«Μπήκαμε στο πιο όμορφο μέρος κι όταν βγήκαμε ήταν το αντίθετο» καθώς «το σπίτι μας, η ψυχή μας, η καρδιά μας δέχθηκαν επίθεση». Η επίθεση έγινε όταν ήμασταν «όλοι μια αγκαλιά και γιορτάζαμε τη ζωή […] την κορυφαία στιγμή της ημέρας, την ανατολή του ηλίου» όταν τα χρώματα ξεπροβάλλουν στον ουρανό. Οι φράσεις προέρχονται από μετέχοντες στο μουσικό φεστιβάλ Supernova κοντά στο κιμπούτς Ρέιμ στο νότιο Ισραήλ, που επέζησαν της σφαγής της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, και περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ του Ντούκι Ντρορ (γενν. 1963), «Supernova» (2023, 52’), το οποίο προβλήθηκε (8/2) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ, Νόαμ Κατς.
«Συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου – μία σφαγή που είχε ως αποτέλεσμα να δολοφονηθούν αδίστακτα από τους τρομοκράτες της Χαμάς πάνω από 1.200 άτομα και πάνω από 240 άτομα να απαχθούν ως όμηροι. […] 125 ημέρες πέρασαν με έναν αμυντικό πόλεμο που μας επιβλήθηκε, που στόχο έχει να απομακρύνουμε την απειλή μιας ριζοσπαστικής, εξτρεμιστικής, γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης που κατέλαβε τη Γάζα και είναι αποφασισμένη να καταστρέψει το Ισραήλ και το λαό του», όπως τόνισε –μεταξύ άλλων– κατά τον χαιρετισμό του, πριν από την έναρξη της προβολής, ο Νόαμ Κατς.
«125 ημέρες πέρασαν και οι μαρτυρίες συνεχίζουν να συσσωρεύονται για τις βάρβαρες αποτρόπαιες πράξεις τρομοκρατίας που διαπράχθηκαν εναντίον ανδρών και γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων», συμπλήρωσε. Οι μαρτυρίες διηγούνται τα γεγονότα και συγκλίνουν στη φρίκη, χτίζοντας ένα μελανό κεφάλαιο στην ιστορία του Ισραήλ.
Οκτώ μαρτυρίες –μεταξύ αυτών κι ενός πατέρα που έγινε μάρτυρας (μέσω κλήσης) της βιαιότητας που βίωσαν τα παιδιά του– περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ από κοινού με βίντεο που είχαν τραβήξει οι συγκεκριμένοι μετέχοντες στο φεστιβάλ για τις στιγμές χαράς αλλά και όταν αυτή απότομα ανατράπηκε με ήχους πυροβολισμών και αναχαιτίσεις ρουκετών που ορισμένοι –στην αρχή– θεώρησαν ως πυροτεχνήματα «παραδομένοι» στην ευθυμία της μουσικής γιορτής.
Μαρτυρίες όπως «εγκαταλείψαμε το αυτοκίνητο κι αρχίσαμε να τρέχουμε. Είχαμε την αίσθηση ότι κάτι φρικτό θα συμβεί. […] Μας πυροβολούν παντού. […] Είπε ''είμαι ένας από εσάς'', και τότε συνειδητοποίησα ότι ήμουν σε πόλεμο. […] Ξάπλωσα κάτω από το τανκ, με πυροβόλησαν στο πόδι και είπα στον εαυτό μου ''μείνε ζωντανή''. […] Κρυφτήκαμε μέσα σε χημικές τουαλέτες και καθίσαμε κάτω. Έξω, πυροβολούσαν προς τις τουαλέτες στο ύψος του κεφαλιού. […] Σε ένα μικρό καταφύγιο για 10 άτομα στριμωχτήκαμε 30 και άρχισαν να μας ρίχνουν χειροβομβίδες. Κάποιοι ανατινάχθηκαν, κρύφτηκα κάτω από τα πτώματα και σκεφτόμουν ότι η επόμενη χειροβομβίδα θα με σκοτώσει» δεν ηδύνατο να σχολιαστούν περαιτέρω καθώς υπογραμμίζουν το αποτρόπαιο γεγονός.
