Κίνα: Χρειάζονται τουλάχιστον 6 έτη για να ανακάμψει η αγορά των ακινήτων
Shutterstock
Shutterstock

Κίνα: Χρειάζονται τουλάχιστον 6 έτη για να ανακάμψει η αγορά των ακινήτων

Η Κίνα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των ακινήτων, το οποίο θα χρειαστεί χρόνια για να επιλυθεί, σύμφωνα με ανάλυση της επικεφαλής οικονομολόγου της Oxford Economics, Λουίζ Λου

Εξετάζοντας τα δεδομένα σε εθνικό επίπεδο – είτε με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις των αποθέματος απούλητων ακινήτων είτε με βάση την αναλογία κατασκευών προς πωλήσεις, η Λου διαπίστωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα έως έξι χρόνια για τους κατασκευαστές ακινήτων στην Κίνα για να ολοκληρώσουν τις ημιτελείς κατοικίες, όπως γράφει το CNBC.

Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειες για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των κατασκευαστών και άλλες προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων της αγοράς ακινήτων της Κίνας δεν αντιμετωπίζουν άμεσα το μεγαλύτερο ζήτημα των μη ολοκληρωμένων κατοικιών.

«Η αύξηση της προσφοράς που προέρχεται από συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά, καθώς τα νοικοκυριά, που ανησυχούν για την εξάντληση των κερδών τους από τη μείωση των τιμών, πωλούν τα δεύτερα ή τρίτα σπίτια τους, είναι μια πρόσθετη τροχοπέδη σε αυτή τη διαδικασία», είπε, σημειώνοντας ότι «το απόθεμα των κατασκευαστών είναι πολύ μεγάλο για να μπορέσουν τα νοικοκυριά να το απορροφήσουν γρήγορα».

Οι πολυκατοικίες πωλούνται συνήθως πριν από την ολοκλήρωση στην Κίνα, γεγονός που καθιστά κρίσιμο οι κατασκευαστές να ολοκληρώσουν την κατασκευή των κατοικιών, αν θέλουν να πουλήσουν περισσότερα.

Όμως, οι αγώνες χρηματοδότησης και άλλα ζητήματα σήμαιναν ότι οι κατασκευαστές έπρεπε να καθυστερήσουν τους χρόνους παράδοσης των κατοικιών – αποθαρρύνοντας τις μελλοντικές πωλήσεις κατοικιών.

Στο ακραίο άκρο, η κατασκευή κατοικιών στη σχετικά φτωχή επαρχία Guizhou θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο από 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί, δήλωσε η οικονομολόγος σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, ενώ είναι πιθανό να χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια σε αρκετές άλλες επαρχίες όπως η Jiangxi και η Hebei.

Η Nomura εκτίμησε τον περασμένο μήνα ότι το μέγεθος των ημιτελών, προπωλημένων κατοικιών στην Κίνα είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Country Garden από το τέλος του 2022.

Τα ακίνητα και οι συναφείς τομείς έχουν αντιπροσωπεύσει περίπου το ένα πέμπτο έως το ένα τέταρτο της οικονομίας της Κίνας.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δήλωσε αργά την Τρίτη ότι αναμένει ότι το μερίδιο αυτό θα μειωθεί, σύμφωνα με τους στόχους της κινεζικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο οίκος επεσήμανε ότι η συνεπαγόμενη πτώση στις πωλήσεις γης σημαίνει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν οικονομική πίεση εάν δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν αυτό που αποτελούσε μοχλό για περισσότερο από το ένα τρίτο των εσόδων.

Αυτό σημαίνει ότι το Πεκίνο μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει, δημιουργώντας «καθοδικούς κινδύνους για τη δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της Κίνας», ανέφερε η Moody’s. Υποβάθμισε τις προοπτικές των κρατικών πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Κίνας σε αρνητικές από σταθερές.

Η Moody’s αναμένει ότι η ανάπτυξη του εγχώριου προϊόντος της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 4% το 2024 και το 2025 και κατά μέσο όρο 3,8% ετησίως από το 2026 έως το 2030. Ο οίκος διατήρησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «Α1» για τα κρατικά ομόλογα της Κίνας.

Παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην αγορά ακινήτων, η Λου της Oxford Economics δεν αναμένει σημαντική διάχυση στην υπόλοιπη οικονομία.

«Πιστεύουμε ότι η ύφεση στην αγορά ακινήτων της Κίνας θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από αυτόν των ΗΠΑ, της Ισπανίας ή της Ιρλανδίας πριν από 10-15 χρόνια και είναι απίθανο να προκαλέσει ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση», δήλωσε.

Σε εκείνες τις περιπτώσεις, η πτώση των τιμών των κατοικιών, οι αποτυχίες των ενυπόθηκων δανείων και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν αλληλένδετα συνδεδεμένα, είπε η Loo, επισημαίνοντας τη διαφορά στην Κίνα: ο μεγαλύτερος ρόλος της πολιτικής, οι τράπεζες που ελέγχονται από το κράτος και οι αυστηρότεροι όροι των ενυπόθηκων δανείων.

Άλλοι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι η οικονομία της Κίνας θα ακολουθήσει τη δική της πορεία.

Άλλοι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι η οικονομία της Κίνας θα ακολουθήσει τη δική της πορεία. «Βλέπουμε κάποιες ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης της Κίνας και της οικονομικής στασιμότητας στην Ιαπωνία μετά την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων της τελευταίας το 1991», ανέφερε η S&P Global Ratings σε έκθεσή της τη Δευτέρα. «Ωστόσο, η S&P Global Ratings πιστεύει ότι η Κίνα μπορεί να αποτρέψει αυτό το αποτέλεσμα, βοηθούμενη από τη ρυθμιστική δράση και την ισχύ του τραπεζικού και του εταιρικού της τομέα».

Η αγορά ακινήτων της Κίνας, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της χώρας, χρειάζεται περισσότερη κρατική υποστήριξη για να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της, ανέφεραν οι αναλυτές σύμφωνα με το CNBC.