Τριπλή «ανάσα» για τα ακίνητα: Τι αλλάζει σε βραχυχρόνια μίσθωση και πώς «πριμοδοτείται» η μακροχρόνια
Eurokinissi
Eurokinissi

Τριπλή «ανάσα» για τα ακίνητα: Τι αλλάζει σε βραχυχρόνια μίσθωση και πώς «πριμοδοτείται» η μακροχρόνια

Με μια τριπλή παρέμβαση που περιορίζει τη δημιουργία νέων Airbnb στην πόλη επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση που τα τελευταία χρόνια οξύνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο απώτερος στόχος είναι να προκύψουν προσιτές κατοικίες για τους χιλιάδες πολίτες που δυσκολεύονται να βρουν στέγη σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Πέραν του νέου προγράμματος «Σπίτι μου 2», το οποίο φιλοδοξεί να δώσει πρώτη κατοικία σε περίπου 15.000 νέα ζευγάρια έως 50 ετών, το οικονομικό επιτελείο έχει βγάλει από τη φαρέτρα του ακόμη τρία όπλα.

Το πρώτο μέτρο που έχει ληφθεί αφορά στην Golden Visa. Από τα βασικότερα σημεία των αλλαγών που έχουν ήδη «τρέξει» είναι η απαγόρευση διάθεσης ακινήτων που αποκτήθηκαν μέσω Golden Visa για βραχυχρόνια μίσθωση, όπως Airbnb. Μάλιστα, το ύψος της επένδυσης αυξάνεται στην Περιφέρεια Αττικής, ώστε να υπάρξει προστασία της αγοράς ακινήτων και να διασφαλιστεί προσιτή στέγαση για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Την ίδια στιγμή, μπαίνει «φρένο» για ένα έτος στην έκδοση νέων αδειών για Airbnb σε τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας. Πρόκειται για το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο διαμέρισμα, στα οποία εντάσσονται κεντρικότατες περιοχές της πόλης, όπως το Κουκάκι, η Πλάκα, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα - Ομόνοια – το Μοναστηράκι, τα Εξάρχεια, τα Ιλίσια, η Νεάπολη, το Μετς, ο Νέος Κόσμος, ο Άγιος Αρτέμιος, το Παγκράτι, ο Βοτανικός, το Μεταξουργείο, το Γκάζι, τα Πετράλωνα, το Ρουφ και το Θησείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο θα «τρέξει» ένα χρόνο, θα αξιολογηθεί και αν χρειαστεί θα τροποποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που υπάρξει αντίστοιχη πίεση και σε άλλες περιοχές του ευρύτερου κέντρου, δεν αποκλείεται να ενταχθούν και αυτές στο «μπλόκο» των νέων αδειών.

Στη βεντάλια μέτρων προστέθηκε, επίσης, και η κινητροδότηση των ιδιοκτητών ακινήτων προκειμένου είτε να διαθέσουν τα κλειστά ακίνητα τους για μακροχρόνιες ενοικιάσεις είτε να τα μετατρέψουν από Airbnb σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Το όφελος που θα έχουν θα είναι τριετής απαλλαγή από τον φόρο μισθωμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 650.000-700.000 διαμερίσματα σε όλη τη χώρα είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται. Από αυτά, υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 βρίσκονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Η μετατροπή του ακινήτου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου έτους. Παράλληλα, το ακίνητο θα πρέπει να είναι κενό ή σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον τρία χρόνια, οι ιδιοκτήτες του θα πρέπει να είναι φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρείες, η νέα μίσθωση θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά τριετή διάρκεια, ενώ το ακίνητο δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 120 τ.μ. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι όλα τα παραπάνω ενεργοποιούνται ώστε το συγκεκριμένο μέτρο να μην αποτελέσει εργαλείο εκμετάλλευσης από επιτήδειους εις βάρος των πολιτών που έχουν πραγματικά ανάγκη.