Η ατζέντα της εβδομάδας: Μουσική ιταλικού κινηματογράφου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, «Βέρθερος»
Shutterstock
Shutterstock

Η ατζέντα της εβδομάδας: Μουσική ιταλικού κινηματογράφου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, «Βέρθερος»

Η Μαρία Κάλλας, ο Άγγελος Δεληβορριάς, ο Στάνλεϋ Κούμπρικ, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο «Βέρθερος» είναι ορισμένα μόνο από τα ονόματα και τους τίτλους που αφορούν εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στην ελληνική πρωτεύουσα, για το διάστημα από τις 18 Μαρτίου έως τις 24 Μαρτίου.

Μεταξύ αυτών και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, συναυλία μουσικής ιταλικού κινηματογράφου από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Γιορτή Βιβλίου στο Μουσείο Μπενάκη, καθώς και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (21-29 Μαρτίου) στο οποίο θα αναφερθούμε εκτενώς σε επόμενο σημείωμά μας.

Διαλέξεις - Παρουσιάσεις

Διαλέξεις για τη Μαρία Κάλλας, τον Άγγελο Δεληβορριά και τον Στάνλεϋ Κούμπρικ, παρουσιάσεις βιβλίων τα οποία πραγματεύονται την πολιτιστική κληρονομιά και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και αντίστοιχες δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία εκδηλώσεων, αυτή την εβδομάδα.

Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1)συνεχίζεται (20/3, 18:00-20:00) η σειρά μαθημάτων όπου εξερευνάται η σχέση όπερας και αρχαίας τραγωδίας μέσα από δύο ρόλους που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας: τη «Νόρμα» του Μπελίνι (20/3)και τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι (27/3).

Η Μαρία Κάλλας σε συναυλία στη Βοστώνη, 28 Φεβρουαρίου 1974. Πηγή φωτ.: ΑΡ / J. Walter Green

Ενδιαφέρουσα και η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου (20:30-22:30), Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Φέρει τον τίτλο «Βρίσκουμε την Ποίηση στους δρόμους της Αθήνας», συνδιοργανώνεται με τον Κύκλο Ποιητών και περιλαμβάνει την προβολή βιντεοσκοπημένων ποιημάτων των Καβάφη, Σικελιανού, Σεφέρη, Σαχτούρη, Καρούζου, Μάτσης Χατζηλαζάρου, Ζωής Καρέλλη, Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, Γιώργου Ιωάννου, Κικής Δημουλά, Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Βαρβέρη, μεταξύ άλλων.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, στο βιβλιοπωλείο «Ianos» (Σταδίου 24) θα πραγματοποιηθεί (21/3, 19:00) εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Μήτσο Παπανικολάου με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατό του. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης καθένας θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να απαγγείλει ένα αγαπημένο του ποίημα.

Την προηγούμενη ημέρα (20/3, 20:30), στον «Ianos», ο Γιώργος Καραμπελιάς συνομιλεί με τον καθηγητή και αντιπρύτανη Γιώργο Ανδρειωμένο με θέμα «Ο Διονύσιος Σολωμός και το πρόταγμα της Ελευθερίας», ενώ, στις 22 Μαρτίου (18:00) παρουσιάζονται από τις εκδόσεις «Παπαζήση» οι συλλογικοί τόμοι σε επιμέλεια του Νικόλαου Ζαχαριά, «Πολιτιστική κληρονομιά και νέες τεχνολογίες» και «Αρχαιομετρία: Απόλυτες χρονολογήσεις και αναλύσεις».

Την ίδια ημέρα (22/3, 19:00), στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) θα πραγματοποιηθεί η ετήσια διάλεξη «Άγγελος Δεληβορριάς», όπου θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΑΠΘ), Αντώνης Κωτίδης, με θέμα «Το Μουσείο της οδού Κριεζώτου».

Υπενθυμίζεται ότι, διάλεξη για τον Άγγελο Δεληβορριά (1937-2018) διοργανώνεται κάθε Μάρτιο από το Μουσείο Μπενάκη, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον επί σειρά ετών διευθυντή του, Άγγ. Δεληβορριά, με ομιλητές οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα από τα πολλά πεδία που ενδιέφεραν τον τιμώμενο.

