Σε ένα γκαλά οργάνωσης προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης των συγγραφέων στη Νέα Υόρκη έκανε στις 18 Μαΐου την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την επίθεση που είχε δεχθεί με μαχαίρι, τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ο Σαλμάν Ρούσντι, βραβευμένος με Πούλιτζερ, το 1981, για το μυθιστόρημά του «Τα παιδιά του μεσονυκτίου».
Βρετανός λογοτέχνης ινδικής καταγωγής, που έχει λάβει την αμερικανική υπηκοότητα και ζει στη Νέα Υόρκη, ο Σαλμάν Ρούσντι, έλαβε τιμητική διάκριση από την PEN America, οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης και της λογοτεχνίας, της οποίας ήταν πρόεδρος.
Η παρουσία του 75χρονου Ρούσντι, στο γκαλά, δεν είχε αναγγελθεί εκ των προτέρων, ο ίδιος απευθύνθηκε στους 700 προσκεκλημένους του αναφερόμενος στην τρομοκρατία.
«Η τρομοκρατία δεν θα πρέπει να μας τρομοκρατεί. Η βία δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει. Ο αγώνας συνεχίζεται», σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 12 Αυγούστου, ο Ρούσντι είχε προσκληθεί σε λογοτεχνική εκδήλωση στην Τσοτάκουα, μικρή πολιτιστική πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Όταν πήρε τον λόγο, νεαρός Αμερικανός λιβανικής καταγωγής, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι υποστηρικτής του σιιτικού Ιράν, όρμησε πάνω του και τον μαχαίρωσε περίπου δέκα φορές.
Θεατές και φρουροί έθεσαν υπό έλεγχο τον επιτιθέμενο, ο οποίος συνελήφθη αμέσως. Σε αυτόν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχει προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του.
Ο λογοτεχνικός πράκτοράς του Άντριου Γουάιλι αποκάλυψε τον Οκτώβριο ότι ο λογοτέχνης έχασε την όραση από το ένα του μάτι και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το ένα του χέρι.
Πηγή φωτ.: ΑΡ / Frank Franklin II
Κατά την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου μυθιστορήματος που εξέδωσε (Φεβρουάριος), «Victory City» («Πόλη της Νίκης»), ο συγγραφέας είχε εκμυστηρευτεί στο περιοδικό «The New Yorker» στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρούσε μετά την επίθεση, ότι δυσκολεύεται πολύ να γράψει και ότι υποφέρει από μετατραυματικό στρες.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι από το 1989, ο Σαλμάν Ρούσντι, ζει υπό την απειλή θανάτου ύστερα από φάτουα που είχε εκδοθεί εναντίον του από το Ιράν μετά την κυκλοφορία του διάσημου βιβλίου του «Οι Σατανικοί Στίχοι».