Η φετινή Art Athina, στοιχηματίζουμε, θα είναι η φουάρ των πολλών ρεκόρ. Η πανδημία και η διετής αναγκαστική απουσία το χρώσταγε στον κόσμο της διοργάνωσης και στους Έλληνες γκαλερίστες. Επιστρέφει, λοιπόν, δυναμικά ο εικαστικός θεσμός στο εμβληματικό Ζάππειο Μέγαρο με 81 γκαλερί από 14 χώρες - τις περισσότερες από κάθε άλλη φορά στη 25χρονη ιστορία του - και δύο δυνατά χαρτιά: Την καλοκαιρία και τη γειτονική γιορτή βιβλίου (θα διαρκέσει έως την Κυριακή 18/9). Τη στιγμή που καταγράφουμε, επικρατούσε μια χαρούμενη αναταραχή. Οι ιδιοκτήτες αιθουσών είχαν συγκρατημένο ενθουσιασμό και οι τεχνικοί φρόντιζαν τις τελικές λεπτομέρειες στο κρέμασμα και τον φωτισμό των έργων.
Η πρώτη επίσκεψη στον χώρο δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις, δεν προκαλεί ιδιαίτερες εντάσεις, κυρίως στο χώρο των γκαλερί, αλλά όσοι θυμούνται τη φουάρ το 2019, σίγουρα θα τη βρουν πλουσιότερη, καθώς οι αίθουσες αναπτύσσονται ολόγυρα από το περιστύλιο. Η ζωγραφική παραμένει κυρίαρχη μορφή τέχνης με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, ενώ δίνεται έμφαση στην αρχιτεκτονική με τη δημιουργία των Art Athina Pavilions στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου.
Όλες οι τάσεις εκπροσωπούνται και το πλήθος των συμμετεχόντων θα ικανοποιήσει κάθε φιλότεχνο, ακόμη και τον πιο απαιτητικό, αυτόν που δεν συγκινείται από ονόματα του «συρμού». Ίσως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εκτός από τις ευπώλητες προτάσεις, πολλοί γκαλερίστες τόλμησαν να εμπιστευτούν νέους κι άγνωστους στο ευρύ κοινό καλλιτέχνες.
Προσωπικά, στάθηκα στη συμμετοχή της Citronne, μια πολύ καλή προσπάθεια της Τατιάνας Σπινάρη, που έχει πάντα συνέπεια στους καταξιωμένους καλλιτέχνες που παρουσιάζει (Γιάννης Αδαμάκος, Γιώργος Λάππας, Βάνα Ξένου), καθώς και στην γκαλερί Ζουμπουλάκη που επενδύει στους νέους δημιουργούς (Δέσποινα Φλέσσα, Θωμάς Διώτης). Το βέβαιο είναι ότι ο επισκέπτης θα χρειαστεί χρόνο - και υπομονή - προκειμένου να περιηγηθεί στα περίπτερα, ειδικά στα σημεία όπου τα έργα είναι περισσότερο στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του '80 και '90 με αρχειακό υλικό από παλαιότερες διοργανώσεις της Αrt Athina σε συνεργασία με το αρχείο της ΕΡΤ (ανάμεσα στους συμμετέχοντες και ο πρόσφατα χαμένος Γιώργος Λαζόγκας). Πάντως, μας λείπει ένα αφιέρωμα στους δύο μεγάλους απόντες της χρονιάς, στον Αλέκο Φασιανό, αλλά και στον Χρόνη Μπότσογλου που υπήρξε δάσκαλος σε πολλούς από τους φτασμένους σήμερα ζωγράφους.
Το Ζάππειο είναι χώρος εξαιρετικά φιλικός στα παιδιά και η φετινή Art Athina δίνει έμφαση σε πολυσυλλεκτικά workshops, υπό την καθοδήγηση έμπειρων εικαστικών, εκπαιδευτικών, ιστορικών τέχνης και art therapists. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και σχεδιασμένο ώστε τα παιδιά να έρθουν σε άμεση, βιωματική επαφή με την τέχνη και να γίνουν πιο ανοιχτά σε μια πληθώρα αντισυμβατικών υλικών, προσεγγίσεων αλλά και τεχνικών.
Οι θεματικές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως: Κολάζ, ζωγραφική, γλυπτική, μαστορική, αρχιτεκτονική, θεατρικό παιχνίδι, μονοτυπία, χαρτοκοπτική και πολλά ακόμη, στα οποία οι συμμετέχοντες εκφράζονται, συνδιαλέγονται με σημαντικούς καλλιτέχνες και διασκεδάζουν δημιουργώντας. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα με τίτλο «Ζωγραφίζοντας με τον Van Gogh», τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους «Ηλιοτρόπια» (Σάββατο, 15.30)
Αυτό το Σαββατοκύριακο το κοινό θα σχηματίσει και πάλι ουρές στο πιο όμορφο, ίσως, μέγαρο της πρωτεύουσας για να βρεθεί κοντά στα έργα και, κυρίως, κοντά σε αγαπημένους καλλιτέχνες. Δεν θα απογοητευθεί.
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: μόνο με προσκλήσεις. Σάββατο 17 έως Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου: 12.00-21.00. Είσοδος: Εισιτήριο: 10€, μειωμένο: 7€ (φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 ετών). Ελεύθερη είσοδος: Παιδιά έως 18 ετών, ΑμεΑ, φοιτητές της ΑΣΚΤ, μέλη της ΑΙCA και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης και του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.