«Going where we come from»: Ένας επιτελεστικός περίπατος στην Κυψέλη

«Going where we come from»: Ένας επιτελεστικός περίπατος στην Κυψέλη

Ένας περίπατος τέχνης που ασχολείται με την ταυτότητα, τα σύνορα και τους μύθους, θα ανοίξει μεθαύριο, Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, στην Κυψέλη, μια μετα-αστική περιοχή που άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες και έγινε μια από τις πολυπολιτισμικές συνοικίες της Αθήνας.

Το έργο αυτό ξεκίνησε από την Ελβετή Maelle Gross και αντικατοπτρίζει τη διαπερατότητα των χώρων και των συνόρων. Για το νέο της έργο, με τίτλο "Going where we come from", η καλλιτέχνιδα παρουσιάζει μια οπτικοακουστική πορεία τέχνης, που προσκαλεί το θεατή να περπατήσει μόνος του κατά μήκος των πολυσύχναστων δρόμων της Κυψέλης, καθοδηγούμενος από τις προφορικές ενδείξεις που συγκεντρώνονται σε έναν ηχητικό οδηγό.

 Η Maelle Gross έχει ελληνική καταγωγή από τον πατέρα της και ελβετικές ρίζες από τη μητέρα της. Η οικογενειακή της κατοικία δεν ήταν τόσο μακριά από την Κυψέλη, στην οδό Φιλίρα. Σήμερα, η Κυψέλη είναι μια αστική περιοχή, με υψηλό ποσοστό του πληθυσμού της να είναι πρόσφυγες και μετανάστες. Αντικατοπτρίζοντας τα τρέχοντα γεγονότα, καθώς και την ιστορία της οικογένειάς της, η Gross θυμίζει τη μνήμη, τα σύνορα και την ενσωμάτωση, μέσα από τις ζωές των κατοίκων της Κυψέλης. Από τον Ιανουάριο του 2017, συλλέγει ιστορίες, διεξάγει έρευνες επί τόπου και βυθίζεται στην καθημερινή ζωή της γειτονιάς μέσω καθημερινών περιπάτων και συναντήσεων με κατοίκους και τοπικές κοινότητες που είναι εγκατεστημένες και δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, το κοινό καλείται να δει έργα Κυπρίων, Γάλλων, Ελλήνων και Ελβετών καλλιτεχνών σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, οι οποίοι συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την ταυτότητα, το μύθο και τη μετανάστευση. Στο φωτογραφικό του έργο, ο Νικόλας Βεντουράκης (Ελλάδα) αμφισβητεί την αντίληψη του θεατή για ένα παλιό ωραιοποιημένο παρελθόν στην είσοδο ενός ιδιωτικού κτιρίου. Μέσα από μια σειρά ποιημάτων μεταφρασμένων στα αραβικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ελληνικά, ο Gilles Furtwangler (Ελβετία) αμφισβητεί τη σχέση των θεατών με το δρόμο και τη γλώσσα. Εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και την κηδεμόνα της πόλης, Αθηνά, η Gabrielle Le Bayon (Γαλλία) ψάχνει για σημάδια αντίστασης που είναι ριζωμένα στις καθημερινές εκφράσεις των γυναικών στους δρόμους. Στο έργο βίντεό του που παρουσιάζεται σε ένα μπιλιαρδάδικο, ο Luc Andrie (Ελβετία) εξετάζει τη σχέση μας με τις έννοιες της αναμονής και της ενατένισης των άλλων. Οι φωτογραφίες του Στέλιου Καλλινίκου (Κύπρος), που είναι τοποθετημένες στο οικείο περιβάλλον ενός ιδιωτικού σπιτιού, αναφέρονται στην τοπογραφία ενός εαυτού που αναζητά έναν τόπο μελλοντικό, παρελθοντικό αλλά και παροντικό. Τέλος, η Myriam Ziehli (Ελβετία) παρουσιάζει μια σειρά από μεταξοτυπίες, όπου τα κύματα της λίμνης της Γενεύης απηχούν την ακτή της πόλης. Η μουσική που συνοδεύει την αφήγηση έχει δημιουργηθεί και εκτελεστεί από το Θεόδωρο Πιστιόλα.

Το πρότζεκτ επιμελούνται οι προσκεκλημένες από την Maelle Gross Μυρτώ Κατσιμίχα (Ελλάδα) και Olivia Fahmy (Ελβετία / Αίγυπτο) και συντονίζετται από τους Gross και Alice Francillon.

Αύριο, για τα εγκαίνια της καλλιτεχνικής διαδρομής "Going where we come from", προσκεκλημένοι καλλιτέχνες θα σας τραβήξουν για μια βόλτα και θα σας οδηγήσουν μέσα στην Κυψέλη, τη γειτονιά τους. Οι βόλτες θα ξεκινούν κάθε 30 λεπτά από τις 8.30 μ.μ. έως τις 10 το βράδυ, με σημείο αναχώρησης την είσοδο της οδού Μιρμιγή, οδός Επτανήσου 60, 113 61, Κυψέλη, Αθήνα, απ'' όπου θα οδηγηθείτε σε άλλο σημείο συγκέντρωσης.

 

Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαΐου - 10 Ιουνίου 2017

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.filira.org/contact