Η διεύθυνση του BBC αναγκάστηκε, μέσα σε λίγες ημέρες, να ζητήσει για δεύτερη φορά συγγνώμη από το Ισραήλ. Τι συνέβη; Μετέδωσαν μια εντελώς ψευδή ανακοίνωση του IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις), η οποία ανέφερε πως «ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε ιατρικές μονάδες και σε αραβόφωνους γιατρούς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα».
Η γνήσια ανακοίνωση του IDF έλεγε πως «οι ισραηλινές δυνάμεις συνεργάστηκαν με τις ιατρικές μονάδες και τους αραβόφωνους γιατρούς του νοσοκομείου Αλ Σίφα». Ενώ συγχρόνως παράθετε οπτικό υλικό από την παράδοση ιατροφαρμακευτικού υλικού στο συγκεκριμένο νοσοκομείο που είχε απαλλαγεί από τον έλεγχο των τρομοκρατών της Χαμάς.
Η πρώτη, η ψευδής δήλωση, προκάλεσε την οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενισχύοντας το αντισημιτικό κλίμα. Τη συγγνώμη—όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις—την πληροφορήθηκαν πολύ λιγότεροι και ως εκ τούτου η ζημία στην εικόνα του Ισραήλ είχε γίνει. Ας σημειωθεί πως πριν από 20 ημέρες περίπου και πάλι το BBC υποχρεώθηκε να αποκαταστήσει, με ανακοίνωσή του, την αλήθεια σχετικά με το ποιος βομβάρδισε το νοσοκομείο Αλ Αχλί, μια ενέργεια που προκάλεσε δεκάδες νεκρούς. Η αρχική θέση του BBC, και όχι μόνον, ήταν πως υπεύθυνο για το τραγικό συμβάν ήταν το Ισραήλ, ενώ σχεδόν από την πρώτη στιγμή ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε ηχητικό και οπτικό ντοκουμέντο το οποίο αποδείκνυε πως η ρουκέτα εκτοξεύτηκε μέσα από τη Γάζα.
Τέλος, να υπενθυμίσω πως επί πολλές ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου, το BBC αρνείτο να αποκαλέσει τρομοκράτες τα μέλη της Χαμάς «για λόγους διατήρησης της αντικειμενικότητάς του». Τους αποκαλούσε μαχητές.
Για ποιο λόγο αυτή η προκατάληψη; Δε μπορεί να παραποιούνται σε τέτοιο βαθμό ειδήσεις! Διότι εδώ δεν έχουμε ερμηνείες γεγονότων. Έχουμε γεγονότα «καθ΄εαυτά». Θα μπορούσα να μιλήσω για αμέλεια, αν αυτό συνέβαινε μόνον μια φορά. Όμως η επανάληψη φανερώνει πως υπάρχει κάτι άλλο, βαθύτερο, σε ένα από τα πιο σοβαρά ειδησεογραφικά δίκτυα παγκοσμίως.
Προφανώς, δε γνωρίζω τι συμβαίνει, όμως μπορώ να εικάσω ότι ένας από τους λόγους που το BBC γέρνει μονόπατα είναι και τα εκατομμύρια μουσουλμάνοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η παρουσία τους ασκεί αναμφίβολα πίεση σε όλα τα επίπεδα της ζωής στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων είναι και η ενημέρωση. Απαιτούνται υψηλές δόσεις επαγγελματισμού για να μην υποταχθεί η δημοσιογραφία στη σκοπιμότητα. Γιατί άλλο πράγμα είναι η καθ όλοκληρία ψευδής είδηση και άλλο η ανάλυση των γεγονότων, όπου εκεί υπάρχει η γνώμη του σχολιαστή.
Είναι γνωστό πως η συγγνώμη δεν αρκεί και κυρίως δεν ακυρώνει τη ζημία που έχει προκαλέσει η ψευδής είδηση. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή η ψευδής είδηση δυναμιτίζει κι άλλο ένα κλίμα ήδη εκρηκτικό. Να δούμε, θα τριτώσει το κακό με το BBC; Αν ναι, τότε δε θα πρέπει να μιλούμε για τις ατυχείς στιγμές της δημοσιογραφίας, αλλά για κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό.