Είναι πολλές μέρες τώρα, βγαίνοντας από την πολυκατοικία, πέφτω πάνω σε ξέχειλους κάδους σκουπιδιών. Των κοινών απορριμμάτων και εκείνων της ανακύκλωσης. Σχηματίζουν ήδη μικρούς λόφους στους γειτονικούς δρόμους. Έκανα δύο απλές υποθέσεις.
Ή κατέρρευσε ο Δήμος Βριλησσίων, πάνω στο (αδικαιολόγητο) τρίμηνης διάρκειας διάστημα, προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση εξουσίας μεταξύ απερχόμενης και επερχόμενης διοίκησης! Ούτε στην αλλαγή Προεδρίας των ΗΠΑ, να ήμασταν…
Αλλιώς, χρεοκόπησε το σύστημα αποκομιδής σκουπιδιών και ειδικά των ανακυκλώσιμων…
Τα σκουπίδια είναι χρυσός. Το γράφω χωρίς εισαγωγικά για να τονίσω την υψηλή εμπορεύσιμη αξία τους. Γύρω από τα σκουπίδια, δεκαετίες τώρα, αναπτύσσεται μια μεγάλων διαστάσεων επικερδής δραστηριότητα μέσα στην οποία διαπλέκονται Κράτος, Αυτοδιοίκηση και Ιδιωτικός τομέας. Σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες που έχουν τολμήσει να εκσυγχρονίσουν τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, στο Λεκανοπέδιο Αττικής το ισχύον σύστημα έρχεται από το βαθύ και σκοπίμως θολό παρελθόν.
Αν πληρώναμε αυτοτελώς την αποκομιδή και δεν «χανόταν» μέσα στα δημοτικά τέλη, θα ξέραμε ότι ο λογαριασμός είναι μεγάλος και ακολούθως θα είχαμε αναπτύξει τελείως διαφορετική συμπεριφορά ως καταναλωτές σκουπιδιών. Συμβαίνει σε κοινωνίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπου οι πολίτες είναι φειδωλοί να σκορπούν σακούλες στους κάδους διότι τους κοστίζει και έτσι υποχρεώνονται να επιδεικνύουν εγκρατή συμπεριφορά, όπως όταν ψωνίζουν τα βασικά είδη της καθημερινότητας στα σούπερ μάρκετ.
Δυστυχώς, για αυτούς, έχουν έλλειψη κιμπαροσύνης…
Στην Περιφέρεια Αττικής, η πιο πρόσφατη συζήτηση για αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης έγινε το μακρινό έτος 2011. Ήταν πρόταση του τότε Περιφερειάρχη Γ. Σγουρού, η οποία «χάθηκε» μέσα στις μολότωφ του αντάρτικου που στήθηκε στην Κερατέα και το Γραμματικό Αττικής. Προέβλεπε, μεταξύ άλλων, το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ στα Α. Λιόσια και μοιρασιά στην επιβάρυνση.
Γνωστές «φωνές» ξεσήκωσαν τον συνήθη σαματά περί ξεπουλήματος σε ιδιώτες της δημόσιας περιουσίας των σκουπιδιών και η πρόταση Σγουρού «κάηκε» μέσα στους πυρπολημένους κάδους σκουπιδιών. Το καλοκουρδισμένο σύστημα συνέχισε τη δουλειά του κατα την περίοδο διοίκησης Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), μετά Πατούλη (ΝΔ) για να το παραλάβει τον περασμένο Οκτώβριο ο νέος Περιφερειάρχης Ν. Χαρδαλιάς. Προεκλογικά υποσχέθηκε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα του. Περιμένουμε, να δούμε…
Στο μεταξύ, φαίνεται πως έχει χρεοκοπήσει το μοντέλο ανακύκλωσης σκουπιδιών. Οι μπλε κάδοι θα μπορούσαν να είναι μια «εγκατάσταση» ποικίλων νοημάτων, όπως επιθυμεί ο δημιουργός καλλιτέχνης. Σακούλες με χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες, μπουκάλια πλαστικά και γυάλινα κι ό, τι φανταζόμαστε πως μπορεί να ανακυκλωθεί προβάλλονται στην υπαίθρια έκθεση των Βριλησσίων, ενδεχομένως και σε άλλους Δήμους.
Η διαχείριση των ανακυκλώσιμων ειδών και συσκευασιών σχεδιάστηκε και υλοποιείται μ΄ένα πλέγμα φορέων κράτους και ιδιωτικού τομέα στο οποίο συμμετέχουν, οι φορείς που παρατίθενται. Όμως, ας ξέρουμε ότι την ανακύκλωση της συσκευασίας την πληρώνουμε, εμείς οι καταναλωτές, στην τιμή του προϊόντος. Είναι πολλά τα λεφτά για να μην έχουμε, τελικά, ανακύκλωση.
- Το υπουργείο Περιβάλλοντος,
- Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης,
- Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), μη κερδοσκοπικός φορέας, έχει ως μέλη επιχειρήσεις που παράγουν ή εισάγουν συσκευασίας και χρηματοδοτείται από τις εισφορές τους,
- Τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών των Δήμων (ΚΔΑΥ) που χρηματοδούνται από την ΕΕΑΑ, όπως και οι μπλε κάδοι και τα αντίστοιχα απορριμματοφόρα που διατίθενται στους Δήμους,
- Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ),
- Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης (ΣΕΠΑΝ) και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων,
- Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, συγκροτήθηκε με συνεργασία του Υπ. Περιβάλλοντος και ΣΕΠΑΝ και
- Το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ). Τα δύο τελευταία πρέπει να διασυνδεθούν με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ώστε να γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων.
Τα στοιχεία αναφέρονται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Γ. Λιάλιου στην «ΚτΚ», μέσω του οποίου μαθαίνουμε ότι η συνεργασία της ΕΕΑΑ με το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει διακοπεί, οι δύο πλευρές έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια, κι η ανακύκλωση συσκευασιών έχει πλέον καταρρεύσει.
Η κυβέρνηση καλείται τώρα να βρει λύση και να σχεδιάσει νέο μοντέλο μέσω του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκο.
Γίνεται αντιληπτό από την περιγραφή πως όπου «λαλούν πολλά κοκόρια» δεν γίνεται η δουλειά.
Η διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική είναι μια «πληγή» για την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια. Δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση!
Κι όσο διάστημα δεν παρέχεται ανακύκλωση, γιατί να μην αφαιρείται το κόστος από την τιμή της συσκευασίας;
Και μάλιστα σε καιρό ακρίβειας…