Πηγή: Μουσείο Μπενάκη

Ακόμη, στις 22 Μαρτίου (19:00), θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση εκδήλωση-αφιέρωμα στον Αμερικανό σκηνοθέτη Στάνλεϋ Κούμπρικ, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες».

Το αφιέρωμα στον Κούμπρικ περιλαμβάνει προβολή σκηνών από ταινίες του, συζήτηση και ομιλίες από τους Λ. Κατσίκα (καλ. διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας») και Γ. Ζουμπουλάκης (κριτικός κινηματογράφου). Συντονίζει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μ. Προβατάς.

Θέατρο

«Ιφιγένεια εν Ταύροις» και «Βέρθερος» είναι οι δύο παραγωγές που ξεχωρίσαμε και κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα. Βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, η όπερα «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, αφηγείται το σημείο τομής και την κατάληξη των μύθων της Ιφιγένειας και του Ορέστη.

Η όπερα είναι παραγωγή του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» και ανεβαίνει (18/3: 20:00 & 19/3: 18:30) στο θέατρο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5) με ένα εξαιρετικό καστ διακεκριμένων λυρικών καλλιτεχνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων και σπουδαστών της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, υπό τη διεύθυνση του Γ. Πέτρου και τη σκηνοθεσία του Θ. Παπακωνσταντίνου.

Η όπερα θα παρουσιαζόταν στο Ολύμπια, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, ως φόρος τιμής στη μεγάλη ντίβα, και επελέγη καθότι αποτέλεσε μία από τις σημαντικές ερμηνείες της Κάλλας.

Από την όπερα «Ιφιγένεια εν Ταύροις». Πηγή: Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτεχνικό γεγονός το ανέβασμα της όπερας «Βέρθερος» του Ζυλ Μασνέ στην Εθνική Λυρική Σκηνή (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364), σε σκηνοθεσία του αείμνηστου Σπύρου Ευαγγελάτου και αναβίωση σκηνοθεσίας από τον Ίωνα Κεσούλη.

Γραμμένη έναν περίπου αιώνα μετά το μυθιστόρημα του Γκαίτε, η όπερα αναφέρεται στην ιστορία του αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα στον νεαρό Βέρθερο (Φραντσέσκο Ντεμούρο) και τη Σαρλότ (Ανίτα Ρατσβελισβίλι). Διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος Καναδός αρχιμουσικός Ζακ Λακόμπ. Με την Ορχήστρα και την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Πρόβα Βέρθερου. Φωτ.: Α. Σιμόπουλος. Πηγή: Εθνική Λυρική Σκηνή

Ανεβαίνει στις 23, 26, 28, 31 Μαρτίου & 2, 4 Απριλίου 2023. Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακή: 18.30)

Συναυλίες - Μουσική

Μουσική ιταλικού κινηματογράφου και μελοποιημένη ποίηση είναι ορισμένα από όσα ξεχωρίζουμε αυτή την εβδομάδα στο μουσικό καμβά στης πρωτεύουσας. Οι μουσικόφιλοι και κινηματογραφόφιλοι μπορούν να παρευρεθούν (20/3, 20:30) στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ( Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή), όπου το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα ερμηνεύσει έργα Ιταλών μουσουργών που αγαπήθηκαν μέσα από την 7η Τέχνη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από όπερες των Μασκάνι και Πουτσίνι καθώς και αμιγώς κινηματογραφικές δημιουργίες των Νίνο Ρότα, Χένρι Μαντσίνι και Νικόλα Πιοβάνι.

Της συναυλίας θα προηγηθεί (19:30) ξενάγηση στην ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ «Modern Love (H αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας)».

Δείτε σχετικά για την έκθεση: «Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας»

Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της ΚΟΑ. Πηγή: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Συναυλίες-αφιερώματα διοργανώνει και αυτή την εβδομάδα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στις 21 Μαρτίου (20:30), την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, θα πραγματοποιηθεί η βραδιά ελληνικής μελοποιημένης ποίησης «Οι ποιητές μας τραγουδούν».

