Η μουσική δεν επιτρέπεται, λόγω κορονοϊού, αλλά όχι παντού. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής και σε άλλα μέρη, μπορείτε να απολαύσετε υπέροχες παραστάσεις και συναυλίες, χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα μέτρα εναντίον της πανδημίας τηρούνται σε όλα αυτά τα σημεία και μάλιστα πολύ αυστηρά. Γιατί λοιπόν να μην προγραμματίσουμε εξόδους;
Πέντε παραστάσεις και συναυλίες, οι δύο για παιδιά και… παιδιά κάθε ηλικίας, θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και νύχτες. Λέμε ημέρες, γιατί υπάρχουν και πρωινές παραστάσεις για τα θεάματα της Λυρικής. Τηρούνται και με το παραπάνω όλα τα μέτρα, και δεν θα έχετε να φοβηθείτε τίποτα!
Για παιδιά κάθε ηλικίας
Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει ένα υπέροχα σπινθηροβόλο «μικρό μιούζικαλ» για παιδιά… κάθε ηλικίας που παίζεται σε διάφορες πόλεις. Ο τίτλος, «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» και φέρει τις βαριές υπογραφές των Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, που καταφθάνει ξανά στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να γοητεύσει το κοινό με το χιούμορ, την ποιητική του φλέβα και την ανατρεπτική του διάθεση.
Το «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» αποτελεί μια ιδεώδη εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο της μουσικής για παιδιά κάθε ηλικίας. Ξεκίνησε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 19 Δεκεμβρίου 2021 και για 15 μοναδικές παραστάσεις, ενώ τώρα περιοδεύει σε έξι πόλεις της Ελλάδας.
Στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στη Λάρισα (Θεσσαλικό Θέατρο, Θέατρο «Κώστας Τσιάνος») και στις 13 στην Καβάλα (Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου»).
Ακολουθούν:
Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας – 15 Ιανουαρίου 2022
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Ιωάννινα – 17 Ιανουαρίου 2022
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Πάτρα – 19 Ιανουαρίου 2022
Το έργο παρουσιάζεται σε νέα, ευρηματική σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, γνωστού για μια σειρά από σκηνοθετικές προτάσεις που συγχωνεύουν αξεδιάλυτα το μουσικό με το θεατρικό στοιχείο, και στελεχώνεται με μια εξαιρετική διανομή λαμπερών λυρικών ερμηνευτών με τη συμμετοχή πενταμελούς μουσικού συνόλου. Η θεματολογία, οι διασκεδαστικές ερμηνείες και η εξαιρετικά άμεση μουσική γραφή κάνουν τις βασικές έννοιες της μουσικής να μεταδίδονται απευθείας ακόμη και στο αμύητο κοινό, σαν παιχνίδι.
O Θοδωρής Αμπαζής, σημαντικός δημιουργός που συνδυάζει στις δουλειές του το σύγχρονο θεατρικό με το μουσικό ιδίωμα σε αξεδιάλυτη ενότητα, επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ μετά τη μεγάλη επιτυχία της παιδικής παράστασης Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς (Οκτώβριος 2017 – Ιανουάριος 2018), υπογράφοντας μια συναρπαστική παραγωγή με άφθονο χιούμορ, ελκυστικές μελωδίες και εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια.
Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Κυπουργός, το λιμπρέτο ο Θωμάς Μοσχόπουλος σε συνεργασία με τον συνθέτη, το σκηνικό και τα κοστούμια ο Κέννυ ΜακΛέλλαν και τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Χάρης Ανδριανός / Παύλος Πανταζόπουλος (Βασιλιάς), Βάσια Ζαχαροπούλου (Μούσα), Δημήτρης Ναλμπάντης (Μουσικός).
Ερωτευμένο σύννεφο
Η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής ετοίμασε μια έξοχη όπερα για παιδιά και νέους στο ΚΠΙΣΝ. Την Κυριακή κάνει πρεμιέρα «Το ερωτευμένο σύννεφο» της Σοφίας Καμαγιάννη, που θα παρουσιασθεί και σε κάποιες πρωινές παραστάσεις.
