Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις με θέμα την κλιματική αλλαγή
Νεώρια αρχαιολογικού χώρου Οινιαδών, Αιτωλοακαρνανία. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ
Νεώρια αρχαιολογικού χώρου Οινιαδών, Αιτωλοακαρνανία. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις με θέμα την κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή μέσα από την πραγματικότητα και τον μύθο αποτελεί το θέμα της έβδομης εβδομάδας εκδηλώσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού για το έτος 2023, που ούτως ή άλλως έχει ως γενική θεματική την κλιματική αλλαγή.

Οι εκδηλώσεις μεταξύ 17 και 20 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε Ερέτρια, Καρδίτσα, Ρέθυμνο, Μεσολόγγι και Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού –απαραίτητη η προκράτηση εδώ – καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.

Η έβδομη εβδομάδα του προγράμματος ξεκινά με τη μουσική παράσταση «Ο Καραγκιόζης και τα θηρία της κλιματικής αλλαγής», από το Θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση, και παρουσιάζεται στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας, στις 17 και 18 Αυγούστου (20:30). Μέσα από τα τραγούδια, τις χορογραφίες και τις ζωντανές μουσικές εκτελέσεις, η παράσταση αναδεικνύει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας και τον ρόλο που καθένας μας μπορεί να παίξει στην προστασία του.

Από την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και τα θηρία της κλιματικής αλλαγής». Φωτ.: S. Camplioni. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Η εβδομάδα συνεχίζεται με τη νέα θεατρική παραγωγή «σάμερταϊμ» της ομάδα bijoux de kant, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, η οποία κάνει πρεμιέρα στον Αρχαιολογικό χώρο Ναού Απόλλωνα στη Μητρόπολη Καρδίτσας στις 18 και 19 Αυγούστου (20:00). Στην νέα της παραγωγή, η ομάδα bijoux de kant επιλέγει τον ποιητικό λόγο για να μιλήσει για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, για όλα όσα οι αισθήσεις του σώματος έχουν αντιληφθεί από καιρό ενώ το μυαλό αργεί.

Από την παραγωγή «σάμερταϊμ». Φωτ.: Ε. Σκουρλέτη. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Ακολουθούν η μουσικοθεατρική παράσταση «Πνοές σε τρεις χορδές» κατά την οποία η Γεωργία Νταγάκη και ο Τάκης Χρυσικάκος παρουσιάζουν στη Φορτέτσα Ρεθύμνου μια παράσταση αφιερωμένη στη φύση και την αναπαράστασή της στην ελληνική μουσική και τη λογοτεχνία.

Όπως και η μουσική παράσταση «Η καμπάνα του νερού» με τους Σοφία Παπάζογλου και Χρίστο Τσιαμούλη, οι οποίοι μέσα από τον διάλογο τραγουδιού και πρόζας ανακαλούν τον μύθο και το γεγονός που τον αρνήθηκε. Το γεγονός υπήρξε η καταβύθιση του όμορφου και μοναδικού βυζαντινού μνημείου της Παναγιάς της Επισκοπής. Αμφότερες οι παραστάσεις παρουσιάζονται στα Νεώρια αρχαιολογικού χώρου των Οινιαδών στο Μεσολόγγι, στις 19 και 20 Αυγούστου (21:00).

Από την παράσταση «Πνοές σε τρείς χορδές». Φωτ.: Γεωργία Νταγάκη. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Το πρόγραμμα της εβδομάδας ολοκληρώνεται με την παράσταση πολυμέσων «Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών / Μια Αποκάλυψη» των Γιώργου Μουλουδάκη, Σοφίας Χιλλ και Studio 19st στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης στις 20 και 21 Αυγούστου (21:15). Η παράσταση ψηλαφεί το ψυχικό τραύμα της εξακολουθητικά επικείμενης μες στους αιώνες καταστροφής, που στις μέρες μας βαφτίζεται κλιματική κρίση.

Κεντρική φωτ.: Νεώρια αρχαιολογικού χώρου Οινιαδών, Αιτωλοακαρνανία. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Διαβάστε Περισσότερα