Στις 31 Δεκεμβρίου 2025 αναμένεται να παραδοθεί ολοκληρωμένο το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, επί της οδού Φειδίου 3, όπου θα φιλοξενηθούν το αρχείο της τέχνης του χορού στην Ελλάδα, η Βιβλιοθήκη και επιλεγμένες δράσεις της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Επί του παρόντος, στο κτίριο επί της Φειδίου 3, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα επισκευής, συντήρησης και ανάδειξης του Οθωνικού Μεγάρου, που αποτελεί σπάνιο δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της πρωτεύουσας, με μεγάλο και θετικό πολεοδομικό αντίκτυπο στο κέντρο της Αθήνας και υπερτοπική ακτινοβολία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.
Συνολικού προϋπολογισμού 5.712.000 ευρώ, το έργο εκτελείται από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, και εντάσσεται στην πολιτική της αποκατάστασης κτιρίων -ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού ή του Δημοσίου, που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και είναι σε κακή κατάσταση διατήρησης- και απόδοσής τους, με πολιτιστικές χρήσεις.
Ευρισκόμενο σε μια περιοχή με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον και έντονες χρήσεις, το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών -Μέγαρο Prokesch von Osten- διασώθηκε από την κατεδάφιση με την απόφαση του υπουργείο Πολιτισμού, το 1996, χαρακτηρίζοντάς το ως διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, με σπουδαία ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.
Το προς αποκατάσταση κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Μέγαρο Prokesch von Osten). Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ
Όπως η κα. Μενδώνη υπενθυμίζει, «το μνημείο έμεινε κλειστό, χωρίς καμία φροντίδα και συντήρηση, για περίπου 50 χρόνια, παρουσιάζοντας εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Εκτός των φθορών του χρόνου, έχει υποστεί σοβαρές ζημίες από πυρκαγιά, ενώ τον Ιούλιο 2022 κατέρρευσε και μεγάλο τμήμα του νότιου τοίχου του. Το 2022, το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ παραχωρήθηκε κατά χρήση στο υπουργείο Πολιτισμού». Στόχος του ΥΠΠΟ, είναι η αναβάθμιση του αστικού ιστού της πρωτεύουσας, αποδίδοντας κτίρια-μνημεία ως πολιτιστικά τοπόσημα, ευρύτερης εμβέλειας και αναπτυξιακής σημασίας.
«Σήμερα, το κτίριο βρίσκεται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των μελετών χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της MRP GREECE IKE και την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι εργασίες της αποκατάστασης του κτιρίου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς«, καταλήγει η κα. Μενδώνη.
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών - Μέγαρο Prokesch von Osten
Το προς αποκατάσταση κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Μέγαρο Prokesch von Osten). Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ
Για την ιστορία, το Μέγαρο Prokesch von Osten αναγέρθηκετο 1836, ως ιδιοκτησία του Αυστριακού πρέσβη Άντον Πρόκες φον Όστεν, είναι έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Γουσταύου Αδόλφου Λούεντερς, σε σχέδια του Βιεννέζου Καρόλου Ρέσνερ και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα δείγματα ιδιωτικής αρχιτεκτονικής των Βαυαρών που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, μαζί με τον Όθωνα, τη δεκαετία του 1830. Χτίστηκε έξω από τα όρια της τότε πόλης και θεωρείται αρχετυπικά κλασσικιστικό.
Το διάστημα 1837-1849 εκτός από μέγαρο της αυστριακής πρεσβείας, υπήρξε και το κέντρο συνάντησης της κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής αφρόκρεμας της νέας πρωτεύουσας, ένα πνευματικό και κοσμικό σαλόνι, εστία της πνευματικής ζωής της πόλης.
Το προς αποκατάσταση κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Μέγαρο Prokesch von Osten). Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ
Τα χρόνια που ακολούθησαν, άλλαξε πολλές φορές ιδιοκτήτη και κατοικία επώνυμων οικογενειών (Prokesch von Osten, Τοσίτσα, Α. Schliemann-Μελά). Από το 1919 έως το 1971 λειτούργησε ως έδρα του Ελληνικού Ωδείου με διευθυντή τον μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη. Ήταν μια εποχή που φοίτησαν στο Ελληνικό Ωδείο σημαντικές –μετέπειτα διεθνείς προσωπικότητες της μουσικής– όπως η Μαρία Κάλλας, η Νάνα Μούσχουρη και πολλοί άλλοι.
Κεντρική φωτ.: Το προς αποκατάσταση κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Μέγαρο Prokesch von Osten). Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ
Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Μαραγιάννη