Το νέο έτος ανοίγει για την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ με ένα μαγευτικό παραμύθι από την Ανατολή, έναν ύμνο στον άνθρωπο. H νέα όπερα για παιδιά και νέους Το ερωτευμένο σύννεφο της συνθέτριας Σοφίας Καμαγιάννη σε λιμπρέτο της Ελένης Ζαφειρίου βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Ναζίμ Χικμέτ αποτελεί παραγγελία και ετοιμάζεται να ταξιδέψει τους θεατές σε τόπους και χρόνους μακρινούς μέσα από τη δύναμη της μουσικής και της ποίησης. Πρόκειται για παράσταση υψηλών συμβολισμών και συναισθηματικού πλούτου.
Το Ερωτευμένο σύννεφο του σημαντικού Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ αποτελεί μια ανυπόκριτα ρομαντική αλληγορία του ιδεαλιστικού αγώνα για τα ιδανικά και τις αξίες, που συγκινεί ακόμη και στις μέρες μας εξαιτίας της ειλικρίνειας και της ευαισθησίας με τις οποίες εξυμνεί πανανθρώπινες αξίες όπως η ελευθερία, η αλληλεγγύη, η φιλία, ο αγώνας για την κοινωνική δικαιοσύνη, η αυτοθυσία και η βαθιά αγάπη για τη ζωή, καταδικάζοντας παράλληλα τη βία του πολέμου, της εκμετάλλευσης και της απληστίας.
Στην παράσταση συμμετέχουν συνολικά 70 μέλη της παιδικής και νεανικής χορωδίας Rosarte, που ίδρυσε και διευθύνει η μαέστρος Ρόζη Μαστροσάββα. Επιστέγασμα της πορείας της, τα τέσσερα χρυσά μετάλλια από τις τρεις Χορωδιακές Ολυμπιάδες όπου συμμετείχε (Γκρατς 2008, Ρίγα 2014, Τσουάνε Νότιας Αφρικής 2018), καθώς και η βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών για την υψηλότατη προσφορά στο καλλιτεχνικό στερέωμα της χώρας μας.
8, 9, 13, 14, 15, 16 Ιανουαρίου 2022
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή 19.30) / 11.00 (πρωινές παραστάσεις στις 8, 9, 15/1)
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Ερμηνεύουν: Μιράντα Μακρυνιώτη (Αϊσέ), Γιάννης Φίλιας (Σύννεφο), Βασίλης Δημακόπουλος (Καρά Σεϊφί)
Μουσικοί: Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Φίλανδρος Κάρρας (κλαρινέτο / μπάσο κλαρινέτο), Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Γιώργος Μπουκαούρης (κρουστά), Έλενα Λαζαρέτου (πιάνο), Τάσος Γουσέτης (βιολί), Δημήτρης Κοτταρίδης (βιολοντσέλο)
Νέυ (προηχογραφημένο): Φώτης Μυλωνάς
Σονάτες για τσέλο και πιάνο
Ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης και ο τσελίστας Άγγελος Λιακάκης, δύο καταξιωμένοι μουσικοί εγνωσμένης χημείας που το 2022 κλείνουν 10 χρόνια κοινής καλλιτεχνικής πορείας, συναντώνται τη Δευτέρα ώρα 8.30μμ στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Θα ερμηνεύσουν τρεις σονάτες: των Μαρτινού, Χίντεμιτ και Μπραμς που παρά τις προφανείς διαφορές τους, είναι εξίσου επιβλητικές, επιτυγχάνοντας να ισορροπούν την πιο πηγαία συναισθηματικότητα με την λεπτή, «χειρουργικής ακρίβειας» εγκεφαλικότητα.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συναυλίας μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με τίτλο Σονάτες για Τσέλο και Πιάνο. Θα είναι μια βραδιά που θα παρασύρει τους ακροατές σε ευρεία γκάμα μουσικών απολαύσεων. Ο ώριμος λυρισμός του Μπραμς, η καυστική, ειρωνική γλώσσα του Χίντεμιτ και ο σαρωτικός δυναμισμός του Μαρτινού διαμορφώνουν ένα ολοζώντανο, πολύχρωμο μουσικό τοπίο, εξαιρετικού ενδιαφέροντος και υψηλών συγκινήσεων.
Σούμπερτ και Ντεμπυσί
Πιανίστα με πορεία πέντε δεκαετιών στις συμφωνικές αίθουσες του κόσμου, εκλεπτυσμένη ερμηνεύτρια με έντονη προσωπικότητα, γεμάτη γαλήνια δύναμη και αφοπλιστική αμεσότητα, η Maria João Pires [Μαρία Ζοάο Πίρες] έρχεται Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 στις 8:30 το βράδυ για να δώσει ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στο πλαίσιο της σειράς Piano Masters.