Οι Μανώλης Μητσιάς (τραγούδι) και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (αφήγηση, τραγούδι) θα ερμηνεύσουν έργα ποιητών και στιχουργών (Μαν. Αναγνωστάκης, Ν.ς Γκάτσος, Οδ. Ελύτης, Κων. Π. Καβάφης, Ν. Καββαδίας, Τ. Λειβαδίτης, Γ. Ρίτσος), που έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως οι Μ. Θεοδωράκης, Μ. Χατζιδάκις, Στ. Ξαρχάκος, Θ. Μικρούτσικος.

Η επιμέλεια των κειμένων είναι του Γιώργου Λιάνη. Στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις, ο Αχιλλέας Γουάστωρ, συμμετέχει 8μελής ορχήστρα.

Μητσιάς & Καραμπέτη @artwork Φοίβος Μπόζας. Πηγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Έργα για βιολί και πιάνο των Σούμαν, Μπραμς, Κόρνγκολντ και Θεοφανίδη θα ερμηνεύσουν ο βιολονίστας Αντώνης Σουσάμογλου και ο πιανίστας Σταμάτης Βλαχοδημήτρης στη συναυλία που θα δώσουν στις 23 Μαρτίου (20:30).

Ανάμεσα στις συναυλίες που προτείνουμε και εκείνη της Χορωδίας και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου (Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 50), με λαϊκά και άλλα τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, υπό τη διεύθυνση του Μιχ. Παπαπέτρου.

Η συναυλία θα δοθεί (22/3, 20:00) στο χώρο του φουαγιέ, όπου εκτίθεται το έργο «Λαϊκή Αγορά» του Π. Τέτση. Η είσοδος γίνεται με προσκλήσεις από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στους 103,7, από τη συχνότητα του οποίου θα μεταδοθεί επίσης η συναυλία.

Έργο του Τέτση. Πηγή: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Σε διαφορετικό μουσικό είδος, το θρυλικό ροκ συγκρότημα Socrates Drank The Conium ερμηνεύει (24/3, 21:30) μεγάλες επιτυχίες της δισκογραφίας του, στο Kyttaro Live Club (Ηπείρου 48 & Αχαρνών, 2108224134).

Εκθέσεις

Μεταξύ των εκθέσεων που παρουσιάζονται σε μουσεία και αίθουσες τέχνης, αναφερόμαστε στην έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και στην έκθεση έργων του Βασίλη Σκυλάκου στη «Roma Gallery».

Η έκθεση για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη πραγματοποιείται (έως 14/6) στο πλαίσιο του λογοτεχνικού έτους «Ιάκωβος Καμπανέλλης 2022», και στην Ακαδημία Αθηνών (Ανατολική Αίθουσα, Πανεπιστημίου 28), καθότι ακαδημαϊκός στην δρα «Λογοτεχνία (Θεατρική Δραματουργία)».

Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται χειρόγραφα, φωτογραφίες, σπάνιες εκδόσεις, δίσκοι μουσικής, αφίσες, τα άπαντα του συγγραφέα ώστε οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να τα φυλλομετρήσουν, και προβάλλεται η ταινία «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, η ζωή και το έργο του», μια παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. (Ωράριο Έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-14.00).

Από την έκθεση για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Πηγή: Ακαδημία Αθηνών

Έργα που ο Βασίλης Σκυλάκος (1930-2000) φιλοτέχνησε κατά τη διαμονή του στο εξωτερικό (Ρώμη, Κοπεγχάγη, Παρίσι) και σε ταξίδια που είχε κάνει εκείνη την περίοδο, παρουσιάζονται στην έκθεση «Travelogue. Έργα 1960-64» που φιλοξενείται (έως 29/4) στη «Roma Gallery» (Ρώμα 5).

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των αφαιρετικών έργων είναι ο βιομορφικός τους χαρακτήρας· τα βιομορφικά σχήματα λειτουργούν περισσότερο ως διαδρομές. Το χέρι του καλλιτέχνη χαράσσει αυτές τις άγνωστες διαδρομές πάνω στο ξύλο και στο χαρτί, συνθέτοντας έτσι ένα ασυνήθιστο ημερολόγιο ταξιδιών (travelogue).