Στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε ο ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου για να παρουσιάσει στην γκαλερί «Kapopoulos Fine Arts», μια σειρά έργων που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια. Η έκθεση του δημιουργού έρχεται λίγους μήνες μετά την αναδρομική που του αφιέρωσε το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα.
Ο Γεωργίου παρουσιάζει έργα της τελευταίας περιόδου που απηχούν το στίγμα του στα εικαστικά. Επίσης, παρουσιάζει μια σειρά μικρών γλυπτών εμπνευσμένων από τις γλυπτικές του εγκαταστάσεις με τους γνωστούς κόκκινους ακροβάτες-χορευτές όπως στο έργο METEORON που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων ανάλογων γλυπτών μνημειακών διαστάσεων που βρίσκονται εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Κίνα.
Η σχέση του καλλιτέχνη με τη Θεσσαλονίκη είναι τακτική καθώς το 2019 είχε πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών έκθεσή του που στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Ελληνικού προξενείου.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1956, σπούδασε αρχικά σκηνογραφία στη Φλωρεντία και μετά στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1982-1986), ζωγραφική με τους Δ. Μυταρά και Δ. Κοκκινίδη και γλυπτική με τον Θ. Πανουργιά. Συνέχισε λαμπρές σπουδές στο Royal College of Fine Arts του Λονδίνου (1985-1986) με δάσκαλο τον Peter de Francia.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προτού έρθει στην Αθήνα για σπουδές, έκανε τις πρώτες του ατομικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη (1974, 1977, 1978, 1979). Έκτοτε αναπτύσσει μια πλούσια εκθεσιακή δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από την τακτική παρουσία του στην Ελλάδα, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε διεθνή εικαστικά κέντρα.
Γλυπτά του Γεωργίου κοσμούν δημόσιους χώρους στο Βέλγιο (St. Elizabeth Hospital-Brussels), στην Κίνα (Vanke Mall , Yia Yuan Gardens etc), στην Αθήνα (Greek riviera -Βουλιαγμένη, Βούλα, Π. Φάληρο), στην Αλεξανδρούπολη, στο Λουξεμβούργο, στον Καναδά, στο Μαϊάμι κλπ.
Έργα του επίσης βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και Τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις (Ιαπωνία, Ιταλία, Βέλγιο κλπ). Έχει τιμηθεί με ειδικά Βραβεία στο Βέλγιο (Young European Artists, 1990 και 1992) και στην Trienalle της Οσάκα (1993), και με το Α’ βραβείο στον 20ό διεθνή διαγωνισμό Premio di Sulmona, στην Ιταλία (1992).
Το 2011 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη μεγάλη έκθεση «China-Eu Union and the Emperor Qin Warriors», που οργανώθηκε στο πλαίσιο του «ευρω-κινεζικού πολιτιστικού διαλόγου», στις Βρυξέλλες και στην Κίνα και το 2012 πραγματοποιήθηκε αναδρομική του έκθεση στη Σαγκάη, με ζωγραφικά και γλυπτικά έργα μνημειακών διαστάσεων των τελευταίων 20 ετών.
Το ζωγραφικό και το γλυπτικό του έργο εξελίσσονται παράλληλα, εναλλάσσονται ή συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Το έντονο χρώμα, οι φιγούρες ανθρώπων ή ζώων σε παραμορφωτικές σχηματοποιήσεις και τα μεγάλα μεγέθη είναι χαρακτηριστικά τόσο της γλυπτικής όσο και της ζωγραφικής του. Στους πίνακες κυριαρχεί περισσότερο το δραματικό-εξπρεσιονιστικό στοιχείο και η εκρηκτική χρωματικότητα. Στα γλυπτά και στις εγκαταστάσεις το χρώμα είναι πιο ενιαίο και οι ευρηματικές παραμορφώσεις κάνουν πιο αποτελεσματική την παρέμβαση στο χώρο.
Ποσοστό από τις πωλήσεις των έργων της έκθεσης θα διατεθούν για την υποστήριξη του «Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Η Αντηρίδα».
Διάρκεια έκθεσης: έως 3 Δεκεμβρίου, Kapopoulos Fine Arts: Μοργκεντάου 6, 54622 Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310 278144, [email protected]