Έχοντας στο βιογραφικό της σημαντικές δισκογραφικές καταθέσεις αναφοράς αλλά και ζωντανές ερμηνείες στο κλασικό και το ρομαντικό ρεπερτόριο, η πορτογαλίδα σολίστ, σε αυτή τη μουσική της συνάντηση με το ελληνικό κοινό, θα αναδείξει μερικές από τις ωραιότερες σελίδες της πιανιστικής εργογραφίας: τη Σονάτα για πιάνο αρ. 13 σε λα μείζονα, D. 664 και τη Σονάτα για πιάνο αρ. 21 σε σι ύφεση μείζονα, D. 960 του Franz Schubert [Φραντς Σούμπερτ] καθώς και τη Σουίτα από το Μπέργκαμο του Claude Debussy [Κλωντ Ντεμπυσσύ].
Η εμφάνιση της Maria João Pires στo Μέγαρο ανήκει στις εκδηλώσεις του κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές.
Τζαζ τρίο
Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στις 8:30 το βράδυ, το jazz trio του Στέφανου Χυτήρη (ντραμς), της Ingrid Laubrock [Ίνγκριντ Λάουμπροκ] (σαξόφωνα) και του Elias Stemeseder [Ελίας Στέμεζεντερ] (πιάνο) παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια μουσική περφόρμανς που εξερευνά τα όρια ανάμεσα στις μουσικές συνθέσεις και στη δημιουργία πολυδιάστατων ηχητικών τοπίων. Οι τρεις καλλιτέχνες γνωρίστηκαν στην Νέα Υόρκη, σε διάφορους χώρους της οποίας έκαναν κοινές εμφανίσεις. Η συναυλία τους με free jazz αυτοσχεδιασμούς στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος αποτελεί το ντεμπούτο του Τρίο στην Ευρώπη και σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας διεθνούς ανοδικής πορείας.
Ο ντράμερ Στέφανος Χυτήρης μεγάλωσε στην Αθήνα και συμμετέχει σε σχήματα της αυτοσχεδιαστικής σκηνής σε Ελλάδα και Νέα Υόρκη. Έχει σπουδάσει και δουλέψει με τον ντράμερ Michael Carvin, σε παραγωγή του οποίου κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ “The Flux Project-PYR | N” (Σεπτέμβριος 2014). Στη συνέχεια, ηχογράφησε το άλμπουμ “Egata” (Μάρτιος 2017) συμπράττοντας με σύνολο επτά μουσικών, το οποίο διηύθυνε ο ίδιος. Το 2019 κυκλοφόρησε το ντουέτο με πιάνο “17 takes”.
Η σαξοφωνίστρια και συνθέτρια Ingrid Laubrock κατάγεται από την Γερμανία, αλλά έζησε αρκετά χρόνια στο Λονδίνο. Από το 2008 έχει ως έδρα της το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία: Downbeat, BBC Jazz Award, the Art Foundation, SWR German Radio Jazz Prize, German Record Critics κ.ά. Έχει συνεργαστεί και ηχογραφήσει, μεταξύ άλλων, με τους Anthony Braxton, Muhal Richards Abrams, Dave Douglas, Kenny Wheeler, Jason Moran, Tim Berne, William Parker, Tom Rainey, Mary Halvorson, Kris Davis, Tyshawn Sorey, Craig Taborn, Luc Ex, Django Bates’ Human Chain. Έλαβε επίσης μέρος στο πρότζεκτ “Egata” του Στέφανου Χυτήρη. Τα προσωπικά της άλμπουμ γίνονται δεκτά με ενθουσιασμό από το κοινό της αυτοσχεδιαστικής μουσικής αλλά και από τους κριτικούς.
Ο πιανίστας Elias Stemeseder είναι αυστριακής καταγωγής και κινείται, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ Βερολίνου και Νέας Υόρκης. Από το 2008 είναι μέλος του τρίο του ντράμερ Jim Black, με τον Thomas Morgan στο κοντραμπάσο. Έχει συμμετάσχει σε πρότζεκτ του John Zorn καθώς και στα σχήματα των Greg Cohen, Philipp Gropper, Anna Webber, Robert Landfermann κ.ά.