Το νερό υπάρχει στη ζωή του ανθρώπου σε κάθε σημαντικό γεγονός. Στην ευρωπαϊκή παράδοση λαμβάνει πλήθος συμβολισμών που συνδέονται με τη γέννηση και την αναγέννηση της ζωής, τη γονιμότητα που φέρνει στη μητέρα γη, τον καθαρμό και τον εξαγνισμό θνητών και αθανάτων. Στην τέχνη, το στιγμιότυπο της γέννησης της Αφροδίτης και της αποθέωσης της ομορφιάς της απαθανατίστηκε στην αρχαία αγγειογραφία και τη ζωγραφική διαχρονικά, βρίσκοντας την πιο διάσημη απεικόνισή της στο περίφημο έργο του Μποτιτσέλι.
Το αναγεννημένο αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων στην περιοχή της Χαλέπας, σε μία συμβολική έκθεση για την πρακτική του λουτρού, αγκαλιάζει διαχρονικά την τέχνη από τα ριζώματα της κλασικής παράδοσης ως τις μέρες μας και παρουσιάζει την πιο «δροσερή» εκθεσιακή πρόταση του φετινού καλοκαιριού.
Είναι ευτύχημα που οι επιμελήτριες της έκθεσης, Έφη Πρωτοπαπαδάκη και Χρύσα Μπούρμπου, δεν ακολούθησαν στο στήσιμο χρονολογική σειρά, αλλά θεματική. Μέσα από έξι ενότητες, ο θεατής θα βρει αντικείμενα από την αρχαιότητα, είδη καθημερινής χρήσης, καθώς και έργα τέχνης του 19ου και του 20ού αιώνα σε μια ξεχωριστή καλλιτεχνική ώσμωση. Το εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου στη Μασσαλία, το MuCEM (Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée) και τη συνδρομή περισσότερων από 15 φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δεν είναι μόνο η «Η βάπτιση του Χριστού» του «δικού» μας Ελ Γκρέκο, που ταξίδεψε από το Ηράκλειο ειδικά για τον σκοπό της έκθεσης. «Η αρπαγή της Ευρώπης» του Ζαν-Ρενέ Γκογκέν, περίφημες συνθέσεις από δημιουργούς όπως ο Σεζάν κι ο Ζερόμ, σπάνιες διαφημιστικές αφίσες από τις αρχές του περασμένου αιώνα, αλλά και σύγχρονα έργα των Παύλου Σάμιου, Μαρίας Φιλοπούλου και Τάκη Κατσουλίδη, συνθέτουν με τα αρχαιολογικά εκθέματα ένα καλειδοσκόπιο του υδάτινου στοιχείου με έμπνευση και τόλμη.
Το «βάπτισμα» του αρχαιολογικού μουσείου στην ψηφιακή εποχή ανεβάζει κατά πολύ την εκθεσιακή εμπειρία. Υπάρχουν απτικά εκθέματα με γραφή μπράιγ, όπου οι επισκέπτες με προβλήματα όρασης μπορούν να λάβουν πολύτιμες πληροφορίες από αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων. Επίσης, το μουσείο παρέχει δίγλωσση ακουστική ξενάγηση και αναψυκτήριο, κάτι που, δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητο σε όλα τα μουσεία του τόπου.
Bath time! Σώμα-Νερό-Διάλογοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (Σκρα 15, Χανιά). Έως 5 Σεπτεμβρίου 2022