Το «εμπόριο» της έντασης με τους Τούρκους είναι επικερδής δραστηριότητα. Βρήκε τον «μαστροχαλαστή» του στην «ξεχωριστή» ημέρα, όπως χαρακτηρίστηκε η 7η Δεκεμβρίου 2023 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις της νέας εποχής. Ο Μητσοτάκης μοίρασε απογοήτευση στους λιανοπωλητές του εθνικισμού. Οδυρμός στην Ακροδεξιά…
Παρατηρώ τους δυσαρεστημένους από τον αρχικό, μικρό βηματισμό προς μια παράταση της ησυχίας στο Αιγαίο. Όσους δυσανασχετούν από τα ήρεμα νερά. Ξεβολεύει τους συγκεκριμένους ακόμη και η σχετική προσέγγιση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Σκέψου να λάβει μελλοντικώς μια πιο οριστική μορφή η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας. Θα βγουν στο αντάρτικο;
Δεν είναι μικρή η συντριβή για τους ακραίους κύκλους. Χάνουν την «καύσιμη» ύλη του πολιτικού τους προϊόντος. Αντανακλά στον πυρήνα της ύπαρξής τους η απόσυρση των «βαρβάρων». Κι από πάνω ο Μητσοτάκης να τους παροπλίζει.
Η ελληνοτουρκική συνάντηση της Αθήνας οργανώθηκε στις λεπτομέρειες της. Φαίνεται στο αποτέλεσμά της. Εννοείται πως πρόκειται για ένα απλώς πρώτο βήμα, άλλωστε, η περπατησιά έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Ας μην βιαζόμαστε. Είχαν εμφανώς μελετηθεί και συμφωνηθεί τα πάντα εκ των προτέρων. Η «στραβή», που ενδεχομένως κάποιοι να ήθελαν, δεν συνέβη. Ο Ερντογάν δεν βρήκε μπροστά του κάποια «μπεκάτσα» να σημαδέψει…
Οι ενοχλημένοι από τη θετική έκβαση της συνάντησης, που εγκαινιάζει μια νέα κατάσταση, προσπάθησαν να δημιουργήσουν εικονικές εντυπώσεις προκειμένου να εκθέσουν την κυβέρνηση για δήθεν οσφυοκαμψία έναντι του Ερντογάν. Αστειότητες. Κυκλοφόρησαν διαδικτυακά μια φωτογραφική στιγμή που «πάγωσε» την υπόκλιση του Γ. Γεραπετρίτη προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Ερντογάν, στη φάση της υποδοχής.
Απουσία επιχειρημάτων, αντιπολίτευση απελπισίας. Η προπαγάνδα, σαν το μοναδικό κλαδί να κρατηθούν πάνω από το κενό. Αναμφίβολα, ο Πρωθυπουργός κι ο υπ. Εξωτερικών έχουν την υποχρέωση προς την κοινή γνώμη να εξηγήσουν, να διευκρινίσουν και ενδεχομένως να καθησυχάσουν εκείνους που έλκονται από τους ψευδείς ισχυρισμούς αναφορικά με «υποτιθέμενες» ελληνικές υποχωρήσεις έναντι του Ερντογάν.
Διερωτήθηκα στην έναρξη της εβδομάδας εάν θα του «βγει» του Μητσοτάκη κι ο Ερντογάν. Η επιβεβαίωση ήρθε μ' όλες τις συνοδευτικές επιφυλάξεις. Ναι, σωστά εκτίμησε ο Πρωθυπουργός την αλλαγή, εδώ και κάποιους μήνες, στη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου. Και σωστά προχώρησε.
Είναι, προφανώς, θετική κάθε αναφορά στην ειρηνική συνύπαρξη, η προσφώνηση «είμαστε αδέλφια» του Ερντογάν στο βαθμό που δεν παρασύρουν στη χαλάρωση. Η δεδομένη απέναντι στην Τουρκία επιφυλακτικότητα θα μειώνεται, ελπίζουμε, προσεχώς, με την εμπέδωση της συνεργασίας. Το αυτό ισχύει κι από την πλευρά των Τούρκων. Έχει υπογραφεί σειρά συμφωνιών. Πρέπει απαραίτητα να παραχθούν απτά αποτελέσματα, αλλιώς θα είναι επανάληψη αποτυχημένων αντίστοιχων πρωτοβουλιών του παρελθόντος.
Η ειλικρίνεια των ηγετών πρέπει να καταδειχθεί. Έτσι, θα μετατραπεί σε εμπιστοσύνη για τους πολίτες στα δύο κράτη.
Ο Πρωθυπουργός, όσο κι αν ενοχλεί τις μειοψηφίες, θα εξακολουθεί να μονοπωλεί το πολιτικό σκηνικό. Αρκεί να κυβερνά προσεκτικά, ρεαλιστικά και μελετημένα.
Οι ακραίοι καταφανώς λιγότεροι φωνασκούν περισσότερο, η εμβέλεια τους απολύτως περιορισμένη.