Δεν δίστασαν να το καταγράψουν και να επικοινωνήσουν μέσω βίντεο οι τρομοκράτες της Χαμάς· η συμπερίληψη στο «Supernova» βίντεο της Χαμάς είναι τα πειστήρια των τρομοκρατών ότι έσπειραν το θάνατο στο διάβα τους ακόμη κι αν οι φεστιβαλιστές δεν ήταν στόχος, απλώς βρέθηκαν στο δρόμο τους. Υποδείξεις των τρομοκρατών όπως «είναι σκλάβα πολέμου» από κοινού με την εργαλειοποίηση των βιασμών και της σεξουαλικής βίας από τη Χαμάς, καταδεικνύουν την ωμότητα και απανθρωπιά από την οποία διακατέχονται.
Τρομοκράτες μεταφέρουν στη Γάζα Ισραηλινή την οποία απήγαγαν από κιμπούτς στο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Πηγή: AP Photo, File
Ορισμένες από τις αντιθέσεις που καταγράφηκαν στο άρτια δομημένο ντοκιμαντέρ είναι η χαρά της ζωής που εξ απίνης ανατρέπεται και κυριαρχεί ο φόβος του τέλους, οι φράσεις «κρύφτηκα και προσευχόμουν να ζήσω» έναντι «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», καθώς και τα σώματα που κείτονται στο έδαφος αφότου έχουν αντιμετωπιστεί με βία ενώ λίγα βήματα μακριά και εντός καταφυγίου, τραυματισμένοι προσπαθούν να φροντίσουν μία περισσότερο τραυματισμένη.
«Θέλω να πάω σπίτι» ακούμε σε ένα βίντεο που καταγράφηκε εν μέσω επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, μιας και το σπίτι συνάδει με την ασφάλεια και τη θαλπωρή. Το τραύμα παραμένει ανεπούλωτο και τέτοιου είδους τραύματα δεν τυγχάνουν επούλωσης καθότι –πέραν του βιωματικού για όσους βρέθηκαν εκεί– καταγράφονται στο συλλογικό ασυνείδητο πολιτών ενός κράτους.
«Δεν μπορώ να κοιμηθώ, θυμάμαι τι έγινε. Για λίγες μέρες δεν ένιωθα ζωντανός, ήμουν νεκρός σε ένα κομμάτι του σώματός μου» και «τι θαύμα; (σ.σ που κάποιοι επέζησαν) Πέθαναν άνθρωποι» είναι μαρτυρίες που προκαλούν σιγή όπως επικράτησε από πλευράς του κοινού με το πέρας της προβολής του ντοκιμαντέρ στην αίθουσα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
«Είναι η πρώτη φορά που ταινία μου έχει τόσο κοντινή απόσταση από τα γεγονότα. Όταν η Ιστορία σου χτυπά την πόρτα πρέπει να το κάνεις τώρα για να το δείξεις στο κόσμο, να δείξεις μια ιστορική στιγμή, υπαρξιακή για το Ισραήλ», ανέφερε με το πέρας της προβολής ο σκηνοθέτης Ντούκι Ντρορ, και συμπλήρωσε: «οι συνεντευξιαζόμενοι είναι δυνατοί να πουν τις ιστορίες τους, να κινηματογραφηθούν, να δείξουν τα βίντεο στο κινητό τους».
«Υπάρχουν ερωτηματικά για το τι συνέβη την 7η Οκτωβρίου 2023, αλλά ότι συνέβησαν όλα αυτά είναι ενδεικτικό του πόσο εύθραυστη είναι η ελευθερία· η ελευθερία είναι κάτι πολύτιμο που πρέπει να το προστατεύσουμε», σχολίασε ο Ντούκι Ντρορ επισημαίνοντας ότι «δεν υπήρξε καταδίκη ή κάποιου είδους κριτική από την ελίτ της Παλαιστίνης εναντίον της επίθεσης της Χαμάς».
Σκηνές, συντρίμμια και ένα καμένο φορτηγάκι βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο του μουσικού φεστιβάλ Supernova κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023. Πηγή: AP Photo/Ohad Zwigenberg
*Το ντοκιμαντέρ «Supernova» έχει ήδη προβληθεί σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, καθώς και σε τηλεοπτικά δίκτυα όπως το BBC το Channel 4, το Canal +. Έχει προγραμματιστεί να προβληθεί προσεχώς και σε άλλες χώρες, όπως προκύπτει και από την παρακάτω προαναγγελία.
Κεντρική φωτ.: Ισραηλινοί στρατιώτες επιθεωρούν το χώρο του μουσικού φεστιβάλ κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023. Πηγή: AP Photo/Ariel Schalit.