Ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς νερού στην Αίγινα, είναι ζωτικής σημασίας για το νησί του Σαρωνικού τεχνικό έργο και λογίζεται ως κρατική υποδομή. Το πιθανότερο είναι πως, κατά κάποιο τρόπο, έτσι πρέπει να το έχει καταχωρισμένο και το Κράτος. Αλλιώς, εάν δηλαδή ήταν μια «κανονικά» κρατική υποδομή, θα άφηνε το Ελληνικό Κράτος χωρίς σοβαρή εμπεριστατωμένη έρευνα τις τρεις περιπτώσεις σοβαρής ζημιάς που υπέστη ο αγωγός στα μόλις τρία χρόνια της λειτουργίας του;
Φαίνεται πως οι τρεις ζημιές δεν ήταν αρκετές. Μέχρι να επιχειρηθεί η τέταρτη κατά σειρά, επιτυχής, δολιοφθορά. Οι σαφείς, κατά τις Αρχές, ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός οδήγησε τον Περιφερειάρχη Αττικής Ν. Χαρδαλιά στην Εισαγγελία Πειραιά να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά.
Επιτέλους αντιδρά το Κράτος με το νέο Περιφερειάρχη. Θα αρχίσει η αναζήτηση στοιχείων, μετά από τέσσερα χρόνια, όταν τον Μάρτιο του 2020 σημειώθηκε η πρώτη σοβαρή ζημιά. Ακολούθησαν άλλες δύο αντίστοιχες περιπτώσεις τον Μάιο και τον Ιούλιο 2022. Σημειωτέον η παροχή του νερού στην Αίγινα ξεκίνησε δοκιμαστικά τον Απρίλιο 2021 και κανονικά από τον Ιανουάριο 2022. Η πρόσφατη ζημιά κινητοποίησε τον Ν. Χαρδαλιά, καθώς οι ενδείξεις κατατείνουν σε δολιοφθορά για την οποία χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός 800 μέτρα από την ακτή στον Πειραιά και σε βάθος 48 μέτρων. Γίνεται αντιληπτό από τις ημερομηνίες ότι σοβαρές βλάβες καταγράφηκαν προτού μπει μπροστά η δοκιμαστική λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού και «κράτησαν» σταθερό ρυθμό…
Οι Αρχές έδειξαν να μην συγκινούνται από το ενδιαφέρον που προκαλεί ένα τέτοιο τεχνικό έργο, το οποίο συγκαταλέγεται στη «βαριά» κρατική υποδομή. Και λόγω κόστους, αλλά κυρίως επειδή κατασκευάζεται με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών από τη στιγμή που η Αίγινα, ως το πλέον κοντινό νησί μετά τη Σαλαμίνα, εξελίχθηκε σε προάστιο του Πειραιά. Το κόστος κατασκευής των 32 εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρό για τα δεδομένα της Ελλάδας. Έως τον Ιανουάριο του ‘22, η ύδρευση στην Αίγινα εξυπηρετούνταν από «νερουλάδες» για το πόσιμο και από τοπικές γεωτρήσεις για τη γενική χρήση. Πλοία μετέφεραν νερό από την ΕΥΔΑΠ.
Η διερεύνηση, ως έχουσα σχέση με θάλασσα και όπως εκτιμάται με την έκρηξη σε βάθος 48 μέτρων, ανατέθηκε στο Λιμεναρχείο Πειραιά. Έρχεται με καθυστέρηση τριών χρόνων. Προηγήθηκαν τρεις σοβαρές ζημιές και δεν ευαισθητοποίησαν την κρατική διοίκηση. Ούτε οι 600.000 ευρώ που στοίχισε μία αποκατάσταση! Θα φανταζόταν κανείς ότι στην έρευνα θα συνέπραττε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ή ακόμη και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Δεν είναι λίγο πράγμα να υφίσταται δολιοφθορά κρατική υποδομή και ενεργοποιείται το σύστημα στην τέταρτη φορά…
Να περιμένουμε τα αποτελέσματα, αποφεύγοντας τα εύκολα συμπεράσματα. Κάτι που «φαίνεται» σαν απλή ιστορία μπορεί να έχει διαφορετική κατάληξη. Άλλωστε η διερεύνηση θα συμπεριλάβει και τις τέσσερις ζημιές στον αγωγό. Άρα, θα γνωστοποιηθεί τι συνέβη στο παρελθόν και αν οι άλλες ενδεχομένως να οφείλονταν πιθανά σε κατασκευαστικές αστοχίες. Ή εάν τελικά υπάρχει εμμονή με το έργο της Αίγινας. Θα διευκρινιστούν υποθέτουμε τα ζητήματα σχετικά με τις ασφαλιστικές καλύψεις και που χρεώνεται το κόστος των αποκαταστάσεων. Πληρώνει ξανά και ξανά η Περιφέρεια Αττικής; Εμείς πάλι;…
Οι κάτοικοι της Αίγινας επέστρεψαν το τελευταίο δεκαήμερο στην «παραδοσιακή» ύδρευση. Προστέθηκαν, επίσης, και οι τοπικές γεωτρήσεις. Η κατάσταση δεν τους ενθουσιάζει προφανώς. Ο Δήμαρχος Γ. Ζορμπάς υποσχέθηκε ότι σ΄ένα μήνα η βλάβη θα έχει αποκατασταθεί. Η δημοτική παράταξη «Μαζί μπροστά για την Αίγινα» ζητεί επιβεβαίωση, ως προς τον χρόνο, από την κατασκευάστρια εταιρεία που διενεργεί και την αυτοψία αλλά κι από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής.
Η δεύτερη δολιοφθορά της εβδομάδας (!) καταγγέλθηκε από τον ΑΔΜΗΕ. Αφορά στον υπό κατασκευή αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την ηπειρωτική Ελλάδα προς την Κρήτη. Με το επίσης μεγάλο έργο, ζητούμενο δεκαετιών, κρατικής υποδομής θα σταματήσει η απολύτως ρυπογόνος λειτουργία των εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγαλόνησο του τουρισμού και της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής. Δεν έγινε γνωστό σε ποια Αρχή ανατέθηκε η διερεύνηση της υπόθεσης.
Μ΄αυτά και μ’ αυτά, φτάνουμε κοντά στη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από τη δολοφονία του Ι. Καποδίστρια στην επιδίωξη του να συγκροτήσει, κόντρα σε «επιθυμίες» και «θύελλες», κεντρικό Κράτος!
Κύλησε είναι αλήθεια πολύ νερό στο αυλάκι της οργάνωσης Κράτους.
Η Ελλάδα, έχει εξελιχθεί ως χώρα και αναδεικνύεται μάλιστα για τις οικονομικές της επιδόσεις, Κράτος της Χρονιάς για το 2023.
Τι κρίμα και πόσο θλίψη να βλέπεις πως ακόμη επιβιώνει η αντίληψη του «κατσαπλιαδισμού»…