια σειρά από αντιπροσωπευτικά γλυπτά που φανερώνουν στο μάρμαρο, στο ξύλο μα και στο μέταλλο την πηγαία έμπνευση από το συναίσθημα και την σκέψη του δημιουργού, βγαλμένη σε οποιοδήποτε υλικό.
Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Ρόκος με την Πρόεδρο της Πινακοθήκης Τατιάνα Αβέρωφ και τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση τον Σεπτέμβριο. Ανάμεσά τους το πρόπλασμα του «Μετσοβίτη» ο οποίος σε λίγους μήνες θα κοσμεί κεντρικό σημείο του κοσμαγάπητου προορισμού. Ήδη, το πρόπλασμα του έργου μεταφέρθηκε σε εργαστήριο, προκειμένου να χυτευτεί σε μπρούτζο και σε φυσική διάσταση. Το εμβληματικό για την περιοχή γλυπτό πρόσφερε ο δάσκαλος και τα έξοδα της χύτευσης ανέλαβε η Βουλή των Ελλήνων.
Εκτός από έργα του Ρόκου, στην ίδια έκθεση παρουσιάζονται χαρακτικά της συντρόφου του Ρουμπίνας Σαρελάκου από μια πλούσια διαδρομή. Για το χαρακτικό της έργο βραβεύτηκε η καλλιτέχνις από την Ακαδημία Αθηνών το 1980. Αν δεν είναι το μόνο, είναι σίγουρα από τα σπάνια καλλιτεχνικά ζευγάρια που έχει τιμήσει η Ακαδημία.
Κυριάκος Ρόκος, «Συμπόσιο στην άνοιξη» (2008)
Ο Μεσσήνιος Χρήστος Ρηγανάς, γεννημένος το 1944 στην Καλαμάτα, εξακολουθεί να ζει και να δουλεύει στη γενέτειρά του. Απόφοιτος της ΑΣΚΤ από το εργαστήριο του Γιάννη Παππά, ο καλλιτέχνης αντλεί σχήματα και φόρμες από τη φύση και φιλοτεχνεί περίοπτα γλυπτά μνημειακού χαρακτήρα αλλά και μικρότερων διαστάσεων, από μάρμαρο, γρανίτη, μπρούτζο και ξύλο με κυβιστικές και μετά-κυβιστικές επιδράσεις και αναμνήσεις από την κυκλαδική τέχνη. Έργα του μνημειακής και εικαστικής γλυπτικής μεγάλων διαστάσεων βρίσκονται στην ΕΠΜΑΣ, στο ΥΠ.ΠΟ. κ.α., ενώ άλλα έχουν στηθεί σε δημόσιους χώρους στην Κόνιτσα, στην Καλαμάτα και στη Λεμεσό της Κύπρου.
Χρήστος Ρηγανάς, «Ερωτικό»
Νεότερος είναι ο Ζακυνθινός Κωνσταντίνος Δικέφαλος που γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε γλυπτική με δασκάλους τους Γιάννη Παππά, Θόδωρο Παπαγιάννη και Γιώργο Νικολαΐδη κι έγινε με τη σειρά του δάσκαλος στο εργαστήριο του Παπαγιάννη, ως ειδικός επιστήμων. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα του βρίσκονται στη συλλογή γλυπτών της ΑΣΚΤ, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Υπαίθριο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Fujimi στην Ιαπωνία, σε Πινακοθήκες και ιδρύματα, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κωνσταντίνος Δικέφαλος, «Σπείρα»
Η επίδοση των βραβείων θα γίνει κατά την πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας στις 20 Δεκεμβρίου (Τρίτη, 19.00), στην αίθουσα τελετών του μεγάρου (Πανεπιστημίου 28, Αθήνα).
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Ακαδημία Αθηνών / http://www.academyofathens.gr/