H πιλοτική εφαρμογή του AntiNero για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
Δ. Στανίτσας (Δήμαρχος Ιθάκης)

H πιλοτική εφαρμογή του AntiNero για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Το πώς κατάφερε το νησί της Ιθάκης να γίνει «πιλότος» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του θέματος της λειψυδρίας καθώς και την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπισή των πυρκαγιών, συνηθισμένο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, εξηγεί στον Γεράσιμο Ζώτο και το Liberal o κ. Διονύσης Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης.

Ο ίδιος κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόγραμμα AntiNero, το οποίο βοήθησε σημαντικά τον Δήμο Ιθάκης, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για όλες τις καίριες παρεμβάσεις αναφορικά με την πυρασφάλεια αλλά και την καταπολέμηση της λειψυδρίας. Ακολουθεί η συνέντευξη:

Μετά από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια αποδείχθηκε ότι η κατάσβεση μιας φωτιάς είναι μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από την πρόληψη της, ακόμα και σε χώρες που διαθέτουν ανεξάντλητους πόρους και μέσα όπως είναι οι ΗΠΑ. Ωστόσο, η πρόληψη απαιτεί μια μεθοδική και επίπονη προσπάθεια. Γνωρίζουμε ότι στο νησί της Ιθάκης εκτελούνται σήμερα μεγάλα έργα αντιπυρικής προστασίας στα πλαίσια του προγράμματος AntiNero III. Θέλετε μας πείτε τι είναι αυτό το πρόγραμμα;

Μετά τον Μπάλο και τον Ιανό, στην Ιθάκη είχαμε την επίσκεψη κλιμακίου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον υπουργό, κ. Στυλιανίδη, όπου είδαμε όλο το νησί και κρίθηκε επιβεβλημένο να γίνουν δυο πιλοτικές μελέτες για δυο μικρά νησιά, την Ιθάκη και τη Σκόπελο.

Όσον αφορά την Ιθάκη υπήρχαν δυο μελέτες που αφορούν τα αντιπλημμυρικά και την πυροπροστασία. Η μελέτη των αντιπλημμυρικών γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, όπου έχει υπογραφεί σύμβαση με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η οποία εκτελείται τώρα και η μελέτη της πυροπροστασίας έχει ολοκληρωθεί από το 2024 και αμέσως εντάχθηκε στο πρόγραμμα AntiNero III.

Το πρόγραμμα αφορά καθαρισμό γύρω στα 208 χιλιόμετρα, σε όλο το νησί, διάνοιξη τεσσάρων καινούριων δρόμων πυροπροστασίας και επισκευή δασικών δρόμων. Αφορά, επίσης, δέκα δεξαμενές 20 κυβικών που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία, τα οποία περιγράφει η μελέτη καθώς και δυο νέων πυροφυλακίων ένα στην τοποθεσία Εξωγή και ένα στο Περαχώρι. Αυτή η μελέτη εκτελείται τώρα και έχει γίνει και ένα σχέδιο μελέτης πυροπροστασίας, όπου από εκεί αντλούμε στοιχεία και κάνουμε νέες μελέτες. Αυτή, λοιπόν, είναι η πρώτη μελέτη που βγήκε μέσα από το σχέδιο και θα επακολουθήσουν και άλλες.

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του έργου και από ποιόν χρηματοδοτείται;

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,8 εκατ.ευρώ και η χρηματοδότηση είναι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσω του προγράμματος AntiNero III

Γιατί έχει επιλεγεί η Ιθάκη για την εφαρμογή του πρότυπου σχεδίου μικρών Δήμων της νησιωτικής χώρας απέναντι στις πυρκαγιές; Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του δασικού οικοσυστήματος του νησιού;

Η επιλογή έχει γίνει γιατί το σχέδιο περιγράφει τα έργα που πρέπει να γίνονται σε μικρά νησιά, τόσο σε ό,τι αφορά την πυροπροστασία και γι αυτό θεωρείται πρότυπο. Έχουμε την αρχική μελέτη, η οποία μεταφράζεται σε πολλές υπομελέτες έργων. Μπορούν να την πάρουν και άλλα νησιά και πάνω σε αυτή την μελέτη να δουλέψουν με δικές τους μελέτες και να κάνουν αντίστοιχα έργα. Συνεπώς, το έργο αυτό μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλα νησιά.

Επί του πεδίου θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τη φύση των έργων και των παρεμβάσεων που εκτελούνται στα πλαίσια του AntioNero III; Μπορείτε να μας αναφέρετε και αριθμούς για να αντιληφθούμε το μέγεθος των έργων;

Το έργο, συνολικά, έχει πάρα πολλές παρεμβάσεις μέσα. Είναι σχέδιο μελέτης, όμως αυτή τη στιγμή εκτελούνται αυτά που προαναφέραμε. Δηλαδή πέραν του καθαρισμού των 208 χιλιομέτρων, τη διάνοιξη τεσσάρων δρόμων αντιπυρικής προστασίας αλλά και τις δέκα δεξαμενές, σε επόμενη χρηματοδότηση, στο AntiΝero 4 ή 5 αν μπορέσουμε να ενταχθούμε, ο αριθμός θα μεγαλώσει.

Τα μικρά νησιά όπως η Ιθάκη πέραν όλων των άλλων, αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.

Γνωρίζουμε ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων από την πλευρά του Δήμου σας, αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο διαχείρισης του νερού που εφαρμόζετε στην Ιθάκη και πως αυτό μπορεί να υιοθετηθεί και από την ομάδα των υπόλοιπων μικρών νησιών;

Εμείς ξεκινήσαμε το 2014, όπου είχαμε να διαχειριστούμε ένα νησί δύο ταχυτήτων. Τη νότια Ιθάκη όπου υπήρχε υδροδότηση έξι ώρες την ημέρα και τη βόρεια Ιθάκη όπου υπήρχε υδροδότηση δύο φορές την εβδομάδα από δύο ώρες.

Με την πορεία των έργων που έγιναν αυτή τη στιγμή έχουμε 24 ώρες το 24ωρο υδροδότηση σε όλο το νησί εκτός τριών χωριών όπου εκτελούμε, τώρα, έργα εκεί. Το μοντέλο ήταν ότι ξεκινήσαμε και παραγγείλαμε δεξαμενές, ώστε να υπάρχει αποθηκευτικός χώρος νερού.

Βάλαμε δύο, ακόμη μονάδες στις τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης που είχαμε, κάναμε αντικατάσταση του φθαρμένου δικτύου, προχωρήσαμε σε πρόγραμμα τηλεμετρίας, και καταφέραμε, οι μονάδες αφαλάτωσης που έχουμε να παράγουν το νερό, ακριβώς που θέλουμε να παράγουμε, σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που υπάρχουν. Από εκεί και πέρα περάσαμε στη φάση να εισπράξουμε χρήματα από αυτά που όφειλαν οι πολίτες στον Δήμο και με χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας και Εσωτερικών καταφέραμε να κάνουμε αυτά τα έργα.