Ο γνωστός, μελετηρός, Μητσοτάκης. Μετεξεταστέα η Αντιπολίτευση…

Ε, λοιπόν ο Μητσοτάκης, κατά την άποψη μου, ήταν εξαιρετικός στην προ ημερησίας συζήτηση για τις δασικές πυρκαγιές στη Βουλή. Έχοντας ως κανόνα τον ορθολογισμό, οικοδόμησε και τις τρεις ομιλίες του με επιχειρήματα, προφανώς, κατόπιν διεξοδικής ανάλυσης του προβλήματος με τους ειδικούς. Θύμισε την διαχείριση της περιόδου του κορονοϊού.

Ο Κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται, ακόμη, με τη νοοτροπία του μαθητή που πρέπει να διαβάσει το θέμα του. Τον χαρακτηρίζουν, άλλωστε, σαν τον «σπασίκλα» της τάξης. Σημασία έχει ότι η πολιτική αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό, καθίσταται δύσκολη για τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, επειδή πρέπει να τον ανταγωνιστούν στο πεδίο που εκείνος επιλέγει. Δηλαδή, για να μπουν στο «γήπεδο» του πρέπει και εκείνοι να είναι, αντιστοίχως, διαβασμένοι επιμελώς.

Η γενικόλογη κριτική, που ο αντιπολιτευόμενος νομίζει πως τον καλύπτει στην επιχειρούμενη επίθεση του δεν είναι αρκετή να νικήσει τον συγκεκριμένο Πρωθυπουργό. Τον Μητσοτάκη έχουν πιθανότητες να τον στριμώξουν μόνο εάν μπουν στον ίδιο πολιτικό «ρόλο», να πάρουν νοητά τη θέση του. Να υποθέσουν, δηλαδή, πως κι οι ίδιοι είναι «πρωθυπουργοί» και άρα βρίσκονται στη δυσχερή θέση να πολεμήσουν με μια φωτιά που διαρκεί 13 ημέρες, όπως στον Έβρο.

Ο Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής με σκοπό να υπερασπιστεί τον κρατικό μηχανισμό στις μάχες με τις φετινές μεγάλες πυρκαγιές. Παρουσίασε στατιστικά στοιχεία της τελευταίας 15ετίας, σε σύγκριση και με άλλες χώρες της Μεσογείου, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία για να καταδείξει την εναλλαγή από «καλή» σε «κακή» χρονιά στην εμφάνιση του φαινομένου.

Προκάλεσε την αντιπολίτευση να καταδείξει τα λάθη των πυροσβεστών εάν εκτιμά ότι πράγματι υπάρχουν στο πραγματικό γεγονός της καθυστέρησης τόσων ημερών στην κατάσβεση της φωτιάς στη Δαδιά. Αλλιώς, σημαίνει πως υποκρίνονται όταν συγχαίρουν το δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος και ταυτοχρόνως να υπονοούν ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.

Όμως, από την αντιπολίτευση απαιτούμε ουσιαστική και σκληρή κριτική. Εάν πράγματι είναι σε θέση να τεκμηριώσει λάθη, παραλείψεις, αβλεψία, ανικανότητα στην οργάνωση του μηχανισμού, πρέπει να παρουσιάσει τεκμήρια. Αυτό απαιτεί εις βάθος διερεύνηση. Δεν επαρκούν οι συνήθεις προσεγγίσεις συνδικαλιστικού χαρακτήρα που κρύβουν συντεχνιακές επιδιώξεις. Είναι αναχρονιστική μέθοδος, απολύτως ξεπερασμένη. Η καλύτερη οργάνωση του Κράτους, για την οποία συμφωνούμε άπαντες, θα επιτευχθεί με λύσεις που υπερβαίνουν τις συνήθεις μικρές σκοπιμότητες.

Η αντιπολίτευση δεν μπήκε στον κόπο να αναζητήσει νέες προσεγγίσεις και τεχνικές από καλύτερα οργανωμένα κράτη, οι ορίζοντες της περιορισμένοι. Ούτε οι συνωμοσιολογικές ανοησίες συσχέτισης της εγκατάστασης ανεμογεννητριών με τις δασικές πυρκαγιές απαντούν στη λύση του δύσκολου προβλήματος.

Άλλωστε κανείς λογικός και ψύχραιμος δεν μπορεί να είναι ισοπεδωτικός στην κριτική του όταν σχολιάζει την οργάνωση του Κράτους. Η επιτυχής μετακίνηση 19.000 και πλέον ανθρώπων στη Ρόδο, η εκκένωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και η εφαρμογή του συστήματος του «112» σε πλείστες όσες παρόμοιες καταστάσεις καθιστά υποχρεωτική την επίκληση της λογικής.

Άρα, για να αυξηθούν περαιτέρω οι επιδόσεις του Πυροσβεστικού Σώματος ή για να αποδώσει ακόμη πιο βέλτιστα η Πολιτική Προστασία χρειάζεται σοβαρή επιστημονική, τεχνοκρατική εργασία για την οποία η Αντιπολίτευση έδειξε πως δεν μπορεί να βοηθήσει.

Έτσι δεν κερδίζεται ο Μητσοτάκης. Εξακολουθεί να παίζει μόνος. Και η αυστηρότητα με την οποία, κάποιες φορές, απευθύνεται στους αντιπάλους του απαιτώντας κι από εκείνους την προσήλωση που ο ίδιος δείχνει στη μελέτη, τον κάνει να εμφανίζεται αλαζονικός απέναντι τους.

Ας τους δώσει χρόνο! Η Αντιπολίτευση θέλει χρόνο ωρίμανσης για να μπει στο «γήπεδο» Μητσοτάκη…